Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą

ciasto z rabarbarem i bezą


Przepis na to ciasto wypatrzyłam na Kwestii Smaku i wiedziałam, że na pewno będzie mi smakować :)

Czym prędzej zakupiłam rabarbar i wraz z nastaniem weekendu przystąpiłam do pracy.

Kruche ciasto przygotowałam dzień wcześniej i schowałam do lodówki do schłodzenia. Tym sposobem potem praca poszła mi szybciej.

Do ciasta dodałam cynamonu i to był strzał w dziesiątkę – w całym domu pachniało obłędnie (aż moja córcia wpadła do kuchni z pytaniem, co tak ładnie pachnie i czy może już to zjeść :D), a do tego smakowało znakomicie :)

Przepis jest rewelacyjny, a ciasto z rabarbarem i bezą znika samo :)

Z podanej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha (użyłam takiej o wielkości 26/30).

Zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta. Znajdziecie tu wiele inspirujących pomysłów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.08 z 13 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z rabarbarem i bezą

rabarbar na kruchym cieście zapieczony z bezą

rabarbar ciasto z bezą i migdałami

przepyszne ciasto z rabarbarem i bezą z białek

Ciasto z rabarbarem i bezą przepis

ciasto z rabarbarem i bezC485 3

Ciasto z rabarbarem i bezą

Wypieki Beaty
Przepis na kruche ciasto z rabarbarem, konfiturą malinową i słodką bezą.
4.08 z 13 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz
1 godz
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 30

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.

Składniki

kruche ciasto:

nadzienie:

beza:

Instrukcja
 

Ciasto:

  • Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
    200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 50 g cukru, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 4 żółtka
  • Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki - do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni (góra/dół).
  • Podpiecz ciasto przez 20 minut.

rabarbar

  • Rabarbar umyj i pokrój w około jedno centymetrowe kawałki.
    600 g rabarbaru
  • Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz połowę konfitury - wymieszaj.
    1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 słoiczek konfitury malinowej
  • Podpieczone ciasto posmaruj resztą konfitury malinowej, a na wierzch wyłóż rabarbar.
  • Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami cukier i ubijaj aż białka staną się białe i lśniące, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.
    4 białka, 200 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Wyłóż bezę na owoce, a wierzch posyp płatkami migdałów.
    3 łyżki płatków migdałów
  • Piecz ciasto przez kolejne 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i włącz termoobieg.
  • Podsusz ciasto przez kolejne 20 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć.
Słowa kluczowe ciasto z rabarbarem i bezą, kruche ciasto z bezą, kruche ciasto z pianką, kruche ciasto z rabarbarem, rabarbar do ciasta, rabarbar na ciasto, rabarbar na cieście kruchym
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Ciasto z rabarbarem i twarogiem

Sprawdź ten przepis
ciasto z rabarbarem i twarogiem

Ciasto z rabarbarem na oleju

Sprawdź ten przepis
ciasto z rabarbarem

Tarta migdałowa z rabarbarem

Sprawdź ten przepis
tarta z rabarbarem