odwrócone ciasto z morelami

Przepis na pyszne ciasto z morelami i migdałami

Zapraszam na odwrócone ciasto z morelami. To lekko migdałowe ciasto upieczone jest z morelami na dnie, dzięki temu karmelizują się one w trakcie pieczenia, a potem smakują niebiańsko. Spróbujcie koniecznie!

migdałowe ciasto z morelami

Odwrócone ciasto z morelami przepis krok po kroku

Jeśli macie w domu świeże soczyste morele, to koniecznie zróbcie odwrócone ciasto morelowe z mielonymi migdałami.

odwrócone ciasto z morelami 1

Odwrócone ciasto z morelami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto morelowe pieczone do góry nogami.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
15 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Szczelna forma do pieczenia o średnicy około 20-23 cm.
Składniki

składniki na sos do ciasta

składniki na migdałowe ciasto

  • 1.5 szklanki mąki pszennej (- 225 g)
  • 0,5 szklanki migdałów ( – najpierw podpraż je na patelni, a potem zmiksuj lub zmiel)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 120 g masła (miękkiego )
  • 3/4 szklanki cukru (- 150 g)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • aromat migdałowy (odrobina – do smaku)
  • 120 ml mleka (lekko ciepłego )

dodatkowe składniki do odwróconego ciasta z morelami

  • 6-8 moreli (dużych)
  • 1 garść płatków migdałowych (lub słupków )
Instrukcja
 

Jak zrobić sos do odwróconego ciasta

  • Wszystkie składniki sosu umieść w rondelku i podgrzej, aż się rozpuszczą i połączą.
    3 łyżki miodu, 1 łyżka masła, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • Formę do ciasta o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wylej sos na dno i kolistymi ruchami foremki rozprowadź go po dnie.
  • Morele przekrój na pół, usuń pestki i ułóż je na dnie foremki przecięciem do dołu.
    6-8 moreli
  • Przestrzenie między morelami wypełnij płatkami lub słupkami migdałowymi.
    1 garść płatków migdałowych

Jak zrobić odwrócone ciasto migdałowe z morelami

  • Masło zmiksuj z cukrem, aż będzie białe i puszyste,
    120 g masła, 3/4 szklanki cukru
  • Dodaj do niego aromat migdałowy.
    aromat migdałowy
  • Mąkę zmieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.
    1.5 szklanki mąki pszennej, 0,5 szklanki migdałów, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj jedno jajko i od razu wsyp łyżkę mieszaniny mącznej.
    2 jajka
  • Krótko zmiksuj i powtórz czynności z drugim jajkiem.
  • Dodaj mleko i resztę mąki – krótko zmiksuj.
    120 ml mleka
  • Wyłóż ciasto na wierzch owoców i wyrównaj.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45 minut – sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  • Po upieczeniu odstaw ciasto na około 15 minut, a następnie ostrożnie wyjmij je na talerz, tak aby warstwa owocowa była u góry.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto do góry nogami, ciasto pieczone odwrotnie, ciasto z karmelizowanymi owocami, ciasto z mielonymi migdałami, ciasto z owocami na dole
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
odwrócone ciasto z morelami

Migdałowe ciasto z morelami – uwagi

Powiem tak, odwrócone ciasto z morelami, to sama przyjemność – jest lekkie, przepyszne, mocno owocowe i zachwycające w swoim wyglądzie :)

Morele lekko się karmelizują i miękną, przez co rozpływają się w ustach, płatki migdałowe nadają zaś chrupkość.

Pomarańczowy miąższ owoców wygląda wręcz obłędnie (a jeśli dodatkowo posmarujecie go odrobiną podgrzanego miodu, to owoce nabiorą połysku) i siedząc na balkonie można poczuć się jak w rozgrzanej słońcem Toskanii :)

Najlepiej zjeść jeszcze ciepły kawałek ciasta morelowego z gałką lodów – będziecie w niebie :)

Przy okazji zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z owocami – znajdziecie tu mnóstwo pysznych pomysłów.

tarta tatin z morelami
ucierane ciasto z morelami i migdałami

Przepis znalazłam na tej stronie.

Polecane przepisy na ciasto odwrócone

Zobaczcie inne moje przepisy na ciasta pieczone w sposób odwrócony. Tutaj polecam takie trzy przepisy: