Tarteletki z makiem

tarteletki z makiem

Dziś małe co nie co do popołudniowej kawy – tarteletki z makiem.

Małe, a pełne smaku – dla wszystkich wielbicieli maku :)

Ja do swoich wykorzystałam masę z białego maku, która mi została po pieczeniu rogali świętomarcińskich :)

Świetnie się tu sprawdzi gotowa masa makowa (np. firmy Bakaland), a przy okazji oszczędzi wam czasu na samodzielne przygotowywanie maku.

Z podanego przepisu otrzymacie około 6-8 tarteletek (ja używałam foremki o górnej średnicy 9 cm).

Możecie również przygotować jedną dużą tartę – o średnicy około 26 cm.

Zapraszam również serdecznie do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z makiem.

 

 

Tarteletki z makiem – przepis do druku

Tarteletki z makiem

Wypieki Beaty
Przepis na jedną dużą tartę (o średnicy około 26 cm), albo kilka mniejszych.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 1 godz 25 minut
Danie Tarta
Porcje 6 -8 sztuk

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Masło pokrój w drobną kostkę i włóż do miski.
  • Dodaj jajko, cukier i sól - wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i zagniataj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wytnij z niego kółka, którymi wylep przygotowane foremki.
  • Ciasto nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 10 minut - aż się lekko zrumieni.
  • Na podpieczone ciasto wyłóż masę makową.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz tarteletki jeszcze przez około 15 minut. Przestudź na kratce i dopiero wtedy ostrożnie wyciągnij z foremek.
  • Jeśli zostanie ci ciasto, to proponuję powycinać z niego foremkami ciasteczka i upiec je w 180 stopniach przez około 10-15 minut - ja wycinanie zostawiłam dzieciakom i miały niezłą zabawę :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!