Przepis na odwrócone ciasto bananowe

upside down banana cake


Znowu banany przeszły mi w fazę „dziewczyny lubią brąz” i moje dzieci zaczęło spoglądać na nie z obrzydzeniem ;)

Gdy tak się dzieje, to wiem, że to idealny czas na upieczenie ciasta z bananami :D

Takie właśnie brązowe i nieatrakcyjne są idealne do wypieków – miękkie i mega aromatyczne.

A ja je jeszcze podkręciłam ich smak piekąc odwrócone ciasto z bananami.

Lepiące, karmelowe i wcale nie za słodkie – karmel jest słodziutki – i owszem – taka jego rola, ale już do samego ciasta cukier ograniczyłam, więc całość jest po prostu idealna.

Jeśli chcecie dobrą radę, to koniecznie zjedzcie chociaż jeden kawałek jeszcze ciepłego ciasta bananowego z gałką lodów – rewelacja :D

Policzyłam nawet kalorie i kawałek ciasta (przy foremce 22 cm średnicy przewidziałam 12 porcji), to niecałe 290 kalorii – jak na ciacho z karmelem, to bardzo przyzwoita wartość – nie uważacie?

Nie martwcie się jeśli Wasze banany nie osiągnęły jeszcze idealnego brązu – te żółte też będą się idealnie nadawały do ciasta.

Teraz już myślę, że absolutnie nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyście pomaszerowali do kuchni i upiekli ciacho :)

A na blogu znajdziecie również inne przepisy na odwrócone karmelowe ciasta – spróbujcie odwrócone ciasto morelowe albo odwrócone ciasto z gruszkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4 z 3 ocen
Postaw mi kawę

odwrócone ciasto z bananami

odwrócone ciasto z bananami

ciasto karmelowe

ciasto bananowe

ciasto z lodami

ciasto z bananami

Odwrócone ciasto bananowe przepis do druku

ciasto odwrócone

Odwrócone ciasto bananowe

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne karmelowe ciasto bananowe.
4 z 3 ocen
Porcje 12
Kalorie 290 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.

Składniki

karmel:

  • 55 g masła
  • 110 g cukru trzcinowego
  • 1 laska wanilii same ziarna
  • 1 łyżka rumu
  • ok 3 banany (mi na formę o średnicy 24 cm poszły niecałe trzy duże banany)

ciasto:

Instrukcja
 

  • W rondelku lub na patelni rozpuść razem masło z cukrem trzcinowym- do momentu aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
    55 g masła, 110 g cukru trzcinowego
  • Dodaj ziarna z wanilii oraz rum - może zajść gwałtowna reakcja, więc alkohol wlewaj ostrożnie.
    1 łyżka rumu, 1 laska wanilii
  • Przelej karmel do żaroodpornej formy do pieczenia (średnica 22-24 cm).
  • Banany obierz i przekrój wzdłuż na trzy plastry, a następnie ułóż je ciasno na karmelu.
    ok 3 banany
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem.
    115 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
    175 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku, a następnie wsyp połowę mąki.
    2 jajka
  • Zmiksuj całość na niskich obrotach, dodaj mleko i wsyp pozostałą mąkę - nie miksuj długo - tylko do połączenia składników.
    125 ml mleka
  • Przelej ciasto na banany.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka
  • Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby banany znalazły się u góry.
  • Podaj jeszcze na ciepło z gałką lodów :D

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 290kcal
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam tutaj.