Zapraszam na bardzo proste i szybkie ciasto morelowo-borówkowe – chociaż dobór owoców może być całkiem dowolny :)
Ja postawiłam na morele, bo akurat pięknie mi dojrzały i były obłędne w smaku – połączyłam je z orzeźwiającymi borówkami, które dodatkowo stanowiły świetny kontrast kolorystyczny – w końcu jemy też oczami.
Ciasto ładnie wyrasta, a owoce nie opadają – chociaż ich nie żałowałam.
Upiekłam je na maślance chociaż oryginalny przepis (znaleziony na stronie Kreatywne Przepisy) wykorzystywał zsiadłe mleko – wybór należy do Was (myślę, że jogurt naturalny też będzie ok).
Ciasto piekłam w sporej blaszce, bo takiej 19/30 cm.
Podaję lekko zmieniony przepis oraz sposób wykonania.
Ciasto morelowo-borówkowe
- 350 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 3 jajka
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml maślanki (zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
- 125 ml oleju
- ulubiony aromat - użyłam migdałowy
- pół kilograma moreli
- 125 g borówek
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do ciasta na zmianę z olejem i maślanką.
- Miksuj do połączenia składników, a na koniec dodaj aromat.
- Przelej ciasto do foremki, na wierzchu ułóż owoce - lekko je dociśnij.
- Piecz 180 stopniach przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Muszę koniecznie wypróbować :)
Zachęcam i jak możesz to daj znać jak smakowało :)