Przepis na pyszne ciasto z morelami i migdałami

Powiem tak, odwrócone ciasto z morelami, to sama przyjemność – jest lekkie, przepyszne, mocno owocowe i zachwycające w swoim wyglądzie :)

Morele lekko się karmelizują i miękną, przez co rozpływają się w ustach, płatki migdałowe nadają zaś chrupkość.

Pomarańczowy miąższ owoców wygląda wręcz obłędnie (a jeśli dodatkowo posmarujecie go odrobiną podgrzanego miodu, to owoce nabiorą połysku) i siedząc na balkonie można poczuć się jak w rozgrzanej słońcem Toskanii :)

Najlepiej zjeść jeszcze ciepły kawałek ciasta morelowego z gałką lodów – będziecie w niebie :)

Przy okazji zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z owocami – znajdziecie tu mnóstwo pysznych pomysłów.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 3 ocen
Postaw mi kawę

odwrócone ciasto z morelami

ucierane ciasto z morelami i migdałami

migdałowe ciasto z morelami

odwrócone ciasto z morelami

tarta tatin z morelami

Odwrócone ciasto z morelami przepis

odwrócone ciasto z morelami 1

Odwrócone ciasto z morelami

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto morelowe pieczone do góry nogami :)
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
15 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 12

Składniki

sos:

ciasto:

  • 1.5 szklanki mąki pszennej - 225 g
  • 0,5 szklanki migdałów - najpierw podpraż je na patelni, a potem zmiksuj lub zmiel
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 120 g masła miękkiego
  • 3/4 szklanki cukru - 150 g
  • 2 jajka rozmiar L
  • aromat migdałowy odrobina - do smaku
  • 0,5 szklanki mleka lekko ciepłego

dodatkowo:

  • 6-8 moreli dużych
  • 1 garść płatków migdałowych lub słupków

Instrukcja
 

sos:

  • Wszystkie składniki sosu umieść w rondelku i podgrzej, aż się rozpuszczą i połączą.
    3 łyżki miodu, 1 łyżka masła, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Formę do ciasta o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej sos na dno i kolistymi ruchami foremki rozprowadź go po dnie.
  • Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż je na dnie foremki przecięciem do dołu.
    6-8 moreli
  • Przestrzenie między morelami wypełnij płatkami lub słupkami migdałowymi.
    1 garść płatków migdałowych

ciasto:

  • Masło zmiksuj z cukrem, aż będzie białe i puszyste,
    120 g masła, 3/4 szklanki cukru
  • Dodaj do niego aromat migdałowy.
    aromat migdałowy
  • Mąkę zmieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.
    1.5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki migdałów, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mieszaniny mącznej.
    2 jajka
  • Krótko zmiksuj i powtórz czynności z drugim jajkiem.
  • Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj.
    0,5 szklanki mleka
  • Wyłóż ciasto na wierzch owoców i wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na około 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmij je na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.
Słowa kluczowe ciasto do góry nogami, ciasto na lato, ciasto pieczone odwrotnie, ciasto z karmelizowanymi owocami, ciasto z mielonymi migdałami, ciasto z owocami, ciasto z owocami na dole, proste ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis znalazłam na tej stronie.