Odwrócone ciasto bananowe
Znowu banany przeszły mi w fazę „dziewczyny lubią brąz” i moje dzieci zaczęło spoglądać na nie z obrzydzeniem ;)
Gdy tak się dzieje, to wiem, że to idealny czas na upieczenie ciasta z bananami :D
Takie właśnie brązowe i nieatrakcyjne są idealne do wypieków – miękkie i mega aromatyczne.
A ja je jeszcze podkręciłam ich smak piekąc odwrócone ciasto z bananami.
Lepiące, karmelowe i wcale nie za słodkie – karmel jest słodziutki – i owszem – taka jego rola, ale już do samego ciasta cukier ograniczyłam, więc całość jest po prostu idealna.
Jeśli chcecie dobrą radę, to koniecznie zjedzcie chociaż jeden kawałek jeszcze ciepłego ciasta z gałką lodów – rewelacja :D
Policzyłam nawet kalorie i kawałek ciasta (przy foremce 22 cm średnicy przewidziałam 12 porcji), to niecałe 290 kalorii – jak na ciacho z karmelem, to bardzo przyzwoita wartość – nie uważacie?
Nie martwcie się jeśli Wasze banany nie osiągnęły jeszcze idealnego brązu – te żółte też będą się idealnie nadawały do ciasta.
Teraz już myślę, że absolutnie nic nie szkodzi na przeszkodzie, abyście pomaszerowali do kuchni i upiekli ciacho :)
A na blogu znajdziecie również inne przepisy na odwrócone karmelowe ciasta – spróbujcie odwrócone ciasto morelowe albo odwrócone ciasto z gruszkami.

Odwrócone ciasto bananowe
Składniki
karmel:
ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
- 115 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 125 ml mleka
Instrukcja
- W rondelku lub na patelni rozpuść razem masło z brązowym cukrem - do momentu aż cukier się rozpuści i nabierze karmelowej barwy, dodaj ziarna z wanilii oraz rum - może zajść gwałtowna reakcja, więc alkohol wlewaj ostrożnie.
- Przelej karmel do żaroodpornej formy do pieczenia (średnica 22-24 cm).
- Banany obierz i przekrój wzdłuż na trzy plastry, a następnie ułóż je ciasno na karmelu.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
- Do masy jajecznej dodaj po jednym jajku, a następnie wsyp połowę mąki.
- Zmiksuj całość, dodaj mleko i wsyp pozostałą mąkę - nie miksuj długo - tylko do połączenia składników.
- Przelej ciasto na banany.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka
- Po upieczeniu odstaw na około 10 minut, a następnie ostrożnie przełóż na talerz, tak aby banany znalazły się u góry.
- Podaj jeszcze na ciepło z gałką lodów :D
Przepis znalazłam tutaj.
Upiekłam. Bardzo smaczne na ciepło z dodatkiem zimnych lodów. :-) Dziękuję za przepis. :-)
Ta góra ciasta…. te banany <3 Jeżu! co to za widok <3 :D
:D