Tytuł posta wszystko wyjaśnia – dziś przepis na croissanty idealne – odpowiednio kruche, bardzo maślane, pięknie się rozrywające na mniejsze kawałki :)

Sam przepis jest bardzo prosty, chociaż na początku może Was przerazić opis wykonania. Proszę się nie bać, on na prawdę nie gryzie ;)

Więcej tu trzeba poświęcić czasu na czekanie, niż na samą pracę – dlatego zachęcam do wykonania własnych croissantów.

Z podanej porcji otrzymacie 7 dużych (sklepowych) croissantów.

croissanty

croissanty

croissanty

Przepis zaczerpnięty z moich wypieków

croissanty

Croissanty idealne

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 7

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Piętnaście gram masła rozpuść (w rondelku lub w mikrofalówce). Drożdże wymieszaj z łyżką cukru (aż staną się płynne) i dodaj wodę. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól, drugą łyżkę cukru, mleko w proszku, roztopione masło i rozpuszczone drożdże.
  • Wyrób ciasto, aż stanie się gładkie (jeżeli zauważysz, że jest za twarde, to możesz dodać trochę wody). Ciasto w misce przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 90 minut. Po tym czasie powinno podwoić objętość.
  • Ciasto uderz pięścią, aby opadło i chwilę zagnieć aby je napowietrzyć. Miskę z przykryj folią i wstaw do lodówki na około godzinę, aż ciasto podwoi objętość. Ponownie uderz pięścią, by opadło i wstaw do zamrażalnika na 30 minut.
  • Masło (125 g - zimne!) pokrój na cienkie plastry i ułóż na papierze do pieczenia w kwadrat. Rozwałkuj, obkrój boki aby było równe, ponownie połóż na masło i rozwałkuj do połączenia i uzyskania jednolitej grubości. Zawiń w papier i włóż do lodówki (proces ten możesz zobaczyć na filmie poniżej).
  • Ciasto wyciągnięte z lodówki rozwałkuj na kwadrat 1,5 razy większy od przygotowanego masła. Masło połóż na cieście w "romb" i zagnieść rogi ciasta do środka zamykając szczelnie masło.
  • Rozwałkuj ciasto w prostokąt o proporcjach 1x3 i złóż do środka nakładając jedną część na drugą (jak list).
  • Złożone ciasto owiń folią, wstaw do zamrażalnika na 30 minut, następnie do lodówki na 1 godzinę.
  • Powtórz trzykrotnie wałkowanie na prostokąt, po każdym wałkowaniu ponownie włóż ciasto do lodówki na godzinę.
  • Po tym czasie można już wykrajać rogaliki.
  • Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni albo zamrozić :)

Wykrajanie rogalików

  • Ciasto (musi być zimne!) rozwałkuj tak jak poprzednio (grubość ok 6 mm), wykrój trójkąty. Każdy trójkąt zroluj od podstawy w kierunku wierzchołka i nadaj mu kształt rogalika.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej rogaliki. Posmaruj je roztrzepanym z niewielką ilością wody żółtkiem i pozostaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny pod przykryciem.
  • Rozgrzej piekarnik do 220ºC i wstaw croissanty. Zmniejsz temperaturę do 190ºC (od razu po włożeniu) i piecz 15 minut.
  • Croissanty najlepsze wychodzą bez nadzienia. Ciasto jest lekkie a ewentualne nadzienie może powodować słabe wyrośnięcie i "dziury" w środku.
  • Gotowe rogaliki ostudź na kratce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!