szarlotka na czekoladowym cieście

Przepis na kruchą czekoladową szarlotkę

Dziś u mnie nieziemska szarlotka czekoladowa. To niezwykle pyszne ciasto z jabłkami upieczone jest na kruchym cieście czekoladowym, a do jabłek do szarlotki dodałam gorzką czekoladę, która dodała owocom głębokiego czekoladowego smaku oraz pięknego koloru. Spróbujcie koniecznie!

szarlotka czekoladowa

Czekoladowa szarlotka przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta czekoladowe i ciasta z jabłkami, to koniecznie spróbuj tego połączenia smaków!

szarlotka

Czekoladowa szarlotka – przepis

Wypieki Beaty
Przepis na kruchą szarlotkę na cieście czekoladowym i z czekoladową masą jabłkową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki

składniki na czekoladowy kruchy spód do szarlotki

składniki na czekoladowe nadzienie z jabłek do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić kruchy spód czekoladowy do szarlotki

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto – jeśli ciasto nie chce się zagnieść możesz dodać do niego ze dwie łyżki zimnej wody.
    6 łyżek kakao, 2 szklanki mąki pszennej, 200 g masła, 7-8 łyżek cukru, 3 żółtka, ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Oddziel około 1/4 ciasta, włóż ją do woreczka i schłodź w lodówce.
  • Resztę ciasta cienko rozwałkuj (ciasto będzie dość miękkie i jeśli wałkowanie będzie sprawiało trudność, to można go rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
  • Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką.
  • Wylep jej dno i boki (do wysokości około 3-4 cm) ciastem.
  • Wstaw foremkę do lodówki na 30 minut.

Jak zrobić czekoladowe nadzienie jabłkowe do szarlotki

  • Jabłka obierz i usuń gniazdo nasienne, pokrój w grube plastry lub kostkę.
    1,20 kg jabłek
  • Umieść jabłka w rondelku, dodaj masło, cukier i przyprawy.
    25 g masła, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 1/2 szklanki cukru, 1 szczypta kardamonu
  • Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną i się rozpadną.
  • Do masy wmieszaj mąkę, aby ją zagęścić, a na koniec dodaj rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
    1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 g czekolady deserowej

Czekoladowa szarlotka – jak upiec

  • Spód ciasta ponakłuwaj, a następnie podpiecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut. Wyłóż na niego masę z jabłek.
  • Odłożoną porcję ciasta cienko rozwałkuj. Foremkami do ciastek wykrój różne kształty i ułóż na wierzchu (możesz też zrobić tradycyjne paski z ciasta, lub je starkować).
  • Piecz szarlotkę przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowy jabłecznik, szarlotka z czekoladą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowa szarlotka chocolate apple pie

Krucha szarlotka czekoladowa – uwagi

Już sama nazwa brzmi smakowicie – czekoladowa szarlotka.

A czekoladowa jest bardzo, bo jest upieczona na czekoladowym spodzie, a do masy jabłkowej dodana jest czekolada :)

Przyznaję bez bicia, że to świetne połączenie.

Dzięki kakao i czekoladzie szarlotka jest mniej słodka i jakby bardziej wyrafinowana.

Spód jest kruchy i delikatny, a masa jabłkowa z czekoladą obłędna.

W przepisie użyte są świeże jabłka, ale równie dobrze możecie wykorzystać tu duży słoik gotowej masy jabłkowej (domowej lub kupnej) – wystarczy ją trochę podgrzać, tak aby czekolada mogła się w niej ładnie rozpuścić.

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne ciasta z jabłkami, to koniecznie upieczcie tą szarlotkę czekoladową :)

Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta z jabłkami – serdecznie zapraszam.

Przepis wyszperałam na blogu Słodkie Fantazje.

Polecane przepisy na szarlotkę

Wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne szarlotki w różnych wydaniach. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: