Przepis na czekoladowe kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
wpis sponsorowany

To kruche ciasto z rabarbarem i budyniem sprawdzi się doskonale w sezonie grillowym :)
Jest proste i szybkie do wykonania. Wychodzi go spora blaszka i jest łatwo podzielne.
Do tego łatwo go serwować w warunkach ogrodowych.
I co najważniejsze – ciasto jest pyszne!
Jakie składniki są potrzebne do tego kruchego ciasta z rabarbarem?
Będziecie potrzebować do niego rabarbar.
Gdy ja go robiłam rabarbar nie był jeszcze dostępny w sklepach, ale poradziłam sobie z tym znakomicie!
Użyłam do niego gotową konfiturę z rabarbaru od Stovit :)
Sprytnie i pysznie ;)
Poza rabarbarem dużą rolę odgrywa tu budyń.
Zrobiłam go z dwóch opakowań budyniu waniliowego, ale użyłam mniej mleka niż jest podane w przepisie.
Do kruchego ciasta dodałam kakao, aby urozmaicić smak ciasta. A samego ciasta nie musicie schładzać w lodówce przed pieczeniem. Zyskacie tak trochę czasu.
Jak zrobić czekoladowe ciasto z rabarbarem i budyniem?
Najpierw przygotujcie kruche ciasto na spód i podpieczcie go w piekarniku.
Gdy ciasto będzie się piekło ugotujcie budyń.
Na podpieczony spód wyłóżcie konfiturę z rabarbaru, na nią budyń i na koniec czekoladową kruszonkę.
Ciasto upieczcie i po upieczeniu ostudźcie porządnie zanim się do niego dobierzecie!
Zaraz po upieczeniu masa budyniowa będzie bardziej płynna – gdy ciasto ostygnie budyń zgęstnieje i ustabilizuje się.
Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.
Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na kruche ciasta oraz na przepisy przygotowane dla Stovit.






Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem przepis do druku

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem.
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki
czekoladowe kruche ciasto
- 200 g mąki 1 i 1/3 szklanki
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 150 g masła
- 50 g cukru 1/4 szklanki
- 1 jajko rozmiar L
kruszonka
- 100 g masła
- 100 g mąki 2/3 szklanki
- 2 łyżki gorzkiego kakao płaskie
- 70 g cukru 1/3 szklanki
dodatkowo
- 2 słoiczki konfitury z rabarbaru od Stovit
Instrukcja
kruche ciasto
- Z podanych składników zagnieć kruche ciasto – jeśli nie chce się ładnie zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylep kruchym ciastem dno foremki – wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i podpiecz przez 10 minut.
- W tym czasie przygotuj budyń.
budyń
- Z mleka odlej mniej więcej pół szklanki, a resztę zagotuj.
- W odlanym mleku wymieszaj budynie i cukier.
- Wlej mieszaninę do gorącego mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje.
kruszonka
- Zagnieć razem składniki kruszonki – tak aby była lekko sypka.
wykończenie
- Na podpieczony spód wyłóż konfiturę z rabarbaru i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
- Na rabarbar wyłóż budyń (może być gorący) i wyrównaj powierzchnię.
- Wierzch budyniu posyp czekoladową kruszonką.
- Piecz ciasto przez 40 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół).
- Zaraz po upieczeniu budyń będzie wyglądał na płynny.
- Po ostudzeniu budyń zgęstnieje i ciasto da się ładnie kroić.
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
