Przepis na odwrócone ciasto z rabarbarem
Jest jeszcze trochę rabarbaru, więc proponuję upieczenie odwróconego ciasta rabarbarowego.
Ciasto jest wspaniałe – słodko-kwaśne, lekko maślane, a dodane przyprawy świetnie się komponują z całością.
Jeśli lubicie rabarbar i lekko kwaśne ciasta, to wypróbujcie ten przepis!
Polecam wam również mój przepis na ciasto maślankowe z rabarbarem albo na ciasto z rabarbarem i twarogiem.
Odwrócone ciasto rabarbarowe przepis

Odwrócone ciasto rabarbarowe
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto z rabarbarem.
Wyposażenie
- Foremka do pieczenia o wielkości około 22 cm.
Składniki
Instrukcja
- Na dno foremki wyłóż w cząstkach 60 g masła, wysmaruj też masłem boki.60 g masła
- Rabarbar umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Zasyp go cukrem trzcinowym, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na około 5 minut.ok. 500 g rabarbaru, 3/4 szklanki cukru trzcionowego
- Po tym czasie wyłóż rabarbar do foremki.
- W misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- Masło rozpuść i odstaw do przestudzenia.110 g masła
- Jajka zmiksuj ze szklanką cukru.2 jajka, 1 szklanka cukru
- Do masy jajecznej dodawaj na zmianę mąkę, masło i jogurt (tak aby jako ostatnia poszła porcja mąki).1 szklanka śmietany
- Wyłóż ciasto na rabarbar i wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę (ja piekłam o 10 minut dłużej, bo ciasto ciągle trochę "pływało", jeśli nie masz pewności, czy ciasto jest już gotowe, to lepiej potrzymaj go trochę dłużej).
- Po upieczeniu odstaw ciasto na około 10 minut do przestudzenia. Następnie obkrój go dookoła i ostrożnie przełóż na talerz, tak aby warstwa rabarbarowa była u góry.
Notatki
Podane składniki są na foremkę 22 cm - jeśli używasz tortownicę, to ją zabezpiecz dodawkowo (obłóż ją od zewnątrz folią aluminiową, bo w trakcie pieczenia może wyciekać sos z owoców).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis na to ciasto znalazłam u Marthy Stewart, ale go trochę pozmieniałam.