Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Czekoladowe ciasto z rabarbarem


Czekoladowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

 

czekoladowe ciasto z kruszonką

 

Przepis na to czekoladowe ciasto z rabarbarem dostałam od mojej siostry. Była u mnie niedawno na weekendowych odwiedzinach i przywiozła ze sobą właśnie to ciasto. Tak mi zasmakowało, że zażądałam przepisu 🙂

Ciasto zrobiłam – dodałam do niego jeszcze truskawki – i teraz podaję dalej przepis.

A przepis na to czekoladowe ciasto z rabarbarem jest super – prosty i szybki. Ciasto jest puszyste i długo zachowuje świeżość (bez obsychania – jeśli jest w szczelnym pojemniku), z dużą ilością owoców i kruszonki.

Takie idealne ciasto weekendowe, do kawy i na grilla, dla gości – bo wychodzi go spora blaszka.

Koniecznie je upieczcie i dajcie znać, jak wam smakowało 🙂

A potem zróbcie jeszcze kruche ciasto z rabarbarem i bezą albo placek z truskawkami i kruszonką, albo drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami.

 

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

czekoladowe ciasto z truskawkami

 

czekoladowe ciasto z truskawkami i kruszonką

 

czekoladowe ciasto z owocami i kruszonka

 

Czekoladowe ciasto z rabarbarem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
czekoladowe ciasto:
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej - lekko czubate
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 6 dużych jajek - użyłam rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 1 szklanka oleju
  • opcjonalnie trochę aromatu migdałowego
  • około 700 g owoców - ja użyłam 500 g pokrojonego rabarbaru i 200 g truskawek
kruszonka:
  • 150 g (1 szklanka) mąki
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 100 g masła
  • opcjonalnie trochę aromatu migdałowego
Wykonanie
  1. Białka ubij z cukrem na gęstą, puszystą i lśniącą masę.
  2. W misce połącz razem mąkę pszenną i ziemniaczaną, sodę, proszek do pieczenia i kakao.
  3. Do białek dodaj żółtka i zmiksuj je na małych obrotach.
  4. Dodawaj zmieszaną mąkę na zmianę z olejem.
  5. Przelej ciasto do foremki o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar lub inne owoce.
  7. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i posyp nią wierzch ciasta.
  8. Piecz w 170 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 320 Tłuszcze: 19 g Węglowodany: 34 g Błonnik: 1,5 g Białka: 5 g

 

 

czekoladowe ciasto z rabarbarem

Reklama

6 komentarzy

  1. Ania 2018/06/13 at 14:01 - Reply

    Skąd łyżeczki? Piękne!

    • wypiekibeaty 2018/06/13 at 14:52 - Reply

      Te kupiłam na chińskim aliexpress, ale bardzo podobne można dostać też w Zarze 🙂

  2. Majka 2018/06/10 at 19:38 - Reply

    Puszyste, z dużą ilością owoców i kruszonką. Nie mogło się nie udać 🙂 Pychotka!

  3. Candy Pandas 2018/06/10 at 11:06 - Reply

    No i tą kruszonką wygrałaś! 😀 Super ciacho z owocami 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: