Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Odwrócone ciasto rabarbarowe

Jest jeszcze trochę rabarbaru, więc proponuję upieczenie odwróconego ciasta rabarbarowego.

Ciasto jest wspaniałe – słodko-kwaśne, lekko maślane, a dodane przyprawy świetnie się komponują z całością.

Jeśli lubicie rabarbar i lekko kwaśne ciasta, to wypróbujcie ten przepis.

odwrócone rabarbarowe

odwrócone rabarbarowe

odwrócone rabarbarowe

Odwrócone ciasto rabarbarowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
  • 60g + 110 g masła
  • ok. 500 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru trzcionowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego
Wykonanie
  1. Na dno foremki wyłóż w cząstkach 60 g masła, wysmaruj też masłem boki.
  2. Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem trzecinowym, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.
  3. Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
  4. W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.
  5. Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
  6. Jajka zmiksuj ze szklanką cukru. Do masy maślanej dodawaj na zmianę mąkę, masło i jogurt (tak aby jako ostatnia poszła porcja mąki).
  7. Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę (ja piekłam o 10 minut dłużej, bo ciasto ciągle trochę "pływało", jeśli nie masz pewności, czy ciasto jest już gotowe, to lepiej potrzymaj go trochę dłużej).
  9. Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła i ostrożnie przełóż na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.
Notatki
Podane składniki są na foremkę 22 cm - jeśli używasz tortownicę, to ją zabezpiecz dodawkowo (obłóż ją od zewnątrz folią aluminiową, bo w trakcie pieczenia może wyciekać sos z owoców).
 

Przepis na to ciasto znalazłam u Marthy Steward, ale go trochę pozmieniałam.

Related Post

Reklama

  • coline

    A czy jak zastąpię masło olejem rzepakowym to też wyjdzie? Bo ja masła nie mogę, ze względu na wysoki cholesterol, a olej cholesterol obniża 😉

    • wypiekibeaty

      Może zastąp je margaryną (przynajmniej tę część, którą dajesz na spód foremki – bo ma się ona skarmelizować z cukrem i owocami, do środka ciasta możesz zastąpić masło olejem.

  • Pingback: Ciasto rabarbarowe z cynamonową kruszonką « Wypieki Beaty Wypieki Beaty()

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux