Przepis na lemoniadę rabarbarową z cytryną

lemoniada rabarbarowa


Lemoniada rabarbarowa będzie idealnym rozwiązaniem na gorącą pogodę :)

Będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca jeśli dodacie do niej pokrojoną cytrynę, trochę świeżej mięty i oczywiście lód.

Jak zrobić lemoniadę z rabarbaru?

Przygotujcie ją z nieobranych łodyg rabarbaru wtedy lemoniada nabierze pięknego różowego koloru :)

Wystarczy łodygi dobrze umyć, odciąć liście i tą końcówkę „panewkę”.

Następnie kroimy łodygi na kawałki i gotujemy z wodą – po zagotowaniu wystarczy gotować jeszcze przez około 15 minut.

Wtedy całość przelewamy przez gęste sito i czekamy aż rabarbar odcieknie.

Do powstałego kompotu dodajemy miód – do smaku. Ja najczęściej daję 3 czubate łyżki miodu.

Dolewam około 2,5 litra zimnej wody i dodaję lód.

Możecie też porządnie wyszorować cytrynę i pokroić ją w cienkie plasterki i taką wrzucić do lemoniady. Jedna uwaga – jeśli lemoniada będzie długo stała, to może stać się gorzka od skórki z cytryny.

Jeśli więc planujecie, że nie wypijecie jej w jeden dzień, to cytrynę przed dodaniem do lemoniady obierzcie ze skórki i usuńcie białą warstwę.

Możecie też dołożyć listki świeżej mięty :)

Moim dzieciom ta lemoniada rabarbarowa wyjątkowo zasmakowała i już kupiłam rabarbar na kolejne porcje :)

Ps. Podaję przepis na około 4 litry lemoniady – jeśli wlejecie ją jak ja do dużego słoja z kranikiem, to każdy będzie miał do niej świetny dostęp (ja swój słój wzięłam na grilla i wszyscy chętnie robili sobie dolewki :)).

Wypróbujcie też przepis na lemoniadę ogórkową – zaskoczy Was jej smak :D

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne domowe napoje.


 

lemoniada z rabarbaru lemoniada z rabarbaru

 

A tu moje pierwsze zdjęcia tej lemoniady z rabarbaru.

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 2

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 4

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 6

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 8

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 10

Lemoniada rabarbarowa przepis do druku

lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i orzeźwiającą lemoniadę z rabarbaru.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 45 minut
2 godz
Czas całkowity 2 godz 45 minut
Danie Napoje
Porcje 16

Składniki
  

  • 700 g rabarbaru - mniej więcej 7 długich łodyg
  • 1,5 litra wody do rabarbaru
  • 3 łyżki miodu lub do smaku
  • 2 cytryny pokrojone na cienkie plasterki
  • 2-3 łodygi mięty (opcjonalnie)
  • 2 litry wody niegazowanej zimnej
  • lód

Instrukcja
 

  • Odetnij końcówki w łodygach rabarbaru, a następnie łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
  • Włóż je do garnka, zalej 1,5 litra wody i gotuj, aż rabarbar się rozpadnie.
  • Gotowy kompot przelej przez gęste sito, rabarbar możesz wyrzucić lub wykorzystać w innym celu :)
  • Teraz możesz dosłodzić kompot - miodem, ksylitolem albo po prostu cukrem.
  • Wystudź kompot.
  • Dolej do niego zimną niegazowaną wodę - tyle na ile pozwala ci dzbanek :)
  • Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę i miętę, dodaj lód.
  • Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!