Przepis na tartę tatin z jabłkami

tarta tatin


Dziś upiekłam tartę tatin, czyli tartę odwróconą, bo już mnie męczyła od dłuższego czasu, a że jestem wielbicielką jabłek, to się nie mogłam doczekać, kiedy się w końcu upiecze :)

Tarta tatin, to słynne francuskie ciasto – podobno wymyśliła je Stéphanie Tatin – właścicielka hotelu i restauracji. Pani Tatin robiąc raz ciasto zamieniła kolejność składników i najpierw podsmażyła jabłka, potem przykryła je ciastem, a na koniec upiekła. Całość podała na gorąco, a tarta zrobiła ogromną furorę.

Od tamtej pory tarta jest jednym z ulubionych ciast :)

Nie ma się co tu dziwić, bo nie dość, że jest bardzo szybka i prosta do zrobienia, to na dodatek jest przepyszna.

Jeśli macie mało czasu, lub nie dowierzacie swoim kulinarnym umiejętnościom, to możecie wykorzystać gotowe ciasto francuskie – jeśli macie je zamrożone, to musicie je wcześniej rozmrozić – wtedy wystarczy ułożyć je na podsmażonych jabłkach, dokładnie ułożyć go przy brzegach i upiec. Tyle.

Możecie też sami przygotować proste kruche ciasto :)

Zachęcam was też do wypróbowania przepisu na rabarbarową tartę tatin oraz mini terteletki ze śliwkami :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

proste i szybkie ciasto z jabłkami

prosta tarta tatin

ciasto z jabłkami

Tarta Tatin przepis do druku

tarta tatin na cieście francuskim

Tarta Tatin

Wypieki Beaty
Przepis na słynną tartę tatin, czyli odwróconą tartę z jabłkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 14
Kalorie 225 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na patelnię lub formę o średnicy około 28 cm.

Składniki

jabłka

ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana (dodawana na końcu wg potrzeby)

Instrukcja
 

ciasto

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieść (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany - ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
    250 g mąki, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
  • Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • W tym czasie obierz jabłka i pokrój w ósemki (usuń gniazda nasienne).
  • W dużym rondlu rozgrzej masło i rozpuść w nim cukier.
    80 g masła, 4-6 łyżek cukru
  • Do mieszaniny włóż cząstki jabłek, duś je około 10 minut, aby pokryły się tłuszczem i karmelem.
    1 kg jabłek
  • Ostudź.
  • Jeżeli rondel odporny jest na temperaturę to możesz tartę piec w nim. Jeśli nie, to przełóż owoce do okrągłego, szczelnego naczynia (raczej nie tortownicy, bo nie jest wystarczająco szczelna).
  • Wyjmij z lodówki ciasto i rozwałkuj.
  • Ułóż ciasto na jabłkach, zawijając brzegi do środka.
  • Piecz ok 30-35 min. w temp. 200 stopni (tryb góra-dół).
  • Po wyjęciu odstaw ciasto na chwilę, po czym naczynie z tartą przykryj talerzem o nieco większej średnicy i energicznym ruchem odwróć, tak aby tarta wypadła na talerz.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 26.7gBiałko: 2.2gTłuszcz: 12.9gBłonnik: 1.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

tarta tatin z jabłkami