Przepis na proste i puszyste ciasto z rabarbarem

i migdałami

puszyste ciasto z rabarbarem


Zapraszam was dziś na puszyste ciasto z rabarbarem i migdałami.

Ja wiem, że nie wszyscy tak kochają rabarbar i ciasta z rabarbarem jak ja.

Ba! Znam taki co go nie znoszą ;)

Znam też takich co nie lubią wypieków z rabarbarem, a potem zjadły to puszyste ciasto z rabarbarem z takim zapałem jakby od tego zależało ich życie  😆

Bo to jest po prostu bardzo smaczne ciasto – i już!

A do tego bardzo proste do zrobienia – spróbujcie sami i się przekonajcie.

Jak zrobić takie ciasto z rabarbarem?

Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej.

Utrzyj miękkie masło z cukrem – aby było szybciej użyj cukier puder. Masło ucieraj tak długo, aż stanie się białe i puszyste.

Teraz możesz dodać do masła po jednym jajku.

Na koniec wsyp mąkę – zrób to porcjami. Jak dodasz już całą mąkę, to nie miksuj za długo – tylko do połączenia.

Najlepiej skończyć miksowanie, gdy na brzegach jest jeszcze trochę mąki – wmieszaj ją już łyżką.

Za długie miksowanie ciasta z mąką może doprowadzić do zakalca i mało puszystego ciasta!

Ciasto przełóż do foremki do pieczenia, dodaj rabarbar, a na koniec posyp migdałami.

Ja swoje ciacho upiekłam w foremce o średnicy 24 cm – możecie też użyć  nieco mniejszą – wtedy wydłużcie czas pieczenia.

Jeśli jednak należycie do tej grupy, co rabarbar uwielbia, to zapraszam również do przetestowania innych przepisów z tym ni to warzywem, ni to owocem 😆 np.

Czekoladowe ciasto z rabarbarem

Tarta migdałowa z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami


puszyste ciasto z owocami ciasto z rabarbarem

proste ciasto rabarbarowe ciasto z rabarbarem i migdałami

proste ciasto z rabarbarem puszyste ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem i migdałami puszyste ciasto z rabarbarem

Puszyste ciasto z rabarbarem – przepis do druku

ciasto z rabarbarem i migdałami

Puszyste ciasto z rabarbarem

Wypieki Beaty
Przepis na proste i pyszne puszyste ciasto z rabarbarem i migdałami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 14
Kalorie 261 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na tortownicę o średnicy około 24 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Rabarbar umyj i pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, dodaj 3 łyżki cukru oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej - wymieszaj.
  • Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jmaślanej dodawaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki - miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
  • Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wlej mniej więcej połowę ciasta, ułóż na nim połowę rabarbaru.
  • Wlej resztę ciasta, wyłóż pozostały rabarbar i posyp wierzch płatkami migdałowymi.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 261kcalWeglowodany: 26.6gBiałko: 4.6gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!