Przepis na kruche tarty z kremem i jagodami
Przy okazji pieczenia czekoladowej tarty z owocami zostało mi trochę ciasta.
Wykorzystałam go do upieczenia małych tarteletek czekoladowych.
Mając już bazę nie trudno było o szybki i smaczny deser do kawy :)
Przygotowałam do nich szybki krem śmietankowy – wystarczy zmiksować mocno schłodzoną śmietanę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder.
Jaką śmietankę użyć do kremu śmietankowego?
Ja najbardziej lubię płynną śmietanę kremówkę 30%, ale możecie również użyć śmietanę 36%.
Aby ubiła się ona bez problemów musi być mocno schłodzona. Latem, gdy jest ciepło bardzo często chowam również do lodówki miskę oraz końcówki miksera do ubijania. Wtedy zrobienie bitej śmietany zajmuje dużo mniej czasu.
Serek mascarpone nie jest niezbędny do przygotowania bitej śmietany, ale znacząco wpływa on na jej trwałość. Bita śmietana z serkiem mascarpone jest gęstsza i może dłużej postać na zewnątrz.
Do moich mini tarteletek dodałam jeszcze świeże jagody i pyszny deser gotowy!
Polecam wam te tarteletki z jagodami do weekendowej kawy, a jeśli nie macie jagód to użyjcie inne owoce.
Smacznego – częstujcie się :)
Polecam wam również inne moje przepisy na ciasta kruche oraz moje przepisy na ciasteczka.
Tarteletki z jagodami przepis

Tarteletki z jagodami
Składniki
ciasto:
- 125 g mąki - niepełna szklanka
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 25 g cukru - 2 płaskie łyżki
- 75 g masła miękkiego
- 1 żółtko
- 1 szczypta soli
- mleko - ew. odrobina (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
krem:
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzona
- 125 g serka mascarpone zimnego
- 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- ok 200 g jagód
Instrukcja
kruche ciasto na babeczki
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.125 g mąki, 1,5 łyżki gorzkiego kakao, 25 g cukru, 75 g masła, 1 żółtko, 1 szczypta soli, mleko
- Uformuj z ciasta kulę i schłodź je przez około godzinę w lodówce.
- Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
- Wytnij foremką małe koła.
- Wylep ciastem przygotowane foremki. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez 15 minut.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
krem śmietankowy
- Zmiksuj śmietanę kremówkę, gdy będzie dobrze ubita dodaj cukier puder i porcjami serek mascarpone - miksuj aż krem będzie gęsty.250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 1 łyżka cukru pudru
- Nałóż krem na spody.
- Na wierzchu ułóż jagody.ok 200 g jagód