Tarteletki tatin ze śliwkami
Już wcześniej pojawiła się na moim blogu tradycyjna tarta tatin upieczona z jabłkami, a dziś chciałam Wam przedstawić przepis na pyszne małe tarteletki ze śliwkami.
Ten przepis jest o tyle prostszy, że używamy do niego gotowego ciasta francuskiego :) a zamiast śliwek można użyć inne owoce – jabłka, rabarbar, brzoskwinie, morele itp.
Jeszcze ciepłe ciastka najlepiej smakują z porcją lodów :)
Ja te tarteletki piekłam w czterech kokilkach o średnicy 9 cm.
Tarteletki tatin ze śliwkami – przepis do druku

Tarteletki tatin ze śliwkami
Składniki
- dwa prostokątne płaty ciasta francuskiego - o wielkości około 11/21cm
- 6-8 śliwek
- 30 g brązowego cukru
- 20 ml wody
- 30 ml soku z cytryny (ja dałam sok wyciśnięty z połowy cytryny)
- 1/2 laski wanilii
- 40 g kruchych ciasteczek (mniej więcej jedno na porcję)
- 10 g pestek dyni
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Instrukcja
- Ciasto francuskie rozmróź.
- Do garnuszka wlej wodę, sok z cytryny, włóż nasionka z laski wanilii oraz cukier. Gotuj, aż sos zgęstnieje i zrobi się karmel.
- Gotowy karmel wlej do przygotowanych foremek (ja boki kokilek posmarowałam masłem).
- Śliwki przekrój na połowy i ułóż przekrojoną stroną do dołu (mi się zmieściły po dwie śliwki na jedną foremkę).
- Ciasteczka rozdrobnij razem z pestkami dyni i posyp śliwki - szczególnie trzeba wypełnić szczeliny między śliwkami.
- Z ciasta francuskiego wykrój cztery koła o średnicy odpowiadającej foremkom. Ciasto ułóż na śliwkach i wsuń go na boki. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i natnij nożem w kilku miejscach.
- Pozostałe ciasto francuskie możesz ponownie zagnieść, rozwałkować i wyciąć z niego małe ciasteczka. Je też posmaruj jajkiem i posyp obficie cukrem (ja użyłam cukru cynamonowego).
- Tarty piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut - jeśli będa ci się wydawać za blade, to potrzymaj chwilę dłużej.
- Po upieczeniu wyjmij na kratkę, odstaw na około 15 minut do przestudzenia, a następnie obkrój nożem dookoła, przyłóż od spodu talerzyk i energicznym ruchem przełóż tarteletkę na talerzyk. Jeszcze ciepłą podaj z lodami :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis pochodzi z gazetki Tupperware.