odwrócone ciasto kokosowe 7

Dziś mam dla Was odwrócone ciasto kokosowe :)

Robiłam już wcześniej różne „odwrócone” ciasta, ale były to ciasta owocowe (np. z morelami, rabarbarem czy z gruszkami).

Przyznaję, że taka wersja „nie owocowa” jest równie smaczna.

Przede wszystkim – karmelizowane wiórki kokosowe powodują, że wierzch ciasta jest niesamowicie chrupiący.

W połączeniu z mocno czekoladowym ciastem daje to świetne wrażenie, a jeśli ciasto podacie jeszcze ciepłe i z kulką lodów, to otrzymacie przepyszny deser :)

Przepis na ciasto znalazłam tutaj, ale znacząco zmniejszyłam ilość masła dodanego do wiórek – wg mnie by one w nim pływały :(

odwrócone ciasto kokosowe 1

odwrócone ciasto kokosowe 2

odwrócone ciasto kokosowe 5

odwrócone ciasto kokosowe 6

odwrócone ciasto kokosowe 8

ciasto z wiórkami kokosowymi

Odwrócone ciasto kokosowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

warstwa kokosowa:

ciasto:

Instrukcja
 

  • Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści - uważaj aby nie przypalić.
  • Dodaj wiórki i wymieszaj - jeśli masa wydaje ci się za sucha, to możesz dodać jeszcze trochę masła (ja zostawiłam ją taką chrupiącą), dodaj wanilię i wymieszaj.
  • Formę o średnicy około 23-24 cm (taką nieodpinaną - użyłam formy szklanej) wysmaruj masłem i na dno wyłóż wiórki kokosowe.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z kakao, sodą i solą.
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.
  • Dodaj mleko i na koniec wsyp resztę mąki - krótko wymieszaj.
  • Wyłóż ciasto na wiórki kokosowe, delikatnie rozprowadź po całej foremce.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  • Jeszcze gorące ciasto odseparuj nożem od boków foremki, a następnie szybkim ruchem przełóż na talerz - jeśli ciasto ostygnie w foremce, to warstwa kokosowa może przywrzeć.
  • Podawaj na ciepło z lodami i sosem toffi.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!