Już sama nazwa brzmi smakowicie – czekoladowa szarlotka.
A czekoladowa jest bardzo, bo jest upieczona na czekoladowym spodzie, a do masy jabłkowej dodana jest czekolada :)
Przyznaję bez bicia, że to świetne połączenie.
Dzięki kakao i czekoladzie szarlotka jest mniej słodka i jakby bardziej wyrafinowana. Spód jest kruchy i delikatny, a masa jabłkowa obłędna.
W przepisie użyte są świeże jabłka, ale równie dobrze możecie wykorzystać tu duży słoik gotowej masy jabłkowej (domowej lub kupnej) – wystarczy ją trochę podgrzać, tak aby czekolada mogła się w niej ładnie rozpuścić.
Jeśli znudziły się Wam tradycyjne ciasta z jabłkami, to koniecznie upieczcie tą szarlotkę :)
Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta z jabłkami – serdecznie zapraszam.
Przepis wyszperałam na blogu Słodkie Fantazje.
Czekoladowa szarlotka
- 6 łyżek kakao
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 7-8 łyżek cukru
- 3 żółtka
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1,20 kg kwaśnych jabłek (antonówka lub szara reneta)
- 25 g masła
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- szczypta kardamonu
- 50 g posiekanej czekolady deserowej
- ½ szklanki cukru (lub więcej, zgodnie z upodobaniami smakowymi)
- 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli ciasto nie chce się zagnieść możesz dodać do niego ze dwie łyżki zimnej wody.
- Oddziel około ¼ ciasta, włóż ją do woreczka i schłodź w lodówce. Resztę ciasta cienko rozwałkuj (ciasto będzie dość miękkie i jeśli wałkowanie będzie sprawiało trudność, to można go rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
- Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką. Wylep jej dno i boki (do wysokości około 3-4 cm) ciastem. Wstaw foremkę do lodówki na 30 minut.
- Jabłka obierz i usuń gniazdo nasienne, pokrój w grube plastry lub kostkę. Umieść jabłka w rondelku, dodaj masło, cukier i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Do masy wmieszaj mąkę, aby ją zagęścić, a na koniec dodaj rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
- Spód ciasta ponakłuwaj, a następnie podpiecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Wyłóż na niego masę z jabłek.
- Odłożoną porcję ciasta cienko rozwałkuj. Foremkami do ciastek wykrój różne kształty i ułóż na wierzchu (możesz też zrobić tradycyjne paski z ciasta, lub je starkować).
- Piecz szarlotkę przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
jest świetna, przepyszna. osobiście zdecydowanie wole ją ciepłą. wszyscy jesteśmy nią zachwyceni
Jak ja kocham szarlotki! <3
Taką szarlotkę to ja rozumiem :)