Coraz więcej pojawia się malin i mają coraz korzystniejszą cenę, więc dziś proponuję tarteletki z malinami i mascarpone.

Oczywiście można je zastąpić dowolnymi innymi owocami :)

Przepis jest na około 6-8 tarteletek, albo na jedną dużą tartę. Jeśli zostanie wam ciasto, to możecie je przechowywać w lodówce, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji (ja tak często robię :)).

 

 

 

 

Tarteletki z malinami i mascarpone

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 6 -8 sztuk

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 300 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • trochę ciepłego mleka (do nadania konsystencji)
  • 50 cukru

składniki kremu:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • maliny

Instrukcja
 

wykonanie ciasta:

  • Do miękkiego masła dodaj jajko i utrzyj na gładką masę, Dodaj mąkę i cukier. Następnie zagnieć dodając stopniowo tyle mleka, aby związało składniki. Wygnieć ciasto aż będzie gładkie.
  • Z ciasta uformuj kulę, włóż do woreczka i schłódź w lodówce przez około 1-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim foremkę do tarty, albo foremki do tarteletek. Ciasto piecz w 200 stopniach przez około 20 minut (do czasu aż się zrumieni).

wykonanie kremu:

  • Ubij serek mascarpone z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę. Nałóż go na wystudzone ciasto, a na wierzchu ułóż maliny. Całość posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!