Tarty kajmakowo-orzechowe
Tarty kajmakowo-orzechowe bez glutenu (jeśli użyjecie bezglutenowe płatki owsiane), za to z orzeszkami ziemnymi, z masłem orzechowym i masą kajmakową.
Pełne smaku, kremowe i chrupiące jednocześnie.
Słodkie, więc po jednej będziecie mieli dość ;)
Idealne na chwilę zapomnienia przy dobrej kawie i w doborowym towarzystwie – i tak – dobry serial też się liczy ;)
Z podanego przepisu otrzymacie 6 mniejszych tart, albo jedną dużą – o średnicy około 30 cm (możecie też użyć długą prostokątną foremkę do tart).
A potem upieczcie sobie mini tarty creme brulee, tarty z kremem ananasowym, pyszne American Pie albo tartę maślankową.
Tarty kajmakowo-orzechowe
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na 6 mniejszych tart, albo jedną dużą o średnicy około 30 cm, albo długą prostokątną formę do tarty.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 6
Składniki
spód:
- 120 g (1 szklanka) płatków owsianych
- 40 g (1/4 szklanki) mielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru (chociaż można pominąć, bo krem jest słodki)
- 50 g masła - może być rozpuszczone
krem:
- 120 g masy kajmakowej
- 70 g masła orzechowego
- 100 g serka mascarpone
Wykonanie
- Płatki owsiane zmiksuj z mielonymi orzechami laskowymi i cukrem - tak aby płatki były drobniejsze.
- Dodaj masło i ponownie krótko zmiksuj.
- Wylep masą formy do tart.
- Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut - aż się zrumienią.
- Ostudź.
- Zmiksuj razem składniki kremu.
- Nałóż krem do foremek.
- Możesz podać od razu, lub przechować w lodówce.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 420 Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 34,5 g Błonnik: 3,5 g Białka: 9,5 g
Smak obłędny ❤️ Tylko spody nieco się pokruszyły. Może przez to, że nie zmiksowalam masła z resztą składników tylko zmieszałam
U mnie spody też były takie kruszące się – to przez płatki owsiane, które nie tworzą mocno zwartej masy :)
Orzechowy zawrót głowy :) Bardzo lubimy takie mini tarteletki z nadzieniem :)
Ja też