Przepis na kruchą tartę maślankową z morelami

tarta maślankowa z owocami


Tarta maślankowa z morelami to będzie jeden z moich hitów.

Ten krem z maślanki po upieczeniu jest prawie jak sernik – po prostu rewelacyjny.

Amerykanie robią nawet po prostu samą tartę maślankową – znana jako buttermilk pie – i nie dodają do niej żadnych owoców.

Ja do swojej tarty dorzuciłam morele, bo się bałam, że zaraz padną.

Myślę, że to był świetny pomysł, bo morele świetnie wizualnie wyglądają w maślankowym kremie, a do tego są pyszne.

Jako podstawę wykorzystałam swoje ulubione lekko słodkie kruche ciasto – gorąco je wam polecam.

Jeśli lubicie takie jesienne tarty, to koniecznie wypróbujcie też przepis na tartę z kremem i śliwkami, albo inny przepis na słodkie tarty z mojego bloga.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

tarta z morelami

tarta z kremem i owocami

tarta maślankowa

tarta z morelami

maślankowy pie z owocami

Tarta maślankowa z morelami przepis do druku

tarta maślankowa z owocami

Tarta maślankowa z morelami

Wypieki Beaty
Przepis na słodką kruchą tartę z nadzieniem z maślanki i moreli.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 2 godz
Porcje 12
Kalorie 299 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na okrągłą formę o wielkości 23-25 cm.

Składniki

kruche ciasto:

krem z maślanki:

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli nie chce się ładnie zlepić, to dodaj do niego odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.
    300 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka cukru z wanilią, zimna woda
  • Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty - o średnicy około 23-25 cm.
  • Formę z ciastem wstaw do lodówki, a pozostałe po wylepieniu ciasto włóż do woreczka i również schłodź.
  • Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  • Po około 15 minutach schładzania, ciasto nakłuj widelcem i podpiecz około 10-15 minut.
  • W tym czasie przygotuj krem - zmieszaj razem wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia.
    3 duże jajka, 50 g mąki pszennej, 1 szklanka maślanki, 110 g masła, 150 g cukru, 1 łyżeczka cukru z waniliią
  • Wylej krem na podpieczony spód.
  • Owoce przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki, ułóż owoce na kremie.
    kilka moreli
  • Z pozostałego ciasta możesz wyciąć ozdobne listki i przykleić je po obwodzie tarty.
  • Tartę piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - aż krem nabierze rumianej barwy.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp je cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 299kcalWeglowodany: 34gBiałko: 4.8gTłuszcz: 16.3gBłonnik: 0.8g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

buttermilk pie with apricots

Przepis na krem maślankowy znalazłam kiedyś na pintrest, ale zdjęcie zostało usunięte.