Przy okazji pieczenia czekoladowej tarty z owocami zostało mi trochę ciasta. Wykorzystałam go do upieczenia małych tarteletek.
Mając już bazę nie trudno było o szybki i smaczny deser do kawy :)
Wystarczyło ubić trochę śmietany kremówki z serkiem mascarpone (uwielbiam go), do tego garść jagód i gotowe :)
Smacznego – częstujcie się :)

Tarteletki z jagodami
Składniki
ciasto:
- 125 g mąki
- 1,5 łyżki gorzkiego kakao
- 25 g cukru
- 75 g miękkiego masła
- żółtko
- szczypta soli
- ew. odrobina mleka (do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 125 g serka mascarpone
- 1 czubata łyżka cukru pudru
dodatkowo:
- ok 200 g jagód
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.
- Uformuj z ciasta kulę i schłódź je przez około godzinę w lodówce.
- Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
- Wytnij foremką małe koła.
- Wylep ciastem przygotowane foremki. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
- Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
wykonanie kremu:
- Zmiksuj śmietanę kremówkę, gdy będzie dobrze ubita dodaj cukier puder i porcjami serek mascarpone.
- Nałóż krem na spody. Na wierzchu ułóż jagody.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mniam, pyszne tartaletki
Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
Piękne tartletki, zjadłabym taką :)