Przepis na tradycyjne creme brulee  już był u mnie na blogu, teraz chcę podzielić się przepisem na mini tarty creme brulee – chociaż masa jest inna niż w tradycyjnym deserze :)

Głównym składnikiem kremu jest tu maślanka, która nadaje ciekawy kwaskowaty smak nadzieniu.

W oryginalnym przepisie do masy idzie jeszcze sok z cytryny, ale dla mnie było by to zbyt kwaśne (i za bardzo cytrynowe ;)) dlatego użyłam zamiast soku z cytryny ekstrakt z wanilii.

Zaraz po upieczeniu masa była dość płynna, ale stężała podczas ostygania (więc nie martwcie się jeśli u Was będzie podobnie).

Przed samym podaniem tarty posypujemy odrobiną cukru trzcinowego i podgrzewamy go palnikiem gazowym.

Na koniec już tylko dekoracja ze świeżych owoców i można pałaszować :)

 

mini tarty creme brule4

mini tarty creme brule2

mini tarty creme brule1

mini tarty creme brule3

 

Mini tarty creme brulee

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 6

Składniki
  

kruche ciasto:

krem:

dodatkowo:

  • 6 łyżeczek brązowego cukru
  • świeże owoce

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - w razie potrzeby dodaj po trochu zimną wodę.
  • Ciasto włóż do foliowego woreczki i schłódź przez co najmniej pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki do mini tart (6 sztuk), albo jedną dużą formę (około 26-30 cm średnicy).
  • Foremki wstaw do lodówki na pół godziny.

krem:

  • Maślankę, kremówkę, żółtka i cukier zmieszaj razem i podgrzej w garnku.
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii - dokładnie wymieszaj.
  • Gdy krem zgęstnieje zdejmij go z ognia i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  • Do masy dodaj masło i wymieszaj.
  • Spody z ciasta przykryj folią aluminiową, obciąż fasolą i podpiecz przez 15 minut w 190 stopniach.
  • Po upieczeniu zdejmij folię z fasolką, nalej do każdej foremki krem i podpiecz przez kolejne 20 minut - krem ma być jeszcze lekko luźny na środku (przy poruszeniu foremką, będzie się ruszać).
  • W razie konieczności możesz wydłużyć trochę czas pieczenia.
  • Tarty ostudź.
  • Przed podaniem każdą posyp łyżeczką cukru i rozpuść go za pomocą palnika gazowego.
  • Nałóż świeże owoce i podaj.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!