Przepis na bezę z kremem jogurtowym i rabarbarem

lekka beza z rabarbarem 2


Mówiłam ostatnio na facebooku, że chodzi za mną beza, chodziła, chodziła i w końcu wyszła – beza z pieczonym rabarbarem i jogurtem greckim.

Lekka beza, delikatna, mniej kaloryczna, orzeźwiająca, lekko kwaskowata i miodowa – idealna na gorące dni.

Sami spróbujcie, jak te smaki pysznie ze sobą współgrają.

Gęsty jogurt grecki potrzebuje jedynie odrobinę miodu, trochę miodu do rabarbaru, do tego trochę posiekanych pistacji i rewelacyjna beza gotowa :)

Ale uprzedzam, szybko znika taki kawałeczek bezy – i człowiek siedzi oszołomiony i nie wie co się stało, gdzie się to ciacho podziało, bo przecież ja chcę więcej …

Tak więc czujcie się ostrzeżeni, a bezę koniecznie przygotujcie.

Samą bezę najlepiej upiec dzień wcześniej, aby porządnie sobie podeschła, zróbcie też rabarbar, aby wystygł, a potem przed podaniem przygotujcie tylko jogurt i można jeść :)

Zobaczcie również inne moje przepisy na bezę – znajdziecie tu wiele fajnych pomysłów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

lekka beza z rabarbarem 3

lekka beza z rabarbarem 6

lekka beza z rabarbarem 9

lekka beza z rabarbarem 10

lekka beza z rabarbarem 12

Lekka beza z pieczonym rabarbarem przepis

lekka beza

Lekka beza z pieczonym rabarbarem

Wypieki Beaty
Przepis na bezę pavlovą z kremem z jogurtu greckiego i pieczonym rabarbarem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 2 godz 25 minut
4 godz
Czas całkowity 7 godz 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

beza:

pieczony rabarbar:

  • 3 długie łodygi rabarbaru - nieobrane
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

krem:

dodatkowo (opcjonalnie)

  • 1 garść pistacji posiekanych - mogą też być migdały
  • kilka bezików małych pokruszonych

Instrukcja
 

beza:

  • Białka ubij ze szczyptą soli, gdy zgęstnieją zacznij dodawać cukier - dodaj go w 3-4 porcjach, po każdej porcji miksuj przez około 2 minuty.
    6 białek, 300 g cukru
  • Po dodaniu ostatniej porcji miksuj przez kilka minut - aż białka będą białe i lśniące, a cały cukier się rozpuści.
  • Do gotowych białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet - krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu winnego
  • Na papierze do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (możesz odrysować talerz :)).
  • Wyłóż masę bezową i lekko wyrównaj, teraz po obwodzie wyciągnij łyżką boki bezy lekko do góry - ciągnij łyżką od spodu do góry bezy wtedy utworzy się taka jakby korona.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  • Włóż do niego bezę i od razu zmniejsz temperaturę na 120 stopni (termoobieg).
  • Piecz bezę przez 2 godziny, a następnie pozwól jej wystygnąć (może poleżeć w piekarniku nawet przez noc).

pieczony rabarbar:

  • Rabarbar umyj, odetnij końcówki, a łodygi pokrój na kawałki o długości około 3 cm.
    3 długie łodygi rabarbaru
  • Włóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj miód, sok z cytryny i wymieszaj.
    3-4 łyżki miodu, 1 łyżka soku
  • Piecz w 190 stopniach (góra/dół) przez około 20-25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem:

  • Jogurt przełóż do miseczki, dodaj do niego miód i sok z cytryny - wymieszaj.
    400 g jogurtu greckiego, około 2 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny

wykończenie:

  • Na zagłębienie w bezie wyłóż jogurt z miodem, na nim ułóż rabarbar, wierzch posyp posiekanymi pistacjami i posyp pokruszonymi bezami.
    1 garść pistacji, kilka bezików
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!