rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 7

 

Lemoniada rabarbarowa będzie idealnym rozwiązaniem na gorącą pogodę :)

Będzie jeszcze bardziej orzeźwiająca jeśli dodacie do niej cytrynę, trochę świeżej mięty i oczywiście lód.

Przygotujcie ją z nieobranych łodyg, to lemoniada nabierze pięknego różowego koloru :)

Ja swoją lemoniadę dosłodziłam miodem, aby była jeszcze zdrowsza i pyszniejsza – jeśli lubicie kwaśną lemoniadę, to możecie w ogóle zrezygnować z dosładzania.

Moim dzieciom ten napój wyjątkowo zasmakował i już kupiłam rabarbar na kolejne porcje :)

Ps. Podaję przepis na około 4 litry lemoniady – jeśli wlejecie ją jak ja do dużego słoja z kranikiem, to każdy będzie miał do niej świetny dostęp (ja swój słój wzięłam na grilla i wszyscy chętnie robili sobie dolewki :)).

Wypróbujcie też przepis na lemoniadę ogórkową – zaskoczy Was jej smak :D

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 2

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 4

 

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 6

 

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 8

 

rabarbarowo-cytrynowa lemoniada 10

 

rhubarb lemonade

Lemoniada rabarbarowa

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • około 700 g rabarbaru - mniej więcej 7 długich łodyg
  • 1,5 litra wody do rabarbaru
  • miód do smaku - ja dałam jakieś 4 łyżki
  • 2 cytryny pokrojone na cienkie plasterki
  • 2-3 łodygi mięty (opcjonalnie)
  • ok 2 litry zimnej wody niegazowanej
  • lód

Instrukcja
 

  • Odetnij końcówki w łodygach rabarbaru, a następnie łodygi pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
  • Włóż je do garnka, zalej 1,5 litra wody i gotuj, aż owoce się rozpadną.
  • Gotowy kompot przelej przez gęste sito, rabarbar możesz wyrzucić lub wykorzystać w innym celu :)
  • Teraz możesz dosłodzić kompot - miodem, ksylitolem albo po prostu cukrem.
  • Wystudź kompot.
  • Dolej do niego zimną niegazowaną wodę - tyle na ile pozwala ci dzbanek :)
  • Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cytrynę i miętę, dodaj lód.
  • Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!