Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Czekoladowa szarlotka

By |2017-10-03T10:31:50+00:002013 Wrzesień 20th|Boże Narodzenie, Ciasta kruche, Ciasta owocowe, Ciasta z jabłkami|

Już sama nazwa brzmi smakowicie – czekoladowa szarlotka.

A czekoladowa jest bardzo, bo jest upieczona na czekoladowym spodzie, a do masy jabłkowej dodana jest czekolada 🙂

Przyznaję bez bicia, że to świetne połączenie.

Dzięki kakao i czekoladzie szarlotka jest mniej słodka i jakby bardziej wyrafinowana. Spód jest kruchy i delikatny, a masa jabłkowa obłędna.

W przepisie użyte są świeże jabłka, ale równie dobrze możecie wykorzystać tu duży słoik gotowej masy jabłkowej (domowej lub kupnej) – wystarczy ją trochę podgrzać, tak aby czekolada mogła się w niej ładnie rozpuścić.

Jeśli znudziły się Wam tradycyjne ciasta z jabłkami, to koniecznie upieczcie tą szarlotkę 🙂

Na blogu znajdziecie również wiele innych przepisów na ciasta z jabłkami – serdecznie zapraszam.

Przepis wyszperałam na blogu Słodkie Fantazje.

szarlotka czekoladowa 2

czekoladowa szarlotka chocolate apple pie

szarlotka czekoladowa 3

Czekoladowa szarlotka
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Ilość: 15
Składniki
spód:
  • 6 łyżek kakao
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g miękkiego masła
  • 7-8 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
nadzienie:
  • 1,20 kg kwaśnych jabłek (antonówka lub szara reneta)
  • 25 g masła
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 50 g posiekanej czekolady deserowej
  • ½ szklanki cukru (lub więcej, zgodnie z upodobaniami smakowymi)
  • 1-1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie
spód:
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli ciasto nie chce się zagnieść możesz dodać do niego ze dwie łyżki zimnej wody.
  2. Oddziel około ¼ ciasta, włóż ją do woreczka i schłodź w lodówce. Resztę ciasta cienko rozwałkuj (ciasto będzie dość miękkie i jeśli wałkowanie będzie sprawiało trudność, to można go rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
  3. Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką. Wylep jej dno i boki (do wysokości około 3-4 cm) ciastem. Wstaw foremkę do lodówki na 30 minut.
nadzienie:
  1. Jabłka obierz i usuń gniazdo nasienne, pokrój w grube plastry lub kostkę. Umieść jabłka w rondelku, dodaj masło, cukier i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu, aż jabłka zmiękną i się rozpadną. Do masy wmieszaj mąkę, aby ją zagęścić, a na koniec dodaj rozdrobnioną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
pieczenie:
  1. Spód ciasta ponakłuwaj, a następnie podpiecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Wyłóż na niego masę z jabłek.
  2. Odłożoną porcję ciasta cienko rozwałkuj. Foremkami do ciastek wykrój różne kształty i ułóż na wierzchu (możesz też zrobić tradycyjne paski z ciasta, lub je starkować).
  3. Piecz szarlotkę przez około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
 

Jabłko z cynamonem

Reklama

3 komentarze

  1. Justyna Słowik 2014/03/08 at 22:21 - Reply

    jest świetna, przepyszna. osobiście zdecydowanie wole ją ciepłą. wszyscy jesteśmy nią zachwyceni

  2. Sara 2013/09/20 at 16:31 - Reply

    Jak ja kocham szarlotki! <3

  3. MałaGosia 2013/09/20 at 12:31 - Reply

    Taką szarlotkę to ja rozumiem 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: