Powiem tak, odwrócone ciasto z morelami, to sama przyjemność – jest lekkie, przepyszne, mocno owocowe i zachwycające w swoim wyglądzie :)

Morele lekko się karmelizują i miękną, przez co rozpływają się w ustach, płatki migdałowe nadają zaś chrupkość.

Pomarańczowy miąższ owoców wygląda wręcz obłędnie (a jeśli dodatkowo posmarujecie go odrobiną podgrzanego miodu, to owoce nabiorą połysku) i siedząc na balkonie można poczuć się jak w rozgrzanej słońcem Toskanii :)

Najlepiej zjeść jeszcze ciepły kawałek z gałką lodów – będziecie w niebie :)

odwrócone ciasto z morelami_2

odwrócone ciasto z morelami_9

odwrócone ciasto z morelami_4

odwrócone ciasto z morelami_6

odwrócone ciasto z morelami_5

 

Odwrócone ciasto z morelami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 45 minut

Składniki
  

sos:

ciasto:

  • 1.5 szklanki mąki
  • pół szklanki migdałów - najpierw podpraż je na patelni , a potem zmiksuj lub zmiel
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 120 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • odrobina aromatu migdałowego
  • pół szklanki lekko ciepłego mleka

dodatkowo:

Instrukcja
 

sos:

  • Wszystkie składniki sosu umieść w rondelku i podgrzej, aż się rozpuszczą i połączą.
  • Formę do ciasta o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej sos na dno i kolistymi ruchami foremki rozprowadź go po dnie.
  • Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż je na dnie foremki przecięciem do dołu.
  • Przestrzenie między morelami wypełnij płatkami lub słupkami migdałowymi.

ciasto:

  • Masło zmiksuj z cukrem, aż będzie białe i puszyste,
  • Dodaj do niego aromat migdałowy.
  • Mąkę zmieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.
  • Do masy jajecznej dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mieszaniny mącznej.
  • Krótko zmiksuj i powtórz czynności z drugim jajkiem.
  • Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj.
  • Wyłóż ciasto na wierzch owoców i wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na około 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmij je na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis znalazłam na tej stronie.