Croissanty idealne

Zaktualizowany: 2023 27 sierpnia
croissanty

Przepis na ciasto na francuskie na croissanty

Jeśli lubisz chrupiące maślane francuskie rogaliki, to teraz możesz je przygotować samodzielnie w domu! Zobacz mój przepis na ciasto francuskie i zrób je w weekend. Wykorzystaj gotowe ciasto francuskie do rogalików oraz do innych wypieków – zarówno tych na słodko jak i wytrawnych.

croissanty

Croissanty idealne przepis krok po kroku

Jeśli lubisz pyszne francuskie rogaliki, to teraz możesz zrobić je samodzielnie w domu. Spróbuj koniecznie!

croissanty

Croissanty idealne przepis

Wypieki Beaty
Przepis na rewelacyjne ciasto francuskie na rogaliki croissant i nie tylko.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
6 hours
Czas całkowity 7 hours
Porcje 7
Składniki

składniki na domowe ciasto francuskie

Instrukcja
 

Jak zrobić domowe ciasto francuskie

  • Piętnaście gram masła rozpuść (w rondelku lub w mikrofalówce).
    15 g masła
  • Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru (aż staną się płynne) i dodaj wodę.
    5 g świeżych drożdży, 85 ml wody, 30 g cukru
  • Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól, drugą łyżkę cukru, mleko w proszku, roztopione masło i rozpuszczone drożdże.
    210 g mąki pszennej, 1 szczypta soli, 1,5 łyżeczki mleka w proszku
  • Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie (jeżeli zauważysz, że jest za twarde, to możesz dodać trochę wody).
  • Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. Po tym czasie powinno podwoić objętość.
  • Ciasto uderz pięścią, aby opadło i chwilę zagnieć aby je napowietrzyć.
  • Miskę z przykryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
  • Ponownie uderz pięścią, by opadło i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
  • Masło (125 g – zimne!) pokrój na cienkie plastry i ułóż na papierze do pieczenia w kwadrat.
    125 g zimnego masła
  • Rozwałkuj, obkrój boki aby było równe, ponownie połóż na masło i rozwałkuj do połączenia i uzyskania jednolitej grubości.
  • Zawiń w papier i włóż do lodówki (proces ten możesz zobaczyć na filmie poniżej).
  • Ciasto wyciągnięte z lodówki rozwałkuj na kwadrat 1,5 razy większy od przygotowanego masła.
  • Masło połóż na cieście w "romb" i zagnieść rogi ciasta do środka zamykając szczelnie masło.
  • Rozwałkuj ciasto w prostokąt o proporcjach 1×3 i złóż do środka nakładając jedną część na drugą (jak list).
  • Złożone ciasto owiń folią, wstaw do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
  • Powtórz trzykrotnie wałkowanie na prostokąt, po każdym wałkowaniu ponownie włóż ciasto do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie można już wykrajać rogaliki.
  • Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni albo zamrozić :)

Jak zrobić rogaliki crosissant

  • Ciasto (musi być zimne!) rozwałkuj tak jak poprzednio (grubość ok 6 mm), wykrój trójkąty.
  • Każdy trójkąt zroluj od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaj mu kształt rogalika.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej rogaliki.
  • Posmaruj je roztrzepanym z niewielką ilością wody żółtkiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem.
  • Rozgrzej piekarnik do 220ºC (góra/dół) i wstaw croissanty.
  • Zmniejsz temperaturę do 190ºC (od razu po włożeniu) i piecz 15 minut.
  • Croissanty najlepsze wychodzą bez nadzienia.
  • Ciasto jest lekkie a ewentualne nadzienie może powodować słabe wyrośnięcie i "dziury" w środku.
  • Gotowe rogaliki ostudź na kratce.
Prywatne
Słowa kluczowe domowe croissanty, rogaliki croissant
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
croissanty

Francuskie rogaliki – uwagi

Tytuł posta wszystko wyjaśnia – dziś przepis na croissanty idealne!

Odpowiednio kruche, bardzo maślane, pięknie się rozrywające na mniejsze kawałki :)

Sam przepis na ciasto francuskie jest bardzo prosty, chociaż na początku może Was przerazić opis wykonania.

Proszę się nie bać, on na prawdę nie gryzie ;)

Więcej tu trzeba poświęcić czasu na czekanie, niż na samą pracę – dlatego zachęcam do wykonania własnych croissantów.

Z podanej porcji otrzymacie 7 dużych (rozmiar sklepowy) croissantów.

Zobaczcie również inne moje wypieki z ciasta francuskiego. Skoro już przygotujcie swoje domowe ciasto, to możecie z niego zrobić również inne słodkie wypieki :) 

Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków

Polecane przepisy z ciasta francuskiego

Zobaczcie co możecie przygotować z ciasta francuskiego poza croissantami. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2013 18 września

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

14 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na rogaliki z ciasta francuskiego

Przygotujcie domowe ciasto francuskie a z niego słynne rogaliki idealne na śniadanie i nie tylko. Trzeba przyznać, że samo przygotowanie ciasta francuskiego to nie jest super prosta sprawa. Ale nie jest też trudna. Bardziej męcząca jest chyba długość opisu, bo w zasadzie przygotowanie ciasta francuskiego składa się na kilka etapów. Pierwszy etap to przygotowanie ciasta drożdżowego - tu nie ma żadnych zaskoczeń, ani nowości. Ciasto odstawiamy do dwukrotnego wyrośnięcia, a potem schładzamy.

Tak przygotowane ciasto drożdżowe wałkujemy kilkukrotnie z mocno chłodzonym masłem. Ma to za zadanie utworzyć w cieście warstwy z kieszonkami, w których chowają się kawałki masła. Wielokrotne wałkowanie, składanie i schładzanie ciasta sprawia, że tworzy się dużo cienkich warstw z uwięzionym masłem. Potem przy pieczeniu te warstwy będą rosnąć i puchnąć tworząc nasze ukochane puszyste croissanty.

Rogale z ciasta francuskiego

Zobaczcie mój przepis na ciasto francuskie i sprawdźcie jak zrobić croissanty w domu. Zabiera to trochę czasu, ale satysfakcja z samodzielnie upieczonych rogalików gwarantowana :) Możecie od razu zrobić większą porcję ciasta, żeby móc go wykorzystać również do innych wypieków. Ja wam mogę polecić proste i efektowe francuskie ciastka wiatraczki ze śliwkami i migdałami :)