Jest jeszcze trochę rabarbaru, więc proponuję upieczenie odwróconego ciasta rabarbarowego.

Ciasto jest wspaniałe – słodko-kwaśne, lekko maślane, a dodane przyprawy świetnie się komponują z całością.

Jeśli lubicie rabarbar i lekko kwaśne ciasta, to wypróbujcie ten przepis.

odwrócone rabarbarowe

odwrócone rabarbarowe

odwrócone rabarbarowe

Odwrócone ciasto rabarbarowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut

Składniki
  

  • 60 g + 110 g masła
  • ok. 500 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru trzcionowego
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego

Instrukcja
 

  • Na dno foremki wyłóż w cząstkach 60 g masła, wysmaruj też masłem boki.
  • Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem trzecinowym, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.
  • Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
  • W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.
  • Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
  • Jajka zmiksuj ze szklanką cukru. Do masy maślanej dodawaj na zmianę mąkę, masło i jogurt (tak aby jako ostatnia poszła porcja mąki).
  • Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę (ja piekłam o 10 minut dłużej, bo ciasto ciągle trochę "pływało", jeśli nie masz pewności, czy ciasto jest już gotowe, to lepiej potrzymaj go trochę dłużej).
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła i ostrożnie przełóż na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.

Notatki

Podane składniki są na foremkę 22 cm - jeśli używasz tortownicę, to ją zabezpiecz dodawkowo (obłóż ją od zewnątrz folią aluminiową, bo w trakcie pieczenia może wyciekać sos z owoców).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis na to ciasto znalazłam u Marthy Steward, ale go trochę pozmieniałam.