Przepis na odwrócone ciasto z rabarbarem

Jest jeszcze trochę rabarbaru, więc proponuję upieczenie odwróconego ciasta rabarbarowego.

Ciasto jest wspaniałe – słodko-kwaśne, lekko maślane, a dodane przyprawy świetnie się komponują z całością.

Jeśli lubicie rabarbar i lekko kwaśne ciasta, to wypróbujcie ten przepis!

Polecam wam również mój przepis na ciasto maślankowe z rabarbarem albo na ciasto z rabarbarem i twarogiem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

odwrócone rabarbarowe

odwrócone rabarbarowe

odwrócone rabarbarowe

Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis

odwrC3B3cone rabarbarowe1

Odwrócone ciasto rabarbarowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z rabarbarem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut

Wyposażenie

  • Foremka do pieczenia o wielkości około 22 cm.

Składniki

  • 60 g masła
  • 110 g masła
  • ok. 500 g rabarbaru
  • 1,5 szklanki mąki 225 g
  • 3/4 szklanki cukru trzcionowego 150 g
  • 2 jajka rozmiar L
  • 1 szklanka cukru 200 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego

Instrukcja
 

  • Na dno foremki wyłóż w cząstkach 60 g masła, wysmaruj też masłem boki.
    60 g masła
  • Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem trzcinowym, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.
    ok. 500 g rabarbaru, 3/4 szklanki cukru trzcionowego
  • Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
  • W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.
    1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.
    110 g masła
  • Jajka zmiksuj ze szklanką cukru.
    2 jajka, 1 szklanka cukru
  • Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę, masło i jogurt (tak aby jako ostatnia poszła porcja mąki).
    1 szklanka śmietany
  • Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę (ja piekłam o 10 minut dłużej, bo ciasto ciągle trochę "pływało", jeśli nie masz pewności, czy ciasto jest już gotowe, to lepiej potrzymaj go trochę dłużej).
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła i ostrożnie przełóż na talerz, tak aby warstwa rabarbarowa była u góry.

Notatki

Podane składniki są na foremkę 22 cm - jeśli używasz tortownicę, to ją zabezpiecz dodawkowo (obłóż ją od zewnątrz folią aluminiową, bo w trakcie pieczenia może wyciekać sos z owoców).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis na to ciasto znalazłam u Marthy Stewart, ale go trochę pozmieniałam.