Przepis na odwróconą tartę tatin z rabarbarem

Robiłam wcześniej tartę tatin z jabłkami i ze śliwkami, a teraz w moim piekarniku powstała tarta tatin z rabarbarem :)

Z rabarbarem trzeba się tutaj delikatnie obchodzić, aby się za bardzo nie rozpadł – wtedy możecie mieć problemy z jej wyjęciem z foremki (wiem, o czym mówię, bo to moje drugie podejście do tej tarty – pierwsza wyszła mi w dwóch częściach – ciasto i rabarbar oddzielnie :( ).

Za to walory smakowe wynagradzają wszystko – lekko karmelowy, kwaskowaty rabarbar, do tego delikatne kruche ciasto – mniam.

A z dodatkiem bitej śmietany – boska :)

Ja sobie zrobiłam ją w miniwersji, ale przepis podaję na dużą foremkę – taką około 30 cm.

Zobaczcie również inne moje przepisy na tarty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

rabarbarowa tarta tatin1

rabarbarowa tarta tatin2

rabarbarowa tarta tatin3

rabarbarowa tarta tatin zbiorowe

Rabarbarowa tarta tatin przepis

rabarbarowa tarta tatin4

Rabarbarowa tarta tatin

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną tartę tatin z rabarbarem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 30 minut
1 d 6 godz
Czas całkowity 1 d 7 godz
Porcje 15

Składniki

nadzienie:

ciasto

  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko z jajka rozmiar L
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana lub zimna woda - tylko aby zagnieść ciasto - około 2 łyżki

Instrukcja
 

nadzienie:

  • Rabarbar potnij na dłuższe - około 5-cio centymetrowe kawałki.
    około 5 łodyg rabarbaru
  • Masło rozpuść, dodaj do niego cukier i pozwól się mu lekko rozpuścić.
    80 g masła, 4-6 łyżek cukru
  • Dodaj rabarbar i krótko podduś go w maśle, zamieszaj, aby obkleił się cukrem i masłem - nie duś go zbyt długo, aby się nie rozpadł.

ciasto:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – najlepiej posiekaj składniki nożem dopóki masło nie będzie podzielone na małe kawałeczki i wtedy szybko zagnieć (jeśli ciasto jest za suche można dodać trochę śmietany lub zimnej wody- ja potrzebowałam 2 łyżki, zanim ciasto dało się zagnieść).
    250 g mąki, 125 g masła, 1 żółtko, 2 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
  • Uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na około pół godziny.
  • Boki foremki do tarty (szczelnej!) wysmaruj tłuszczem i lekko wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Dno możesz wysypać odrobiną cukru.
  • Wyłóż rabarbar na dno foremki.
  • Ciasto rozwałkuj i nałóż go na wierzch rabarbaru, brzegi ostrożnie włóż do środka foremki (tak aby utworzyć boki tarty).
  • Piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu lekko przestudź, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby kruche ciasto znalazło się na spodzie.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!