Tarteletki tatin ze śliwkami

Już wcześniej pojawiła się na moim blogu tradycyjna tarta tatin upieczona z jabłkami, a dziś chciałam Wam przedstawić przepis na pyszne małe tarteletki ze śliwkami.

Ten przepis jest o tyle prostszy, że używamy do niego gotowego ciasta francuskiego :) a zamiast śliwek można użyć inne owoce – jabłka, rabarbar, brzoskwinie, morele itp.

Jeszcze ciepłe ciastka najlepiej smakują z porcją lodów :)

Ja te tarteletki piekłam w czterech kokilkach o średnicy 9 cm.

 

 

 

Tarteletki tatin ze śliwkami – przepis do druku

Tarteletki tatin ze śliwkami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 4 porcje

Składniki
  

  • dwa prostokątne płaty ciasta francuskiego - o wielkości około 11/21cm
  • 6-8 śliwek
  • 30 g brązowego cukru
  • 20 ml wody
  • 30 ml soku z cytryny (ja dałam sok wyciśnięty z połowy cytryny)
  • 1/2 laski wanilii
  • 40 g kruchych ciasteczek (mniej więcej jedno na porcję)
  • 10 g pestek dyni
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Instrukcja
 

  • Ciasto francuskie rozmróź.
  • Do garnuszka wlej wodę, sok z cytryny, włóż nasionka z laski wanilii oraz cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje i zrobi się karmel.
  • Gotowy karmel wlej do przygotowanych foremek (ja boki kokilek posmarowałam masłem).
  • Śliwki przekrój na połowy i ułóż przekrojoną stroną do dołu (mi się zmieściły po dwie śliwki na jedną foremkę).
  • Ciasteczka rozdrobnij razem z pestkami dyni i posyp śliwki - szczególnie trzeba wypełnić szczeliny między śliwkami.
  • Z ciasta francuskiego wykrój cztery koła o średnicy odpowiadającej foremkom. Ciasto ułóż na śliwkach i wsuń go na boki. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i natnij nożem w kilku miejscach.
  • Pozostałe ciasto francuskie możesz ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć z niego małe ciasteczka. Je też posmaruj jajkiem i posyp obficie cukrem (ja użyłam cukru cynamonowego).
  • Tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut - jeśli będa ci się wydawać za blade, to potrzymaj chwilę dłużej.
  • Po upieczeniu wyjmij na kratkę, odstaw na około 15 minut do przestudzenia, a następnie obkrój nożem dookoła, przyłóż od spodu talerzyk i energicznym ruchem przełóż tarteletkę na talerzyk. Jeszcze ciepłą podaj z lodami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z gazetki Tupperware.