Robiłam wcześniej tartę tatin z jabłkami i ze śliwkami, a teraz w moim piekarniku powstała rabarbarowa tarta tatin :)

Z rabarbarem trzeba się tutaj delikatnie obchodzić, aby się za bardzo nie rozpadł – wtedy możecie mieć problemy z jej wyjęciem z foremki (wiem, o czym mówię, bo to moje drugie podejście do tej tarty – pierwsza wyszła mi w dwóch częściach – ciasto i rabarbar oddzielnie :( ).

Za to walory smakowe wynagradzają wszystko – lekko karmelowy, kwaskowaty rabarbar, do tego delikatne kruche ciasto – mniam.

A z dodatkiem bitej śmietany – boska :)

Ja sobie zrobiłam ją w miniwersji, ale przepis podaję na dużą foremkę – taką około 30 cm.

 

rabarbarowa tarta tatin1

rabarbarowa tarta tatin2

rabarbarowa tarta tatin3

rabarbarowa tarta tatin zbiorowe

Rabarbarowa tarta tatin

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

nadzienie:

Instrukcja
 

nadzienie:

  • Rabarbar potnij na dłuższe - około 5-cio centymetrowe kawałki.
  • Masło rozpuść, dodaj do niego cukier i pozwól się mu lekko rozpuścić.
  • Dodaj rabarbar i krótko podduś go w maśle, zamieszaj, aby obkleił się cukrem i masłem - nie duś go zbyt długo, aby się nie rozpadł.

ciasto:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub zimnej wody- ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
  • Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Boki foremki do tarty wysmaruj tłuszczem i lekko wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Dno możesz wysypać odrobiną cukru.
  • Wyłóż rabarbar na dno foremki.
  • Ciasto rozwałkuj i nałóż go na wierzch rabarbaru, brzegi ostrożnie włóż do środka foremki (tak aby utworzyć boki tarty).
  • Piecz w 200 stopniach przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby kruche ciasto znalazło się na spodzie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!