Robiłam wcześniej tartę tatin z jabłkami i ze śliwkami, a teraz w moim piekarniku powstała rabarbarowa tarta tatin :)
Z rabarbarem trzeba się tutaj delikatnie obchodzić, aby się za bardzo nie rozpadł – wtedy możecie mieć problemy z jej wyjęciem z foremki (wiem, o czym mówię, bo to moje drugie podejście do tej tarty – pierwsza wyszła mi w dwóch częściach – ciasto i rabarbar oddzielnie :( ).
Za to walory smakowe wynagradzają wszystko – lekko karmelowy, kwaskowaty rabarbar, do tego delikatne kruche ciasto – mniam.
A z dodatkiem bitej śmietany – boska :)
Ja sobie zrobiłam ją w miniwersji, ale przepis podaję na dużą foremkę – taką około 30 cm.

Rabarbarowa tarta tatin
Składniki
nadzienie:
- około 5 gałązek rabarbaru
- 80 g masła
- 4-6 łyżek cukru
- ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana lub zimna woda - tylko aby zagnieść ciasto - około 2 łyżki
Instrukcja
nadzienie:
- Rabarbar potnij na dłuższe - około 5-cio centymetrowe kawałki.
- Masło rozpuść, dodaj do niego cukier i pozwól się mu lekko rozpuścić.
- Dodaj rabarbar i krótko podduś go w maśle, zamieszaj, aby obkleił się cukrem i masłem - nie duś go zbyt długo, aby się nie rozpadł.
ciasto:
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub zimnej wody- ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
- Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
- Boki foremki do tarty wysmaruj tłuszczem i lekko wysyp mąką lub bułką tartą.
- Dno możesz wysypać odrobiną cukru.
- Wyłóż rabarbar na dno foremki.
- Ciasto rozwałkuj i nałóż go na wierzch rabarbaru, brzegi ostrożnie włóż do środka foremki (tak aby utworzyć boki tarty).
- Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.
- Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby kruche ciasto znalazło się na spodzie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
[…] z niego przygotować ciasto na kruchym spodzie, tartę tatin (tak, tak – tartę tatin :)), owocowe tiramisu, suflet i wiele innych ciekawych […]
Na pewno skusiłabym się na kawałeczek, wygląda ślicznie; )