Przepis na mini tarty creme brulee

Przepis na tradycyjne creme brulee  już był u mnie na blogu, teraz chcę podzielić się przepisem na mini tarty creme brulee – chociaż masa jest inna niż w tradycyjnym deserze :)

Głównym składnikiem kremu jest tu maślanka, która nadaje ciekawy kwaskowaty smak nadzieniu.

W oryginalnym przepisie do masy idzie jeszcze sok z cytryny, ale dla mnie było by to zbyt kwaśne (i za bardzo cytrynowe ;)) dlatego użyłam zamiast soku z cytryny ekstrakt z wanilii.

Zaraz po upieczeniu masa była dość płynna, ale stężała podczas ostygania (więc nie martwcie się jeśli u Was będzie podobnie).

Przed samym podaniem tarty posypujemy odrobiną cukru trzcinowego i podgrzewamy go palnikiem gazowym.

Na koniec już tylko dekoracja ze świeżych owoców i można pałaszować :)

Polecam wam także inne przepisy na tarty z mojego bloga.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

mini tarty creme brulee

mini tarty creme brulee

mini tarty creme brule1

mini tarty creme brule3

Mini tarty creme brulee przepis do druku

mini tarty creme brule1

Mini tarty creme brulee

Wypieki Beaty
Przepis na kruche mini tarty z lekkim kremem, karmelem i owocami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 35 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Porcje 6

Składniki

kruche ciasto:

krem:

dodatkowo:

  • 6 łyżeczek cukru trzcinowego
  • świeże owoce

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z podanych składników zagnieć szybko ciasto - w razie potrzeby dodaj po trochu zimną wodę.
    200 g mąki, 1 żółtko, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 120 g masła
  • Ciasto włóż do foliowego woreczki i schłodź przez co najmniej pół godziny.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkuj i wylep nim foremki do mini tart (6 sztuk), albo jedną dużą formę (około 26-30 cm średnicy).
  • Foremki wstaw do lodówki na pół godziny.

krem:

  • Maślankę, kremówkę, żółtka i cukier zmieszaj razem i podgrzej w garnku.
    1,5 szklanki maślanki, 0,5 szklanki kremówki, 1 szklanka cukru, 2 żółtka
  • Dodaj mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii - dokładnie wymieszaj.
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub soku z cytryny
  • Gdy krem zgęstnieje zdejmij go z ognia i przetrzyj przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek.
  • Do masy dodaj masło i wymieszaj.
  • Spody z ciasta przykryj folią aluminiową, obciąż fasolą i podpiecz przez 15 minut w 190 stopniach.
  • Po upieczeniu zdejmij folię z fasolką, nalej do każdej foremki krem i podpiecz przez kolejne 20 minut - krem ma być jeszcze lekko luźny na środku (przy poruszeniu foremką, będzie się ruszać).
  • W razie konieczności możesz wydłużyć trochę czas pieczenia.
  • Tarty ostudź.
  • Przed podaniem każdą posyp łyżeczką cukru i rozpuść go za pomocą palnika gazowego.
    6 łyżeczek cukru trzcinowego
  • Nałóż świeże owoce i podaj.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!