Przepis na to ciasto wypatrzyłam na Kwestii Smaku i wiedziałam, że na pewno będzie mi smakować :)

Czym prędzej zakupiłam rabarbar i wraz z nastaniem weekendu przystąpiłam do pracy (kruche ciasto przygotowałam dzień wcześniej, aby później praca poszła mi szybciej).

Do ciasta dodałam cynamonu i to był strzał w dziesiątkę – w całym domu pachniało obłędnie (aż moja córcia wpadła do kuchni z pytaniem, co tak ładnie pachnie i czy może już to zjeść :D), a do tego smakowało znakomicie :)

Przepis jest na prawdę rewelacyjny, a ciasto znika samo :)

Z podanej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha (użyłam takiej o wielkości 26/30).

ciasto z rabarbarem i bezą_3

ciasto z rabarbarem i bezą_8

ciasto z rabarbarem i bezą_2

ciasto z rabarbarem i bezą_5

Ciasto z rabarbarem i bezą

Wypieki Beaty
3.89 z 9 ocen

Składniki
  

kruche ciasto:

nadzienie:

beza:

Instrukcja
 

Ciasto:

  • Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.
  • Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
  • Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki - do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni.
  • Popiecz ciasto przez 20 minut.
  • Rabarbar umyj i pokrój w około jedno centymetrowe kawałki.
  • Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz połowę konfitury - wymieszaj.
  • Podpieczone ciasto posmaruj resztą konfitury malinowej, a na wierzch wyłóż rabarbar.
  • Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami cukier i ubijaj aż białka staną się białe i lśniące, na koniec dodaj mękę ziemniaczaną.
  • Wyłóż bezę na owoce, a wierzch posyp płatkami migdałów.
  • Piecz ciasto przez kolejne 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i włącz termoobieg.
  • Podsusz ciasto przez kolejne 20 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!