Przepis na proste czekoladowe ciasto rabarbarowe i truskawkami

czekoladowe ciasto z kruszonką


Przepis na to czekoladowe ciasto z rabarbarem dostałam od mojej siostry.

Była u mnie niedawno na weekendowych odwiedzinach i przywiozła ze sobą właśnie to ciasto z rabarbarem.

Tak mi zasmakowało, że zażądałam przepisu :)

Ciasto zrobiłam – dodałam do niego jeszcze truskawki – i teraz podaję dalej przepis.

A przepis na to czekoladowe ciasto z truskawkami i rabarbarem jest super – prosty i szybki.

Ciasto jest puszyste i długo zachowuje świeżość (bez obsychania – jeśli jest w szczelnym pojemniku), z dużą ilością owoców i kruszonki.

Takie idealne ciasto weekendowe, do kawy i na grilla, dla gości – bo wychodzi go spora blaszka.

Koniecznie je upieczcie i dajcie znać, jak wam smakowało :)

A potem zróbcie jeszcze kruche ciasto z rabarbarem i bezą albo placek z truskawkami i kruszonką, albo drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z truskawkami i kruszonką

czekoladowe ciasto z truskawkami

czekoladowe ciasto z truskawkami i kruszonką

czekoladowe ciasto z owocami i kruszonka

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i truskawkami przepis do druku

czekoladowe ciasto z rabarbarem

Czekoladowe ciasto z rabarbarem

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste czekoladowe ciasto z dodatkiem rabarbaru i z kruszonką.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 320 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę o wielkości około 20/30 cm.

Składniki

czekoladowe ciasto:

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Białka ubij z cukrem na gęstą, puszystą i lśniącą masę.
    6 białek, 150 g cukru
  • W misce połącz razem mąkę pszenną i ziemniaczaną, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki gorzkiego kakao, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Do białek dodaj żółtka i zmiksuj je na niskich obrotach.
    6 żółtek
  • Jeśli lubisz to dodaj trochę aromatu migdałowego.
    trochę aromatu migdałowego
  • Dodawaj zmieszaną mąkę na zmianę z olejem - nie miksuj zbyt długo.
    1 szklanka oleju
  • Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar lub inne owoce.
    ok 700 g owoców
  • Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
    150 g mąki pszennej, 100 g cukru, 100 g masła, aromat migdałowy
  • Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 320kcalWeglowodany: 34gBiałko: 5gTłuszcz: 19gBłonnik: 1.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

czekoladowe ciasto z rabarbarem