Tarty owocowe bez pieczenia

 

tarta owocowa bez pieczenia

 

Tarty owocowe bez pieczenia to zawsze letni hit w naszym domu.

Po pierwsze – nie wymagają włączania piekarnika.

Po drugie – podaje się je schłodzone, więc świetnie smakują w letnie, gorące dni 🙂

Po trzecie – kto się oprze takim pysznym, świeżym owocom? Na pewno nie ja ❤

Tarty przygotowujemy na ciasteczkowym spodzie, do tego lekki mus owocowo-twarożkowy i mnóstwo owoców.

Świeżo, lekko i delikatnie.

Ja przygotowałam kilka mniejszych tart, ale możecie zrobić jedną dużą 🙂

Zapraszam was na inne pyszne tarty, albo ciasta na zimno – spróbujcie koniecznie.

 

tarta z musem bez pieczenia tarty owocowe bez pieczenia
 

tarta z musem owocowym bez pieczenia tarty z musem bez pieczenia
 

tarta owocowa bez pieczenia mini tart owocowe
 

Tarty owocowe bez pieczenia – przepis do druku

Tarty owocowe bez pieczenia

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na jedną dużą tartę o średnicy około 24 cm, albo kilka mniejszych.
Autor:
Typ przepisu: Tarta
Ilość: 12
Składniki
spód:
  • około 250 g herbatników
  • 80 g rozpuszczonego masła
mus:
  • 300 g świeżych owoców - np. mango, maliny, morele, truskawki - najlepiej mieszane
  • 200 g twarożku - typu sernikowego lub np. Bieluch
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • 250 ml zimnej kremówki - użyłam 30%
  • 1 łyżka żelatyny + trochę wody
dodatkowo:
  • owoce do dekoracji
Wykonanie
  1. Ciasteczka zmiksuj na drobno, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj - jeśli ciastka są suche, to można dodać więcej masła.
  2. Do formy do tarty wysyp masę ciasteczkową - ugnieć dokładnie boki i dno foremki.
  3. Owoce do musu umyj i osusz, jeśli trzeba obierz ze skórki, pokrój na drobniejsze kawałki i dokładnie zmiksuj blenderem.
  4. Do zmiksowanych owoców dodaj twarożek i cukier - zmiksuj razem.
  5. Żelatynę zalej zimną wodą - tylko tyle, aby zakryła jej powierzchnię.
  6. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce, aby stała się płynna.
  7. Zimną kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  8. Dodaj kremówkę do masy owocowej i delikatnie wymieszaj.
  9. Do żelatyny dodaj 1-2 łyżki masy owocowej i wymieszaj, a następnie przelej żelatynę do reszty masy - dokładnie wymieszaj.
  10. Przelej mus na spód z ciasteczek.
  11. Wstaw formę do lodówki na kilka godzin - aby masa stężała.
  12. Przed podaniem udekoruj tartę owocami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 260 Tłuszcze: 17 g Węglowodany: 23 g Białka: 5 g

 

Inspiracja – podaję moją wersję.