Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Odwrócone ciasto bananowe

Odwrócone ciasto bananowe

 

upside down banana cake

 

Znowu banany przeszły mi w fazę „dziewczyny lubią brąz” i moje dzieci zaczęło spoglądać na nie z obrzydzeniem 😉

Gdy tak się dzieje, to wiem, że to idealny czas na upieczenie ciasta z bananami 😀

Takie właśnie brązowe i nieatrakcyjne są idealne do wypieków – miękkie i mega aromatyczne.

A ja je jeszcze podkręciłam ich smak piekąc odwrócone ciasto z bananami.

Lepiące, karmelowe i wcale nie za słodkie – karmel jest słodziutki – i owszem – taka jego rola, ale już do samego ciasta cukier ograniczyłam, więc całość jest po prostu idealna.

Jeśli chcecie dobrą radę, to koniecznie zjedzcie chociaż jeden kawałek jeszcze ciepłego ciasta z gałką lodów – rewelacja 😀

Policzyłam nawet kalorie i kawałek ciasta (przy foremce 22 cm średnicy przewidziałam 12 porcji), to niecałe 290 kalorii – jak na ciacho z karmelem, to bardzo przyzwoita wartość – nie uważacie?

Nie martwcie się jeśli Wasze banany nie osiągnęły jeszcze idealnego brązu – te żółte też będą się idealnie nadawały do ciasta.

Teraz już myślę, że absolutnie nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyście pomaszerowali do kuchni i upiekli ciacho 🙂

A na blogu znajdziecie również inne przepisy na odwrócone karmelowe ciasta – spróbujcie odwrócone ciasto morelowe albo odwrócone ciasto z gruszkami.

 

odwrócone ciasto z bananami

 

odwrócone ciasto z bananami

 

ciasto karmelowe

 

ciasto bananowe

 

ciasto z lodami

 

ciasto z bananami

 

Odwrócone ciasto bananowe
 
Autor:
Składniki
karmel:
  • 55 g masła
  • 110 g brązowego cukru
  • ziarna z jednej laski wanilii
  • łyżka rumu
  • około 500 g bananów (mi na formę o średnicy 24 cm poszły niecałe trzy duże banany)
ciasto:
  • 175 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego cynamonu
  • 115 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 125 ml mleka
Wykonanie
  1. W rondelku lub na patelni rozpuść razem masło z brązowym cukrem - do momentu aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy, dodaj ziarna z wanilii oraz rum - może zajść gwałtowna reakcja, więc alkohol wlewaj ostrożnie.
  2. Przelej karmel do żaroodpornej formy do pieczenia (średnica 22-24 cm).
  3. Banany obierz i przekrój wzdłuż na trzy plastry, a następnie ułóż je ciasno na karmelu.
  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem.
  5. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
  6. Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, a następnie wsyp połowę mąki.
  7. Zmiksuj całość, dodaj mleko i wsyp pozostałą mąkę - nie miksuj długo - tylko do połączenia składników.
  8. Przelej ciasto na banany.
  9. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka
  10. Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby banany znalazły się u góry.
  11. Podaj jeszcze na ciepło z gałką lodów 😀
 

Przepis znalazłam tutaj.

Related Post

Reklama

  • Ta góra ciasta…. te banany <3 Jeżu! co to za widok <3 😀

  • Pomarancza Blog

    Upiekłam. Bardzo smaczne na ciepło z dodatkiem zimnych lodów. 🙂 Dziękuję za przepis. 🙂

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux