Przepis na szybkie ciasto z rabarbarem i twarogiem

ciasto z rabarbarem i twarogiem

Mój mąż jechał ostatnio razem z kolegami na bieganie po górach, więc upiekłam im dużą blachę takiego ciasta z rabarbarem i twarogiem.

Przy bieganiu dobrze jest „doładować” się trochę węglowodanami.

A co może być lepsze niż domowe ciacho? Nic!

Nie wiedziałam początkowo co mam im upiec, ale że mój rabarbar leżał już od jakiegoś czasu i zaczynał więdnąć, to postawiłam na niego.

Dodatkowo okazało się, że w lodówce zalega mi trochę twarogu w wiaderku.

Wyjęłam go, zmiksowałam z odrobiną cukru pudru i dołożyłam do ciasta.

Muszę powiedzieć, że dodatnie tego twarogu zdziałało cuda!

Ciasto zyskało dzięki niemu ogromnie!

Nie dość że było smaczniejsze, to jeszcze było bardziej wilgotne i dłużej pozostało świeże.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem i twarogiem?

Najpierw przygotujcie szybkie ucierane ciasto z dodatkiem maślanki (dobrze żeby była w temperaturze pokojowej). Jeśli macie mało czasu, a maślanka jest zimna, to możecie ją krótko podgrzać w mikrofalówce. Zamiast maślanki możecie też użyć kefir albo jogurt naturalny.

Twaróg mieszacie tylko z cukrem – ja miałam jego resztkę – jakieś 350 g ale możecie dać tak nawet pół kilograma.

Rabarbar myjecie i kroicie na dłuższe kawałki – takie około 5 cm, a następnie lekko mieszacie z cukrem.

Na ciasto wykładacie twaróg, a na niego rabarbar i tak pieczecie.

Jeśli chcecie, to możecie dodatkowo posypać ciasto przed pieczeniem kruszonką – będzie na bogato :)

Do kruszonki będziecie potrzebować szklankę mąki, około 80 g masła i 1/3 szklanki cukru – wszystko razem zagniatacie i posypujecie ciasto.

Zachęcam was do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z owocami, na ciasta z warzywami oraz na ciasta z twarogiem.

ciasto z rabarbarem
ciasto z masą twarogową i rabarbarem
ciasto z twarogiem i rabarbarem
szybkie ciasto z rabarbarem
ucierane ciasto z twarogiem i rabarbarem
ucierane ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i twarogiem przepis do druku

ciasto z rabarbarem i twarogiem

Ciasto z rabarbarem i twarogiem

Wypieki Beaty
Przepis na proste i bardzo smaczne ciasto z masą sernikową i dużą ilością rabarbaru.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 203 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości 20/30 lub 24/24 cm.

Składniki
  

ciasto

  • 375 g mąki 2,5 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka rozmiar L
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 0,75 szklanki maślanki w temperaturze pokojowej
  • 0,5 szklanki oleju

masa twarogowa

  • 350-500 g twarogu na serniki ja miałam 350 g
  • 30 g cukru 3 łyżki – lub do smaku

rabarbar

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą i gęstą masę.
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Dodawaj do ubitych jajek mąkę na zmianę z maślanką i olejem.
  • Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej ciasto do formy i wyrównaj.
  • Twaróg na serniki wymieszaj z cukrem i nałóż kleksami na wierzch ciasta – delikatnie rozsmaruj.
  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki – u mnie miały po około 5 cm długości – przemieszaj z cukrem.
  • Wyłóż rabarbar na wierzch ciasta.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem możesz ciasto dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 203kcalWeglowodany: 25gBiałko: 7gTłuszcz: 8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!