Tarty kajmakowo-orzechowe

 

tarty z kajmakiem i masłem orzechowym

 

Tarty kajmakowo-orzechowe bez glutenu (jeśli użyjecie bezglutenowe płatki owsiane), za to z orzeszkami ziemnymi, z masłem orzechowym i masą kajmakową.

Pełne smaku, kremowe i chrupiące jednocześnie.

Słodkie, więc po jednej będziecie mieli dość ;)

Idealne na chwilę zapomnienia przy dobrej kawie i w doborowym towarzystwie – i tak – dobry serial też się liczy ;)

Z podanego przepisu otrzymacie 6 mniejszych tart, albo jedną dużą – o średnicy około 30 cm (możecie też użyć długą prostokątną foremkę do tart).

A potem upieczcie sobie mini tarty creme brulee, tarty z kremem ananasowym, pyszne American Pie albo tartę maślankową.

 

owsiane tarty z kremem orzechowym

 

bezglutenowe tary z kajmakiem i masłem orzechowym

 

bezglutenowe tarty z masłem orzechowym

 

tarty karmelowo-orzechowe

 

oatmeal tartlets with caramel and peanut butter cream

 

tarty kajmakowo-orzechowe

Tarty kajmakowo-orzechowe

Wypieki Beaty
Przepis na 6 mniejszych tart, albo jedną dużą o średnicy około 30 cm, albo długą prostokątną formę do tarty.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 15 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 6
Kalorie 420 kcal

Składniki
  

spód:

  • 120 g (1 szklanka) płatków owsianych
  • 40 g (1/4 szklanki) mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru (chociaż można pominąć, bo krem jest słodki)
  • 50 g masła - może być rozpuszczone

Instrukcja
 

  • Płatki owsiane zmiksuj z mielonymi orzechami laskowymi i cukrem - tak aby płatki były drobniejsze.
  • Dodaj masło i ponownie krótko zmiksuj.
  • Wylep masą formy do tart.
  • Wstaw foremki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15-20 minut - aż się zrumienią.
  • Ostudź.
  • Zmiksuj razem składniki kremu.
  • Nałóż krem do foremek.
  • Możesz podać od razu, lub przechować w lodówce.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 420kcalWeglowodany: 34.5gBiałko: 9.5gTłuszcz: 27gBłonnik: 3.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!