Tarty kajmakowo-orzechowe

 

tarty z kajmakiem i masłem orzechowym

 

Tarty kajmakowo-orzechowe bez glutenu (jeśli użyjecie bezglutenowe płatki owsiane), za to z orzeszkami ziemnymi, z masłem orzechowym i masą kajmakową.

Pełne smaku, kremowe i chrupiące jednocześnie.

Słodkie, więc po jednej będziecie mieli dość 😉

Idealne na chwilę zapomnienia przy dobrej kawie i w doborowym towarzystwie – i tak – dobry serial też się liczy 😉

Z podanego przepisu otrzymacie 6 mniejszych tart, albo jedną dużą – o średnicy około 30 cm (możecie też użyć długą prostokątną foremkę do tart).

A potem upieczcie sobie mini tarty creme brulee, tarty z kremem ananasowym, pyszne American Pie albo tartę maślankową.

 

owsiane tarty z kremem orzechowym

 

bezglutenowe tary z kajmakiem i masłem orzechowym

 

bezglutenowe tarty z masłem orzechowym

 

tarty karmelowo-orzechowe

 

oatmeal tartlets with caramel and peanut butter cream

 

Tarty kajmakowo-orzechowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 6 mniejszych tart, albo jedną dużą o średnicy około 30 cm, albo długą prostokątną formę do tarty.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 6
Składniki
spód:
  • 120 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • 40 g (1/4 szklanki) mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru (chociaż można pominąć, bo krem jest słodki)
  • 50 g masła - może być rozpuszczone
krem:
  • 120 g masy kajmakowej
  • 70 g masła orzechowego
  • 100 g serka mascarpone
Wykonanie
  1. Płatki owsiane zmiksuj z mielonymi orzechami laskowymi i cukrem - tak aby płatki były drobniejsze.
  2. Dodaj masło i ponownie krótko zmiksuj.
  3. Wylep masą formy do tart.
  4. Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut - aż się zrumienią.
  5. Ostudź.
  6. Zmiksuj razem składniki kremu.
  7. Nałóż krem do foremek.
  8. Możesz podać od razu, lub przechować w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 420 Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 34,5 g Błonnik: 3,5 g Białka: 9,5 g