kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Przepis na czekoladowe kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

wpis sponsorowany

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem to połączenie idealnie skomponowanych smaków i konsystencji. Delikatne, kruche ciasto z dodatkiem kakao i aromatyczne, kwaskowe rabarbarowe owoce, wzbogacone gładką, kremową masą budyniową – to połączenie, które zachwyci każde podniebienie. To idealna propozycja dla miłośników słodko-kwaśnych połączeń, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego. Spróbujcie koniecznie!

czekoladowe ciasto z rabarbarem
czekoladowe ciasto z budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche ciasta, a do tego lubisz ciasta z rabarbarem, to koniecznie wypróbuj ten przepis na kruche czekoladowe ciasto z masą budyniową i rabarbarem.

kruche ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem przepis

Wypieki Beaty
Pyszne czekoladowe ciasto pieczone z rabarbarem oraz masą budyniową.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 240 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe kruche ciasto

składniki na budyń do ciasta

  • 2 opakowania budyniu (waniliowego lub śmietankowego)
  • 750 ml mleka
  • 3 łyżki cukru (lub do smaku)

składniki na czekoladową kruszonkę

dodatkowo

  • 2 słoiczki konfitury (z rabarbaru od Stovit)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche czekoladowe ciasto

  • Z podanych składników zagnieć kruche ciasto – jeśli nie chce się ładnie zlepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 150 g masła, 50 g cukru, 1 jajko
  • Formę wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylep kruchym ciastem dno foremki – wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb góra-dół) i podpiecz przez 10 minut.
  • W tym czasie przygotuj budyń.

Jak zrobić budyń do ciasta

  • Z mleka odlej mniej więcej pół szklanki, a resztę zagotuj.
    750 ml mleka
  • W odlanym mleku wymieszaj budynie i cukier.
    2 opakowania budyniu, 3 łyżki cukru
  • Wlej mieszaninę do gorącego mleka i mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Jak zrobić czekoladową kruszonkę

  • Zagnieć razem składniki kruszonki – tak aby była lekko sypka.
    100 g masła, 100 g mąki, 2 łyżki gorzkiego kakao, 70 g cukru

Jak zrobić czekoladowe ciasto z rabarbarem

  • Na podpieczony spód wyłóż konfiturę z rabarbaru i dokładnie rozprowadź po całej powierzchni.
    2 słoiczki konfitury
  • Na rabarbar wyłóż budyń (może być gorący) i wyrównaj powierzchnię.
  • Wierzch budyniu posyp czekoladową kruszonką.
  • Piecz ciasto przez 40 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół).
  • Zaraz po upieczeniu budyń będzie wyglądał na płynny.
  • Po ostudzeniu budyń zgęstnieje i ciasto da się ładnie kroić.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 240kcalWeglowodany: 30gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z budyniem, kruche ciasto z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
budyniowe ciasto z rabarbarem
ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto czekoladowe z rabarbarem – uwagi

To kruche ciasto z rabarbarem i budyniem sprawdzi się doskonale w sezonie grillowym :)

Jest proste i szybkie do wykonania. Wychodzi go spora blaszka i jest łatwo podzielne.

Do tego łatwo go serwować w warunkach ogrodowych.

I co najważniejsze – ciasto jest pyszne!

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia kruchego ciasta z rabarbarem?

Będziecie potrzebować do niego rabarbar.

Gdy ja go robiłam rabarbar nie był jeszcze dostępny w sklepach, ale poradziłam sobie z tym znakomicie!

Użyłam do niego gotową konfiturę z rabarbaru od Stovit :)

Sprytnie i pysznie ;)

Poza rabarbarem dużą rolę odgrywa tu budyń.

Zrobiłam go z dwóch opakowań budyniu waniliowego, ale użyłam mniej mleka niż jest podane w przepisie.

Do kruchego ciasta dodałam kakao, aby urozmaicić smak ciasta. A samego ciasta nie musicie schładzać w lodówce przed pieczeniem. Zyskacie tak trochę czasu.

kruche ciasto z budyniem i owocami
kruche ciasto czekoladowe z rabarbarem

Jak zrobić czekoladowe ciasto z rabarbarem i budyniem?

Najpierw przygotujcie kruche ciasto na spód i podpieczcie go w piekarniku.

Gdy ciasto będzie się piekło ugotujcie budyń.

Na podpieczony spód wyłóżcie konfiturę z rabarbaru, na nią budyń i na koniec czekoladową kruszonkę.

Ciasto upieczcie i po upieczeniu ostudźcie porządnie zanim się do niego dobierzecie!

Zaraz po upieczeniu masa budyniowa będzie bardziej płynna – gdy ciasto ostygnie budyń zgęstnieje i ustabilizuje się.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowało.

Zapraszam was również do wypróbowania innych przepisów na kruche ciasta oraz na przepisy przygotowane dla Stovit.

Polecane przepisy na ciasta z rabarbarem

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy z rabarbarem. Na blogu znajdziecie ich niezły wybór :) Tutaj polecam takie trzy smakowite przepisy:

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit