Coraz więcej pojawia się malin i mają coraz korzystniejszą cenę, więc dziś proponuję tarteletki z malinami i mascarpone.
Oczywiście można je zastąpić dowolnymi innymi owocami :)
Przepis jest na około 6-8 tarteletek, albo na jedną dużą tartę. Jeśli zostanie wam ciasto, to możecie je przechowywać w lodówce, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji (ja tak często robię :)).

Tarteletki z malinami i mascarpone
Składniki
składniki ciasta:
- 300 g mąki
- 150 g miękkiego masła
- 1 jajko
- trochę ciepłego mleka (do nadania konsystencji)
- 50 cukru
składniki kremu:
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- maliny
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Do miękkiego masła dodaj jajko i utrzyj na gładką masę, Dodaj mąkę i cukier. Następnie zagnieć dodając stopniowo tyle mleka, aby związało składniki. Wygnieć ciasto aż będzie gładkie.
- Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim foremkę do tarty, albo foremki do tarteletek. Ciasto piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (do czasu aż się zrumieni).
wykonanie kremu:
- Ubij serek mascarpone z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Nałóż go na wystudzone ciasto, a na wierzchu ułóż maliny. Całość posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!