Tytuł posta wszystko wyjaśnia – dziś przepis na croissanty idealne – odpowiednio kruche, bardzo maślane, pięknie się rozrywające na mniejsze kawałki :)
Sam przepis jest bardzo prosty, chociaż na początku może Was przerazić opis wykonania. Proszę się nie bać, on na prawdę nie gryzie ;)
Więcej tu trzeba poświęcić czasu na czekanie, niż na samą pracę – dlatego zachęcam do wykonania własnych croissantów.
Z podanej porcji otrzymacie 7 dużych (sklepowych) croissantów.
Przepis zaczerpnięty z moich wypieków

Croissanty idealne
Składniki
- 15 g masła
- 5 g świeżych drożdży
- 85 ml wody
- 210 g mąki pszennej (zalecany typ 450)
- 4 g (niepełna łyżeczka) miałkiej soli
- 30 g (2 łyżki) cukru
- 1,5 łyżeczki mleka w proszku
- 125 g zimnego masła
Instrukcja
- Piętnaście gram masła rozpuść (w rondelku lub w mikrofalówce). Drożdże wymieszaj z łyżką cukru (aż staną się płynne) i dodaj wodę. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól, drugą łyżkę cukru, mleko w proszku, roztopione masło i rozpuszczone drożdże.
- Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie (jeżeli zauważysz, że jest za twarde, to możesz dodać trochę wody). Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. Po tym czasie powinno podwoić objętość.
- Ciasto uderz pięścią, aby opadło i chwilę zagnieć aby je napowietrzyć. Miskę z przykryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderz pięścią, by opadło i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
- Masło (125 g - zimne!) pokrój na cienkie plastry i ułóż na papierze do pieczenia w kwadrat. Rozwałkuj, obkrój boki aby było równe, ponownie połóż na masło i rozwałkuj do połączenia i uzyskania jednolitej grubości. Zawiń w papier i włóż do lodówki (proces ten możesz zobaczyć na filmie poniżej).
- Ciasto wyciągnięte z lodówki rozwałkuj na kwadrat 1,5 razy większy od przygotowanego masła. Masło połóż na cieście w "romb" i zagnieść rogi ciasta do środka zamykając szczelnie masło.
- Rozwałkuj ciasto w prostokąt o proporcjach 1x3 i złóż do środka nakładając jedną część na drugą (jak list).
- Złożone ciasto owiń folią, wstaw do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
- Powtórz trzykrotnie wałkowanie na prostokąt, po każdym wałkowaniu ponownie włóż ciasto do lodówki na godzinę.
- Po tym czasie można już wykrajać rogaliki.
- Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni albo zamrozić :)
Wykrajanie rogalików
- Ciasto (musi być zimne!) rozwałkuj tak jak poprzednio (grubość ok 6 mm), wykrój trójkąty. Każdy trójkąt zroluj od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaj mu kształt rogalika.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej rogaliki. Posmaruj je roztrzepanym z niewielką ilością wody żółtkiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem.
- Rozgrzej piekarnik do 220ºC i wstaw croissanty. Zmniejsz temperaturę do 190ºC (od razu po włożeniu) i piecz 15 minut.
- Croissanty najlepsze wychodzą bez nadzienia. Ciasto jest lekkie a ewentualne nadzienie może powodować słabe wyrośnięcie i "dziury" w środku.
- Gotowe rogaliki ostudź na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Co jeśli nie mam mleka w proszku? Można zastąpić zwykłym? Pozdrawiam :-)
Rogaliki oczywiście wyjdą ale mleko w proszku nadaje im dodatkowy smaczek :) Musisz tylko uważać na zachowanie konsystencji :)
[…] upiekłam je na cieście francuskim – ciasto zrobiliśmy sami według sprawdzonego wcześniej przepisu, ale możecie skorzystać z gotowego ciasta ze […]
[…] Wam będzie gotowe ciasto francuskie (zaawansowani cukiernicy mogą zrobić własne np. z tego przepisu), mielone migdały (albo całe, które możecie zmielić) oraz nektarynki albo […]
Jak idealne to muszę spróbować! :)
[…] przygotowaliście własne ciasto francuskie (a w zasadzie jest to ciasto francuskie drożdżowe) do domowych croissantów (kto go nie zrobił, marsz do kuchni […]
Absolutnie doskonale! <3
Uwielbiam croissanty z czekolada, miodem i prazonymi orzechami pecan, konfitura lub po prostu bez zadnych dodatkow.. Nigdy nie podjelam sie proby upieczenia ich samodzielnie z uwagi na czas przygotowania. Twoje rogaliczki wygladaja idealnie :)
Dzięki :)
Szkoda że to takie pracochłonne… :(
Czasochłonne i owszem, ale w sumie roboty przy tym dużo nie ma. Smak natomiast wynagradza wszystko!
nie ma to jak domowe krosanty:))) wyglądają przepysznie i pewnie tak też smakują:)
Były rewelacyjne. Na tyle dobre, że tydzień później też je robiłam :)
To rzeczywiście absolutnie idealne croissanty … tytuł nie kłamie :)
Pozdrawiam…
Dużo z tym roboty ale warto :)