Przepis na odwrócone czekoladowe ciasto z kokosem
Dziś mam dla Was odwrócone ciasto kokosowe :)
Robiłam już wcześniej różne „odwrócone” ciasta, ale były to ciasta owocowe (np. z morelami, rabarbarem czy z gruszkami).
Przyznaję, że taka wersja „nie owocowa” jest równie smaczna.
Przede wszystkim – karmelizowane wiórki kokosowe powodują, że wierzch ciasta jest niesamowicie chrupiący.
W połączeniu z mocno czekoladowym ciastem daje to świetne wrażenie, a jeśli ciasto podacie jeszcze ciepłe i z kulką lodów, to otrzymacie przepyszny deser :)
Przepis na ciasto znalazłam tutaj, ale znacząco zmniejszyłam ilość masła dodanego do wiórek – wg mnie by one w nim pływały :(
Jeśli lubicie kokosowe smaki, to wypróbujcie również inne moje przepisy z kokosem.
Odwrócone ciasto kokosowe przepis do druku

Odwrócone ciasto kokosowe
Wyposażenie
- Szczelna forma o średnicy około 24 cm.
Składniki
warstwa kokosowa:
- 50 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 150 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
ciasto:
- 125 g mąki pszennej niepełna szklanka
- 40 g gorzkiego kakao
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 110 g masła miękkiego
- 200 g cukru 1 szklanka
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 2/3 szklanki mleka
Instrukcja
- Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści - uważaj aby nie przypalić.50 g masła, 100 g cukru trzcinowego
- Dodaj wiórki i wymieszaj - jeśli masa wydaje ci się za sucha, to możesz dodać jeszcze trochę masła (ja zostawiłam ją taką chrupiącą), dodaj wanilię i wymieszaj.150 g wiórek kokosowych, 2 łyżki ekstraktu z wanilii
- Formę o średnicy około 23-24 cm (taką nieodpinaną - użyłam formy szklanej) wysmaruj masłem i na dno wyłóż wiórki kokosowe.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.110 g masła, 200 g cukru
- Mąkę zmieszaj z kakao, sodą i solą.125 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli
- Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.2 jajka
- Dodaj mleko i na koniec wsyp resztę mąki - krótko wymieszaj.2/3 szklanki mleka
- Wyłóż ciasto na wiórki kokosowe, delikatnie rozprowadź po całej foremce.
- Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Jeszcze gorące ciasto odseparuj nożem od boków foremki, a następnie szybkim ruchem przełóż na talerz - jeśli ciasto ostygnie w foremce, to warstwa kokosowa może przywrzeć.
- Podawaj na ciepło z lodami i sosem toffi.