Przepis na czekoladowe kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

To kruche ciasto z rabarbarem i budyniem sprawdzi się doskonale w sezonie grillowym :)

Jest proste i szybkie do wykonania. Wychodzi go spora blaszka i jest łatwo podzielne.

Do tego łatwo go serwować w warunkach ogrodowych.

I co najważniejsze – ciasto jest pyszne!

Jakie składniki są potrzebne do tego kruchego ciasta z rabarbarem?

Będziecie potrzebować do niego rabarbar.

Gdy ja go robiłam rabarbar nie był jeszcze dostępny w sklepach, ale poradziłam sobie z tym znakomicie!

Użyłam do niego gotową konfiturę z rabarbaru od Stovit :)

Sprytnie i pysznie ;)

Poza rabarbarem dużą rolę odgrywa tu budyń.

Zrobiłam go z dwóch opakowań budyniu waniliowego, ale użyłam mniej mleka niż jest podane w przepisie.

Do kruchego ciasta dodałam kakao, aby urozmaicić smak ciasta. A samego ciasta nie musicie schładzać w lodówce przed pieczeniem. Zyskacie tak trochę czasu.

Jak zrobić czekoladowe ciasto z rabarbarem i budyniem?

Najpierw przygotujcie kruche ciasto na spód i podpieczcie go w piekarniku.

Gdy ciasto będzie się piekło ugotujcie budyń.

Na podpieczony spód wyłóżcie konfiturę z rabarbaru, na nią budyń i na koniec czekoladową kruszonkę.

Ciasto upieczcie i po upieczeniu ostudźcie porządnie zanim się do niego dobierzecie!

Zaraz po upieczeniu masa budyniowa będzie bardziej płynna – gdy ciasto ostygnie budyń zgęstnieje i ustabilizuje się.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na kruche ciasta oraz na przepisy przygotowane dla Stovit.

czekoladowe ciasto z rabarbarem
czekoladowe ciasto z budyniem
budyniowe ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem i budyniem
kruche ciasto z budyniem i owocami
kruche ciasto czekoladowe z rabarbarem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem przepis do druku

kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.

Wypieki Beaty
Pyszne czekoladowe ciasto pieczone z rabarbarem oraz masą budyniową.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 240 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.

Składniki
  

czekoladowe kruche ciasto

budyń

  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru lub do smaku

kruszonka

dodatkowo

Instrukcja
 

kruche ciasto

  • Z podanych składników zagnieć kruche ciasto – jeśli nie chce się ładnie zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylep kruchym ciastem dno foremki – wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i podpiecz przez 10 minut.
  • W tym czasie przygotuj budyń.

budyń

  • Z mleka odlej mniej więcej pół szklanki, a resztę zagotuj.
  • W odlanym mleku wymieszaj budynie i cukier.
  • Wlej mieszaninę do gorącego mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

kruszonka

  • Zagnieć razem składniki kruszonki – tak aby była lekko sypka.

wykończenie

  • Na podpieczony spód wyłóż konfiturę z rabarbaru i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
  • Na rabarbar wyłóż budyń (może być gorący) i wyrównaj powierzchnię.
  • Wierzch budyniu posyp czekoladową kruszonką.
  • Piecz ciasto przez 40 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół).
  • Zaraz po upieczeniu budyń będzie wyglądał na płynny.
  • Po ostudzeniu budyń zgęstnieje i ciasto da się ładnie kroić.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit