lekka beza z rabarbarem 2

Mówiłam ostatnio na facebooku, że chodzi za mną beza, chodziła, chodziła i w końcu wyszła – beza z pieczonym rabarbarem i jogurtem greckim.

Lekka, delikatna, mniej kaloryczna, orzeźwiająca, lekko kwaskowata i miodowa – idealna na gorące dni.

Sami spróbujcie, jak te smaki pysznie ze sobą współgrają.

Gęsty jogurt grecki potrzebuje jedynie odrobinę miodu, trochę miodu do rabarbaru, do tego trochę posiekanych pistacji i rewelacyjna beza gotowa :)

Ale uprzedzam, szybko znika taki kawałeczek bezy – i człowiek siedzi oszołomiony i nie wie co się stało, gdzie się to ciacho podziało, bo przecież ja chcę więcej …

Tak więc czujcie się ostrzeżeni, a bezę koniecznie przygotujcie.

Samą bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, aby porządnie sobie podeschła, zróbcie też rabarbar, aby wystygł, a potem przed podaniem przygotujcie tylko jogurt i można jeść :)

lekka beza z rabarbarem 3

 

lekka beza z rabarbarem 6

 

lekka beza z rabarbarem 9

 

lekka beza z rabarbarem 10

 

lekka beza z rabarbarem 12

 

lekka beza

Lekka beza z pieczonym rabarbarem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

beza:

pieczony rabarbar:

krem:

  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • około 2 łyżki miodu - lub do smaku
  • łyżka soku z cytryny

dodatkowo (opcjonalnie)

  • garść posiekanych pistacji
  • kilka małych pokruszonych bezików

Instrukcja
 

beza:

  • Białka ubij ze szczyptą soli, gdy zgęstnieją zacznij dodawać cukier - dodaj go w 3-4 porcjach, po każdej porcji miksuj przez około 2 minuty.
  • Po dodaniu ostatniej porcji miksuj przez kilka minut - aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
  • Do gotowych białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet - krótko zmiksuj.
  • Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (możesz odrysować talerz :)).
  • Wyłóż masę bezową i lekko wyrównaj, teraz po obwodzie wyciągnij łyżką boki bezy lekko do góry - ciągnij łyżką od spodu do góry bezy wtedy utworzy się taka jakby korona.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Włóż do niego bezę i od razu zmniejsz temperaturę na 120 stopni.
  • Piecz bezę przez 2 godziny, a następnie pozwól jej wystygnąć (może poleżeć w piekarniku nawet przez noc).

pieczony rabarbar:

  • Rabarbar umyj, odetnij końcówki, a łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
  • Włóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj miód, sok z cytryny i wymieszaj.
  • Piecz w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem:

  • Jogurt przełóż do miseczki, dodaj do niego miód i sok z cytryny - wymieszaj.

wykończenie:

  • Na zagłębienie w bezie wyłóż jogurt z miodem, na nim ułóż rabarbar, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i posyp pokruszonymi bezami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!