Przepis na kruche babeczki z kremem mascarpone i malinami

Coraz więcej pojawia się malin i mają coraz korzystniejszą cenę, więc dziś proponuję tarteletki z malinami i mascarpone.

Jeśli nie macie malin to oczywiście można je zastąpić dowolnymi innymi owocami – świetnie się tu np. sprawdzą słodkie truskawki :)

Musicie tu najpierw przygotować kruche spody do babeczek – możecie je upiec z wyprzedzeniem. Wtedy przechowajcie je w szczelnym pojemniku i przygotujcie mini tarty z malinami tuż przed podaniem.

Podaję przepis jest na około 6-8 tarteletek, albo na jedną dużą tartę z kremem i owocami.

Jeśli zostanie wam ciasto, to możecie je przechowywać w lodówce, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji (ja tak często robię :)).

Wypróbujcie również inne moje przepis na tarty – polecam wam mój przepis na kruche babeczki z kremem i jagodami :) 

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 Tarteletki z malinami i mascarpone

 tarty z malinami i kremem mascarpone

 kruche babeczki z kremem i malinami

 

Tarteletki z malinami i mascarpone przepis

tarta z malinami1

Tarteletki z malinami i mascarpone

Wypieki Beaty
Przepis na kruche tarty z kremem mascarpone i malinami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
2 godz
Porcje 8

Składniki

składniki ciasta:

  • 300 g mąki - 2 szklanki
  • 150 g masła miękkiego
  • 1 jajko rozmiar L
  • 50 cukru - 1/4 szklanki
  • mleko odrobina (do nadania konsystencji)

składniki kremu:

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Do miękkiego masła dodaj jajko i utrzyj na gładką masę,
    150 g masła, 1 jajko
  • Dodaj mąkę i cukier.
    300 g mąki, 50 cukru
  • Następnie zagnieć dodając stopniowo tyle mleka, aby związało składniki.
    mleko
  • Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i schłodź w lodówce przez około 1-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim foremkę do tarty, albo foremki do tarteletek.
  • Ciasto piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut (do czasu aż się zrumieni).
  • Po upieczeniu ostudź.

wykonanie kremu:

  • Jajka wyjmij z lodówki i włóż na minutę do gorącej wody.
  • Oddziel białko od żółtek.
  • Ubij serek mascarpone z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę.
    250 g serka mascarpone, 2 żółtka, 2-3 łyżki cukru pudru
  • Nałóż go na wystudzone ciasto, a na wierzchu ułóż maliny.
    maliny
  • Całość posyp cukrem pudrem.
Słowa kluczowe kruche babeczki z kremem, tarta z malinami i kremem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Tarta Tatin

Sprawdź ten przepis
tarta tatin na cieście francuskim

Tarta migdałowa z rabarbarem

Sprawdź ten przepis
tarta z rabarbarem

Rustykalna tarta gruszkowa

Sprawdź ten przepis
rustykalna tarta gruszkowa