Przepis na pyszne tarty kajmakowe z orzechami w wersji bez pieczenia
Tarty kajmakowo-orzechowe bez glutenu (jeśli użyjecie bezglutenowe płatki owsiane), za to z orzeszkami ziemnymi, z masłem orzechowym i masą kajmakową.
Pełne smaku, kremowe i chrupiące jednocześnie.
Słodkie, więc po jednej będziecie mieli dość ;)
Idealne na chwilę zapomnienia przy dobrej kawie i w doborowym towarzystwie – i tak – dobry serial też się liczy ;)
Z podanego przepisu otrzymacie 6 mniejszych tart, albo jedną dużą – o średnicy około 30 cm (możecie też użyć długą prostokątną foremkę do tart).
A potem upieczcie sobie mini tarty creme brulee, tarty z kremem ananasowym, pyszne American Pie albo tartę maślankową.
Tarty kajmakowo-orzechowe przepis do druku

Tarty kajmakowo-orzechowe
Przepis na bezglutenowe tarty bez pieczenia z nadzieniem kajmakowo-orzechowym.
Wyposażenie
- Przepis na 6 mniejszych tart, albo jedną dużą o średnicy około 30 cm, albo długą prostokątną formę do tarty.
Składniki
spód:
- 120 g płatków owsianych (1 szklanka) - bezglutenowych
- 40 g orzechów laskowych mielonych (1/4 szklanki)
- 3 łyżki cukru (chociaż można pominąć, bo krem jest słodki)
- 50 g masła - może być rozpuszczone
krem:
- 120 g masy kajmakowej
- 70 g masła orzechowego
- 100 g serka mascarpone
Instrukcja
- Płatki owsiane zmiksuj z mielonymi orzechami laskowymi i cukrem - tak aby płatki były drobniejsze.120 g płatków owsianych, 40 g orzechów laskowych, 3 łyżki cukru
- Dodaj masło i ponownie krótko zmiksuj.50 g masła
- Wylep masą formy do tart.
- Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół) i piecz około 15-20 minut - aż się zrumienią.
- Ostudź.
- Zmiksuj razem składniki kremu.120 g masy kajmakowej, 70 g masła orzechowego, 100 g serka mascarpone
- Nałóż krem do foremek.
- Możesz podać od razu, lub przechować w lodówce.
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 420kcalWeglowodany: 34.5gBiałko: 9.5gTłuszcz: 27gBłonnik: 3.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!