Przepis na kruche babeczki z kremem mascarpone i malinami
Coraz więcej pojawia się malin i mają coraz korzystniejszą cenę, więc dziś proponuję tarteletki z malinami i mascarpone.
Jeśli nie macie malin to oczywiście można je zastąpić dowolnymi innymi owocami – świetnie się tu np. sprawdzą słodkie truskawki :)
Musicie tu najpierw przygotować kruche spody do babeczek – możecie je upiec z wyprzedzeniem. Wtedy przechowajcie je w szczelnym pojemniku i przygotujcie mini tarty z malinami tuż przed podaniem.
Podaję przepis jest na około 6-8 tarteletek, albo na jedną dużą tartę z kremem i owocami.
Jeśli zostanie wam ciasto, to możecie je przechowywać w lodówce, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji (ja tak często robię :)).
Wypróbujcie również inne moje przepis na tarty – polecam wam mój przepis na kruche babeczki z kremem i jagodami :)
Tarteletki z malinami i mascarpone przepis

Tarteletki z malinami i mascarpone
Instrukcja
wykonanie ciasta:
- Do miękkiego masła dodaj jajko i utrzyj na gładką masę,150 g masła, 1 jajko
- Dodaj mąkę i cukier.300 g mąki, 50 cukru
- Następnie zagnieć dodając stopniowo tyle mleka, aby związało składniki.mleko
- Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
- Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim foremkę do tarty, albo foremki do tarteletek.
- Ciasto piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut (do czasu aż się zrumieni).
- Po upieczeniu ostudź.
wykonanie kremu:
- Jajka wyjmij z lodówki i włóż na minutę do gorącej wody.
- Oddziel białko od żółtek.
- Ubij serek mascarpone z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę.250 g serka mascarpone, 2 żółtka, 2-3 łyżki cukru pudru
- Nałóż go na wystudzone ciasto, a na wierzchu ułóż maliny.maliny
- Całość posyp cukrem pudrem.