Przepis na kruche ciasto rabarbarowe z bezą
Przepis na to ciasto wypatrzyłam na Kwestii Smaku i wiedziałam, że na pewno będzie mi smakować :)
Czym prędzej zakupiłam rabarbar i wraz z nastaniem weekendu przystąpiłam do pracy.
Kruche ciasto przygotowałam dzień wcześniej i schowałam do lodówki do schłodzenia. Tym sposobem potem praca poszła mi szybciej.
Do ciasta dodałam cynamonu i to był strzał w dziesiątkę – w całym domu pachniało obłędnie (aż moja córcia wpadła do kuchni z pytaniem, co tak ładnie pachnie i czy może już to zjeść :D), a do tego smakowało znakomicie :)
Przepis jest rewelacyjny, a ciasto z rabarbarem i bezą znika samo :)
Z podanej porcji otrzymacie sporą blaszkę ciacha (użyłam takiej o wielkości 26/30).
Zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta. Znajdziecie tu wiele inspirujących pomysłów.
Ciasto z rabarbarem i bezą przepis

Ciasto z rabarbarem i bezą
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/35 cm.
Składniki
kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła zimnego
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 żółtka z jajek rozmiar L (białka zachować do bezy)
nadzienie:
- 600 g rabarbaru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 słoiczek konfitury malinowej (200 g)
- 3 łyżki płatków migdałów
beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Instrukcja
Ciasto:
- Z wszystkich składników zagnieć szybko ciasto - jeśli ciasto nie chce się kleić, to możesz dodać odrobinę zimnej wody.200 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 200 g masła, 50 g cukru, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 4 żółtka
- Ciasto możesz przechować w lodówce przez noc (albo nawet kilka dni) i wtedy przez pieczeniem wyjąć je z lodówki i zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Jeśli ciasta nie przygotowujesz wcześniej, to wyłóż nim blaszkę (o wymiarach około 26/30 cm) i wstaw do lodówki - do momentu aż piekarnik nagrzeje się do 170 stopni (góra/dół).
- Podpiecz ciasto przez 20 minut.
rabarbar
- Rabarbar umyj i pokrój w około jedno centymetrowe kawałki.600 g rabarbaru
- Dodaj do niego mąkę, cynamon oraz połowę konfitury - wymieszaj.1 łyżeczka cynamonu, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 słoiczek konfitury malinowej
- Podpieczone ciasto posmaruj resztą konfitury malinowej, a na wierzch wyłóż rabarbar.
- Białka ubij na sztywno, pod koniec dodaj porcjami cukier i ubijaj aż białka staną się białe i lśniące, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną.4 białka, 200 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Wyłóż bezę na owoce, a wierzch posyp płatkami migdałów.3 łyżki płatków migdałów
- Piecz ciasto przez kolejne 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 60 stopni i włącz termoobieg.
- Podsusz ciasto przez kolejne 20 minut, a następnie wyłącz piekarnik i pozwól ciastu wystygnąć.