odwrócone ciasto kokosowe 7

Przepis na odwrócone czekoladowe ciasto z kokosem

Odwrócone ciasto czekoladowe z kokosem to pyszna i efektowna propozycja dla miłośników słodkości. Na dnie formy układamy warstwę karmelizowanych wiórek kokosowych. Następnie wylewamy na to ciasto czekoladowe i tak pieczemy. Ciasto ma intensywny smak czekolady i jest wilgotne, a kokos dodaje mu delikatnego, tropikalnego aromatu. Podanie go odwrócone na talerzu, ze skarmelizowanym kokosem na górze, sprawia, że danie to prezentuje się bardzo efektownie i zachęcająco. To idealna propozycja na deser lub słodką przekąskę dla całej rodziny. Spróbujcie koniecznie!

odwrócone ciasto kokosowe 2

Odwrócone ciasto kokosowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz połączenie czekolady i kokosowego smaku, to koniecznie upiecz to czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi. Będziesz zaskoczony jak jest pyszne!

ciasto z wiórkami kokosowymi

Odwrócone ciasto kokosowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne czekoladowe ciasto z karmelizowanymi wiórkami kokosowymi.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour 10 minut
Porcje 15
Wyposażenie
  • Szczelna forma o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na warstwę kokosową

składniki na czekoladowe ciasto

Instrukcja
 

Jak zrobić odwrócone czekoladowe ciasto z wiórkami kokosowymi

  • Na dużej patelni rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści – uważaj aby nie przypalić.
    50 g masła, 100 g cukru trzcinowego
  • Dodaj wiórki i wymieszaj – jeśli masa wydaje ci się za sucha, to możesz dodać jeszcze trochę masła (ja zostawiłam ją taką chrupiącą), dodaj wanilię i wymieszaj.
    150 g wiórek kokosowych, 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • Formę o średnicy około 23-24 cm (taką nieodpinaną – użyłam formy szklanej) wysmaruj masłem i na dno wyłóż wiórki kokosowe.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    110 g masła, 200 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z kakao, sodą i solą.
    125 g mąki pszennej, 40 g gorzkiego kakao, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 szczypta soli
  • Do masła dodaj pojedynczo jajka na zmianę z łyżką mieszaniny mąki.
    2 jajka
  • Dodaj mleko i na koniec wsyp resztę mąki – krótko wymieszaj.
    2/3 szklanki mleka
  • Wyłóż ciasto na wiórki kokosowe, delikatnie rozprowadź po całej foremce.
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 35-40 minut – do suchego patyczka.
  • Jeszcze gorące ciasto odseparuj nożem od boków foremki, a następnie szybkim ruchem przełóż na talerz – jeśli ciasto ostygnie w foremce, to warstwa kokosowa może przywrzeć.
  • Podawaj na ciepło z lodami i sosem toffi.
Prywatne
Słowa kluczowe czekoladowe ciasto z kokosem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
odwrócone ciasto kokosowe 5

Odwrócone czekoladowe ciasto z kokosem – uwagi

Dziś mam dla Was odwrócone ciasto kokosowe. Robiłam już wcześniej różne „odwrócone” ciasta, ale były to ciasta owocowe (np. z morelami, rabarbarem czy z gruszkami). Przyznaję, że taka wersja „nie owocowa” jest równie smaczna. Przede wszystkim – karmelizowane wiórki kokosowe powodują, że wierzch ciasta jest niesamowicie chrupiący. W połączeniu z mocno czekoladowym ciastem daje to świetne wrażenie, a jeśli ciasto podacie jeszcze ciepłe i z kulką lodów, to otrzymacie przepyszny deser.

Przepis na ciasto znalazłam tutaj, ale znacząco zmniejszyłam ilość masła dodanego do wiórek – wg mnie by one w nim pływały. Jeśli lubicie kokosowe smaki, to wypróbujcie również inne moje przepisy z kokosem.

odwrócone ciasto kokosowe 1
odwrócone ciasto kokosowe 6
odwrócone ciasto kokosowe 8

Polecane przepisy na ciasta kokosowe

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne i aromatyczne słodkie wypieki przygotowane z wiórkami kokosowymi, mleczkiem kokosowym i innymi produktami kokosowymi. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy, a dużo więcej na blogu.