Przepis na tartę tatin z jabłkami
Dziś upiekłam tartę tatin, czyli tartę odwróconą, bo już mnie męczyła od dłuższego czasu, a że jestem wielbicielką jabłek, to się nie mogłam doczekać, kiedy się w końcu upiecze :)
Tarta tatin, to słynne francuskie ciasto – podobno wymyśliła je Stéphanie Tatin – właścicielka hotelu i restauracji. Pani Tatin robiąc raz ciasto zamieniła kolejność składników i najpierw podsmażyła jabłka, potem przykryła je ciastem, a na koniec upiekła. Całość podała na gorąco, a tarta zrobiła ogromną furorę.
Od tamtej pory tarta jest jednym z ulubionych ciast :)
Nie ma się co tu dziwić, bo nie dość, że jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, to na dodatek jest przepyszna.
Jeśli macie mało czasu, lub nie dowierzacie swoim kulinarnym umiejętnościom, to możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie – jeśli macie je zamrożone, to musicie je wcześniej rozmrozić – wtedy wystarczy ułożyć je na podsmażonych jabłkach, dokładnie ułożyć go przy brzegach i upiec. Tyle.
Możecie też sami przygotować proste kruche ciasto :)
Zachęcam was też do wypróbowania przepisu na rabarbarową tartę tatin oraz mini terteletki ze śliwkami :)
Tarta Tatin przepis do druku

Tarta Tatin
Wyposażenie
- Przepis na patelnię lub formę o średnicy około 28 cm.
Składniki
ciasto
- 250 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana (dodawana na końcu wg potrzeby)
Instrukcja
ciasto
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieść (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany - ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).250 g mąki, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
- Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
- W tym czasie obierz jabłka i pokrój w ósemki (usuń gniazda nasienne).
- W dużym rondlu rozgrzej masło i rozpuść w nim cukier.80 g masła, 4-6 łyżek cukru
- Do mieszaniny włóż cząstki jabłek, duś je około 10 minut, aby pokryły się tłuszczem i karmelem.1 kg jabłek
- Ostudź.
- Jeżeli rondel odporny jest na temperaturę to możesz tartę piec w nim. Jeśli nie, to przełóż owoce do okrągłego, szczelnego naczynia (raczej nie tortownicy, bo nie jest wystarczająco szczelna).
- Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj.
- Ułóż ciasto na jabłkach, zawijając brzegi do środka.
- Piecz ok 30-35 min. w temp. 200 stopni (tryb góra-dół).
- Po wyjęciu odstaw ciasto na chwilę, po czym naczynie z tartą przykryj talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwróć, tak aby tarta wypadła na talerz.