Puszyste ciasto z rabarbarem

i migdałami

 

proste puszyste ciasto z owocami

 

Ja wiem, że nie wszyscy tak kochają rabarbar i ciasta z rabarbarem jak ja.

Ba! Znam taki co go nie znoszą 😉

Znam też takich co nie lubią wypieków z rabarbarem, a potem zjadły to puszyste ciasto z rabarbarem z takim zapałem jakby od tego zależało ich życie  😆

Bo to jest po prostu bardzo smaczne ciasto – i już!

A do tego bardzo proste do zrobienia – spróbujcie sami i się przekonajcie.

Ja swoje ciacho upiekłam w foremce o średnicy 24 cm – możecie też użyć  nieco mniejszą – wtedy wydłużcie czas pieczenia.

Jeśli jednak należycie do tej grupy, co rabarbar uwielbia, to zapraszam również do przetestowania innych przepisów z tym ni to warzywem, ni to owocem 😆 np.

Czekoladowe ciasto z rabarbarem

Tarta migdałowa z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami

 

puszyste ciasto z owocami ciasto z rabarbarem
 

proste ciasto rabarbarowe ciasto z rabarbarem i migdałami
 

proste ciasto z rabarbarem puszyste ciasto z rabarbarem
 

ciasto z rabarbarem i migdałami puszyste ciasto z rabarbarem
 

Puszyste ciasto z rabarbarem – przepis do druku

 

Puszyste ciasto z rabarbarem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o średnicy około 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 14
Składniki
  • około 500 g rabarbaru (mniej więcej 5 długich łodyg)
  • 3 łyżki cukru do rabarbaru
  • 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej - do rabarbaru
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) cukru pudru
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego
  • 200 g (1 i ⅓ szklanki) mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
  1. Rabarbar umyj i pokrój w plasterki o grubości około 1 cm, dodaj 3 łyżki cukru oraz łyżkę skrobi ziemniaczanej - wymieszaj.
  2. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą, białą masę.
  3. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  4. Do masy jmaślanej dodawaj po jednym jajku i po każdym wsyp łyżkę mąki - miksuj krótko - tylko do połączenia składników.
  5. Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - tylko do połączenia.
  6. Formę o średnicy około 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  7. Wlej mniej więcej połowę ciasta, ułóż na nim połowę rabarbaru.
  8. Wlej resztę ciasta, wyłóż pozostały rabarbar i posyp wierzch płatkami migdałowymi.
  9. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 261 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 26,6 g Białka: 4,6 g