Przy okazji pieczenia czekoladowej tarty z owocami zostało mi trochę ciasta. Wykorzystałam go do upieczenia małych tarteletek.

Mając już bazę nie trudno było o szybki i smaczny deser do kawy :)

Wystarczyło ubić trochę śmietany kremówki z serkiem mascarpone (uwielbiam go), do tego garść jagód i gotowe :)

Smacznego – częstujcie się :)

tarteletki z jagodami4

tarteletki z jagodami3

tarteletki z jagodami2

tarteletki z jagodami6

tarta z jagodami

Tarteletki z jagodami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

krem:

dodatkowo:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto, jeśli nie chce się dobrze lepić, to dodaj odrobinę mleka.
  • Uformuj z ciasta kulę i schłódź je przez około godzinę w lodówce.
  • Wyjmij ciasto, wyłóż na podsypany mąką blat i rozwałkuj na krążek.
  • Wytnij foremką małe koła.
  • Wylep ciastem przygotowane foremki. Ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • Piecz w 200 stopniach przez 15 minut.
  • Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

wykonanie kremu:

  • Zmiksuj śmietanę kremówkę, gdy będzie dobrze ubita dodaj cukier puder i porcjami serek mascarpone.
  • Nałóż krem na spody. Na wierzchu ułóż jagody.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!