Przepis na pyszne ciasto z morelami i migdałami
Powiem tak, odwrócone ciasto z morelami, to sama przyjemność – jest lekkie, przepyszne, mocno owocowe i zachwycające w swoim wyglądzie :)
Morele lekko się karmelizują i miękną, przez co rozpływają się w ustach, płatki migdałowe nadają zaś chrupkość.
Pomarańczowy miąższ owoców wygląda wręcz obłędnie (a jeśli dodatkowo posmarujecie go odrobiną podgrzanego miodu, to owoce nabiorą połysku) i siedząc na balkonie można poczuć się jak w rozgrzanej słońcem Toskanii :)
Najlepiej zjeść jeszcze ciepły kawałek ciasta morelowego z gałką lodów – będziecie w niebie :)
Przy okazji zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z owocami – znajdziecie tu mnóstwo pysznych pomysłów.
Odwrócone ciasto z morelami przepis

Odwrócone ciasto z morelami
Składniki
ciasto:
dodatkowo:
- 6-8 moreli dużych
- 1 garść płatków migdałowych lub słupków
Instrukcja
sos:
- Wszystkie składniki sosu umieść w rondelku i podgrzej, aż się rozpuszczą i połączą.3 łyżki miodu, 1 łyżka masła, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- Formę do ciasta o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wylej sos na dno i kolistymi ruchami foremki rozprowadź go po dnie.
- Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż je na dnie foremki przecięciem do dołu.6-8 moreli
- Przestrzenie między morelami wypełnij płatkami lub słupkami migdałowymi.1 garść płatków migdałowych
ciasto:
- Masło zmiksuj z cukrem, aż będzie białe i puszyste,120 g masła, 3/4 szklanki cukru
- Dodaj do niego aromat migdałowy.aromat migdałowy
- Mąkę zmieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.1.5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki migdałów, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mieszaniny mącznej.2 jajka
- Krótko zmiksuj i powtórz czynności z drugim jajkiem.
- Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj.0,5 szklanki mleka
- Wyłóż ciasto na wierzch owoców i wyrównaj.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
- Po upieczeniu odstaw ciasto na około 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmij je na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.
Przepis znalazłam na tej stronie.