Już sama nazwa brzmi smakowicie – czekoladowa szarlotka.

A czekoladowa jest bardzo, bo jest upieczona na czekoladowym spodzie, a do masy jabłkowej dodana jest czekolada :)

Przyznaję bez bicia, że to świetne połączenie.

Dzięki kakao i czekoladzie szarlotka jest mniej słodka i jakby bardziej wyrafinowana. Spód jest kruchy i delikatny, a masa jabłkowa obłędna.

W przepisie użyte są świeże jabłka, ale równie dobrze możecie wykorzystać tu duży słoik gotowej masy jabłkowej (domowej lub kupnej) – wystarczy ją trochę podgrzać, tak aby czekolada mogła się w niej ładnie rozpuścić.

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne ciasta z jabłkami, to koniecznie upieczcie tą szarlotkę :)

Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta z jabłkami – serdecznie zapraszam.

Przepis wyszperałam na blogu Słodkie Fantazje.

szarlotka czekoladowa 2

czekoladowa szarlotka chocolate apple pie

szarlotka czekoladowa 3

szarlotka

Czekoladowa szarlotka

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 2 godz 10 minut
Porcje 15

Składniki
  

spód:

nadzienie:

Instrukcja
 

spód:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli ciasto nie chce się zagnieść możesz dodać do niego ze dwie łyżki zimnej wody.
  • Oddziel około 1/4 ciasta, włóż ją do woreczka i schłodź w lodówce. Resztę ciasta cienko rozwałkuj (ciasto będzie dość miękkie i jeśli wałkowanie będzie sprawiało trudność, to można go rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
  • Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką. Wylep jej dno i boki (do wysokości około 3-4 cm) ciastem. Wstaw foremkę do lodówki na 30 minut.

nadzienie:

  • Jabłka obierz i usuń gniazdo nasienne, pokrój w grube plastry lub kostkę. Umieść jabłka w rondelku, dodaj masło, cukier i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Do masy wmieszaj mąkę, aby ją zagęścić, a na koniec dodaj rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.

pieczenie:

  • Spód ciasta ponakłuwaj, a następnie podpiecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Wyłóż na niego masę z jabłek.
  • Odłożoną porcję ciasta cienko rozwałkuj. Foremkami do ciastek wykrój różne kształty i ułóż na wierzchu (możesz też zrobić tradycyjne paski z ciasta, lub je starkować).
  • Piecz szarlotkę przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!