Tarta tatin z jabłkami

tarta tatin

 

Dziś upiekłam tartę tatin, czyli tartę odwróconą, bo już mnie męczyła od dłuższego czasu, a że jestem wielbicielką jabłek, to się nie mogłam doczekać, kiedy się w końcu upiecze :)

Tarta tatin, to słynne francuskie ciasto – podobno wymyśliła je Stéphanie Tatin – właścicielka hotelu i restauracji. Pani Tatin robiąc raz ciasto zamieniła kolejność składników i najpierw podsmażyła jabłka, potem przykryła je ciastem, a na koniec upiekła. Całość podała na gorąco, a tarta zrobiła ogromną furrorę.

Od tamtej pory tarta jest jednym z ulubionych ciast :)

Nie ma się co tu dziwić, bo nie dość, że jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, to na dodatek jest przepyszna.

Jeśli macie mało czasu, lub nie dowierzacie swoim kulinarnym umiejętnościom, to możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie – jeśli macie je zamrożone, to musicie je wcześniej rozmrozić – wtedy wystarczy ułożyć je na podsmażonych jabłkach, dokładnie ułożyć go przy brzegach i upiec. Tyle.

Możecie też sami przygotować proste kruche ciasto :)

Zachęcam was też do wypróbowania przepisu na rabarbarową tartę tatin oraz mini terteletki ze śliwkami :)

proste i szybkie ciasto z jabłkami

 

prosta tarta tatin

 

ciasto z jabłkami

 

tarta tatin na cieście francuskim

Tarta Tatin

Wypieki Beaty
Przepis na patelnię lub formę o średnicy około 28 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 14
Kalorie 225 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Z podanych składników szybko zagnieść ciasto – najlepiej posiekać składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieść (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany - ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
  • Uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny.
  • W tym czasie obrać jabłka, pokroić w ósemki.
  • W dużym rondlu rozgrzać masło i rozpuścić w nim cukier. Do mieszaniny włożyć cząstki jabłek, dusić około 10 minut, aby pokryły się tłuszczem i karmelem. Lekko wystudzić.
  • Jeżeli rondel odporny jest na temperaturę, można tartę piec w nim. Jeśli nie - przełożyć do okrągłego, szczelnego naczynia (raczej nie tortownicy, bo nie jest wystarczająco szczelna).
  • Wyjąć z lodówki ciasto, rozwałkować. Ułożyć na jabłkach, zawijając brzegi do środka. Piec ok. 30-35 min. w temp. 200 stopni.
  • Po wyjęciu odstawić na chwilę, po czym naczynie z tartą przykryć talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwrócić.
  • Zamiast jabłek można zastosować inne owoce – gruszki, brzoskwinie, a nawet rabarbar :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 26.7gBiałko: 2.2gTłuszcz: 12.9gBłonnik: 1.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

tarta tatin z jabłkami