Przepis na wilgotny piernik bananowy

wilgotny piernik bananowy


Wilgotny piernik to podstawa na świątecznym słodkim stole.

Ja sobie w ogóle nie wyobrażam świąt Bożego Narodzenia bez zapachu przyprawy piernikowej w domu :)

Zawsze muszą być u mnie domowe pierniczki kolorowo lukrowane, a oprócz tego jakiś pachnący piernik.

W zeszłym roku pierwszy raz upiekłam piernik staropolski, ale on wymaga wcześniejszych przygotowań i długiego leżakowania.

Jeśli nie macie na to czasu, bo się zagapiliście lub obawiacie się, że wasze umiejętności są za małe, to wtedy możecie przygotować taki prosty wilgotny piernik na ostatnią chwilę.

Ciasto jest mocno pachnące piernikiem, a do tego jest wilgotne i mięciutkie, więc można go jeść od razu :)

Jego magicznym składnikiem dodatkowym są banany, to one nadają mu tą wilgotność i miękkość.

Ja swój piernik na koniec posmarowałam rozpuszczoną białą czekoladą, ale możecie również użyć czekoladę mleczną lub gorzką.

Możecie również zrobić lśniącą glazurę czekoladową :)

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.32 z 16 ocen
Postaw mi kawę

czekoladowe ciasto z bananami

wilgotny piernik

szybki piernik na święta

ciasto bananowe z czekoladą

Wilgotny piernik bananowy przepis do druku

szybki i pyszny piernik na boże narodzenie

Wilgotny piernik bananowy

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i wilgotny piernik z bananami.
4.32 z 16 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 13
Kalorie 344 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na długą formę keksową - około 30 cm.

Składniki

ciasto:

polewa:

Instrukcja
 

  • Banany obierz ze skórki, pokrój w plastry, a następnie rozgnieć porządnie widelcem.
    3 banany
  • Dodaj do bananów miód, olej i jajka - zmiksuj.
    170 ml oleju, 200 g miodu, 3 duże jajka
  • Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika.
    300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka gorzkiego kakao, 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • Dodaj suche składniki do mokrych w kilku porcjach - po każdej dokładnie zmiksuj.
  • Przełóż ciasto do długiej formy keksowej - moja miała 30 cm długości i 11 szerokości.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej masło i rozpuść razem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce (wtedy podgrzewaj czekoladę po 15 sekund, mieszaj i znowu podgrzewaj - aż czekolada będzie miała idealną konsystencję).
    100 g czekolady, 20 g masła
  • Posmaruj ciasto polewą czekoladową.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 344kcalWeglowodany: 40.1gBiałko: 5.2gTłuszcz: 18.2gBłonnik: 1.1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

wilgotny piernik