Mówiłam ostatnio na facebooku, że chodzi za mną beza, chodziła, chodziła i w końcu wyszła – beza z pieczonym rabarbarem i jogurtem greckim.
Lekka, delikatna, mniej kaloryczna, orzeźwiająca, lekko kwaskowata i miodowa – idealna na gorące dni.
Sami spróbujcie, jak te smaki pysznie ze sobą współgrają.
Gęsty jogurt grecki potrzebuje jedynie odrobinę miodu, trochę miodu do rabarbaru, do tego trochę posiekanych pistacji i rewelacyjna beza gotowa :)
Ale uprzedzam, szybko znika taki kawałeczek bezy – i człowiek siedzi oszołomiony i nie wie co się stało, gdzie się to ciacho podziało, bo przecież ja chcę więcej …
Tak więc czujcie się ostrzeżeni, a bezę koniecznie przygotujcie.
Samą bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, aby porządnie sobie podeschła, zróbcie też rabarbar, aby wystygł, a potem przed podaniem przygotujcie tylko jogurt i można jeść :)
Lekka beza z pieczonym rabarbarem
- 6 białek (użyłam z jajek rozmiar L)
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 3 długie łodygi rabarbaru - nieobrane
- 3-4 łyżki miodu
- łyżka soku z cytryny
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- około 2 łyżki miodu - lub do smaku
- łyżka soku z cytryny
- garść posiekanych pistacji
- kilka małych pokruszonych bezików
- Białka ubij ze szczyptą soli, gdy zgęstnieją zacznij dodawać cukier - dodaj go w 3-4 porcjach, po każdej porcji miksuj przez około 2 minuty.
- Po dodaniu ostatniej porcji miksuj przez kilka minut - aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
- Do gotowych białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet - krótko zmiksuj.
- Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (możesz odrysować talerz :)).
- Wyłóż masę bezową i lekko wyrównaj, teraz po obwodzie wyciągnij łyżką boki bezy lekko do góry - ciągnij łyżką od spodu do góry bezy wtedy utworzy się taka jakby korona.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Włóż do niego bezę i od razu zmniejsz temperaturę na 120 stopni.
- Piecz bezę przez 2 godziny, a następnie pozwól jej wystygnąć (może poleżeć w piekarniku nawet przez noc).
- Rabarbar umyj, odetnij końcówki, a łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
- Włóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj miód, sok z cytryny i wymieszaj.
- Piecz w 190 stopniach przez około 20-25 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
- Jogurt przełóż do miseczki, dodaj do niego miód i sok z cytryny - wymieszaj.
- Na zagłębienie w bezie wyłóż jogurt z miodem, na nim ułóż rabarbar, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i posyp pokruszonymi bezami.
Zostaw komentarz