Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tarta maślankowa z morelami

By |2017-10-16T10:20:29+00:002017 Październik 17th|Ciasta kruche, Ciasta owocowe, Ciasta z kremem|

Tarta maślankowa z morelami

 

tarta maślankowa z owocami

 

Tarta maślankowa to będzie jeden z moich hitów.

Ten krem z maślanki po upieczeniu jest prawie jak sernik – po prostu rewelacyjny.

Amerykanie robią nawet po prostu samą tartę maślankową – znana jako buttermilk pie – i nie dodają do niej żadnych owoców.

Ja do swojej tarty dorzuciłam morele, bo się bałam, że zaraz padną.

Myślę, że to był świetny pomysł, bo morele świetnie wizualnie wyglądają w maślankowym kremie, a do tego są pyszne.

Jako podstawę wykorzystałam swoje ulubione lekko słodkie kruche ciasto – gorąco je wam polecam.

Jeśli lubicie takie jesienne tarty, to koniecznie wypróbujcie też przepis na tartę z kremem i śliwkami, albo inny przepis na słodkie tarty z mojego bloga.

 

tarta z morelami

 

tarta z kremem i owocami

 

tarta maślankowa

 

tarta z morelami

 

maślankowy pie z owocami

 

Tarta maślankowa z morelami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na okrągłą formę o wielkości 23-25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • opcjonalnie zimna woda lub zimne mleko do konsystencji
krem z maślanki:
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżeczka cukru z waniliią
  • 110 g rozpuszczonego masła
  • 150 g cukru - lub do smaku
  • kilka moreli lub innych owoców
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli nie chce się ładnie zlepić, to dodaj do niego odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.
  2. Ciasto rozwałkuj i wylep nim formę do tarty - o średnicy około 23-25 cm.
  3. Formę z ciastem wstaw do lodówki, a pozostałe po wylepieniu ciasto włóż do woreczka i również schłódź.
  4. Piekarnik nagrzej do 190 stopni.
  5. Po około 15 minutach schładzania, ciasto nakłuj widelcem i podpiecz około 10-15 minut.
  6. W tym czasie przygotuj krem - zmieszaj razem wszystkie składniki i zmiksuj do połączenia.
  7. Wylej krem na podpieczony spód.
  8. Owoce przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki, ułóż owoce na kremie.
  9. Z pozostałego ciasta możesz wyciąć ozdobne listki i przykleić je po obwodzie tarty.
  10. Tartę piecz w 180 stopniach przez około 40 minut - aż krem nabierze rumianej barwy.
  11. Po upieczeniu ciasto ostudź, a przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 299 Tłuszcze: 16,3g Węglowodany: 34g Błonnik: 0,8g Białka: 4,8g

 

 

buttermilk pie with apricots

 

Przepis na krem maślankowy znalazłam tutaj.

Reklama

7 komentarzy

  1. Monika Grobelna 2017/10/21 at 08:38 - Reply

    Moge użyć moreli z puszki?

    • wypiekibeaty 2017/10/21 at 12:42 - Reply

      Pewnie 🙂 mogą też być brzoskwinie z puszki 🙂

      • Monika Grobelna 2017/10/21 at 14:16 - Reply

        Super, dzięki!

  2. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/10/18 at 17:33 - Reply

    Piękna!

  3. Ciekawy ten krem z maślanki 😀 Uwielbiamy morele, więc według nas to też świetny dodatek 😀

    • wypiekibeaty 2017/10/18 at 17:53 - Reply

      Jest bardzo fajny, po upieczeniu przypomina sernik 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: