Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Wilgotny piernik bananowy

Wilgotny piernik bananowy

 

wilgotny piernik bananowy

 

Wilgotny piernik to podstawa na świątecznym słodkim stole.

Ja sobie w ogóle nie wyobrażam świąt Bożego Narodzenia bez zapachu przyprawy piernikowej w domu 🙂

Zawsze muszą być u mnie domowe pierniczki kolorowo lukrowane, a oprócz tego jakiś pachnący piernik.

W zeszłym roku pierwszy raz upiekłam piernik staropolski, ale on wymaga wcześniejszych przygotowań i długie leżakowania.

Jeśli nie macie na to czasu, bo się zagapiliście lub obawiacie się, że wasze umiejętności są za małe, to wtedy możecie przygotować taki prosty wilgotny piernik na ostatnią chwilę.

Ciasto jest mocno pachnące piernikiem, a do tego jest wilgotne i mięciutkie, więc można go jeść od razu 🙂

Jego magicznym składnikiem dodatkowym są banany, to one nadają mu tą wilgotność i miękkość.

Ja swój piernik na koniec posmarowałam rozpuszczoną białą czekoladą, ale możecie również użyć czekoladę mleczną lub gorzką.

Możecie również zrobić lśniącą glazurę czekoladową 🙂

 

czekoladowe ciasto z bananami

 

wilgotny piernik

 

szybki piernik na święta

 

ciasto bananowe z czekoladą

 

Wilgotny piernik bananowy
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na długą formę keksową - około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 13
Składniki
ciasto:
  • 3 duże dojrzałe banany - moje miały po obraniu 340 g
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 300 g mąki - 2 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 170 ml oleju
  • 200 g miodu - trochę ponad pół szklanki
polewa:
  • 100 g czekolady - użyłam białą
  • 20 g masła
Wykonanie
  1. Banany obierz ze skórki, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć porządnie widelcem.
  2. Dodaj do bananów miód, olej i jajka - zmiksuj.
  3. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
  4. Dodaj suche składniki do mokrych w kilku porcjach - po każdej dokładnie zmiksuj.
  5. Przełóż ciasto do długiej formy keksowej - moja miała 30 cm długości i 11 szerokości.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  7. Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej masło i rozpuść razem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce (wtedy podgrzewaj czekoladę po 15 sekund, mieszaj i znowu podgrzewaj - aż czekolada będzie miała idealną konsystencję).
  8. Posmaruj ciasto polewą czekoladową.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 344 Tłuszcze: 18,2 g Węglowodany: 40,1 g Błonnik: 1,1 g Białka: 5,2 g

 

 

wilgotny piernik

zBLOGowani.pl

2017-12-04T09:57:11+00:00 Reklama

6 komentarzy

  1. Sylwusia 2017/12/18 at 21:52 - Reply

    Czy muszę koniecznie dodawać miodu jeśli nie mogę go spożywać ?

    • wypiekibeaty 2017/12/19 at 09:25 - Reply

      Jeśli nie możesz miodu, to możesz go zastąpić np. syropem klonowym – tylko jego możesz dać odrobinę więcej – albo np. syrop z agawy – ostatecznie może też być po prostu cukier 🙂

  2. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/12/05 at 19:25 - Reply

    Musi mieć świetną konsystencję 🙂

  3. Bananowy smak z piernikowymi nutami świetnie się łączy 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: