Przepis na pyszne tarty owocowe bez pieczenia

tarta owocowa bez pieczenia


Tarty owocowe bez pieczenia to zawsze letni hit w naszym domu.

Po pierwsze – nie wymagają włączania piekarnika.

Po drugie – podaje się je schłodzone, więc świetnie smakują w letnie, gorące dni :)

Po trzecie – kto się oprze takim pysznym, świeżym owocom? Na pewno nie ja ❤

Tarty przygotowujemy na ciasteczkowym spodzie, do tego lekki mus owocowo-twarożkowy i mnóstwo owoców.

Świeżo, lekko i delikatnie.

Ja przygotowałam kilka mniejszych tart, ale możecie zrobić jedną dużą :)

Zapraszam was na inne pyszne tarty, albo ciasta na zimno – spróbujcie koniecznie.


tarta z musem bez pieczenia tarty owocowe bez pieczenia

tarta z musem owocowym bez pieczenia tarty z musem bez pieczenia

tarta owocowa bez pieczenia mini tart owocowe

Tarty owocowe bez pieczenia – przepis do druku

tarty owocowe bez pieczenia

Tarty owocowe bez pieczenia

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i lekkie bardzo owocowe tarty bez pieczenia.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12
Kalorie 260 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na jedną dużą tartę o średnicy około 24 cm, albo kilka mniejszych.

Składniki

spód:

mus:

  • 300 g owoców - np. mango, maliny, morele, truskawki - najlepiej mieszane
  • 200 g twarożku - typu sernikowego lub np. Bieluch
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 250 ml kremówki zimnej - użyłam 30%
  • 1 łyżka żelatyny + trochę wody

dodatkowo:

  • owoce do dekoracji

Instrukcja
 

  • Ciasteczka zmiksuj na drobno, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj - jeśli ciastka są suche, to można dodać więcej masła.
  • Do formy do tarty wysyp masę ciasteczkową - ugnieć dokładnie boki i dno foremki.
  • Owoce do musu umyj i osusz, jeśli trzeba obierz ze skórki, pokrój na drobniejsze kawałki i dokładnie zmiksuj blenderem.
  • Do zmiksowanych owoców dodaj twarożek i cukier - zmiksuj razem.
  • Żelatynę zalej zimną wodą - tylko tyle, aby zakryła jej powierzchnię.
  • Gdy żelatyna napęcznieje podgrzej ją krótko w mikrofalówce, aby stała się płynna.
  • Zimną kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta.
  • Dodaj kremówkę do masy owocowej i delikatnie wymieszaj.
  • Do żelatyny dodaj 1-2 łyżki masy owocowej i wymieszaj, a następnie przelej żelatynę do reszty masy - dokładnie wymieszaj.
  • Przelej mus na spód z ciasteczek.
  • Wstaw formę do lodówki na kilka godzin - aby masa stężała.
  • Przed podaniem udekoruj tartę owocami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 260kcalWeglowodany: 23gBiałko: 5gTłuszcz: 17g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja – podaję moją wersję.