Przepis na proste ciasto z morelami i borówkami na maślance

Zapraszam na bardzo proste i szybkie ciasto morelowo-borówkowe – chociaż dobór owoców może być całkiem dowolny :)

Ja postawiłam na morele, bo akurat pięknie mi dojrzały i były obłędne w smaku. Połączyłam je z orzeźwiającymi borówkami, które dodatkowo stanowiły świetny kontrast kolorystyczny – w końcu jemy też oczami.

Ciasto ładnie wyrasta, a owoce nie opadają – chociaż ich nie żałowałam.

Upiekłam je na maślance chociaż oryginalny przepis (znaleziony na stronie Kreatywne Przepisy) wykorzystywał zsiadłe mleko – wybór należy do Was (myślę, że jogurt naturalny też będzie ok).

Ciasto piekłam w sporej blaszce, bo takiej 19/30 cm.

Podaję lekko zmieniony przepis oraz sposób wykonania.

Przy okazji zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z owocami. Znajdziecie tu mnóstwo fajnych pomysłów na ciasta owocowe.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto morelowo-borówkowe

przepis na szybkie ciasto z owocami na maślance

proste ciasto z borówkami i morelami

Ciasto morelowo-borówkowe przepis

ciasto morelowo borówkowe1

Ciasto morelowo-borówkowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto z morelami i borówkami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 24

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej - 2 i 1/3 szklanki
  • 180 g cukru - niepełna szklanka
  • 3 jajka rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml maślanki (zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego lub kefiru)
  • 125 ml oleju
  • aromat - użyłam migdałowy - opcjonalnie
  • 0,5 kg moreli
  • 125 g borówek

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
    3 jajka, 180 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj mąkę do ciasta na zmianę z olejem i maślanką.
    250 ml maślanki, 125 ml oleju
  • Miksuj tylko do połączenia składników, a na koniec dodaj aromat.
    aromat
  • Przelej ciasto do foremki, na wierzchu ułóż owoce - lekko je dociśnij.
    0,5 kg moreli, 125 g borówek
  • Piecz 180 stopniach (góra/dół) przez około 35 minut - do suchego patyczka.
Słowa kluczowe ciasto na maślance, ciasto z maślanką, ciasto z morelami, proste ciasto owocowe, szybkie ciasto z owocami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Ciasto owocowe Donny Hay

Sprawdź ten przepis
proste ciasto z owocami

Odwrócone ciasto owocowe

Sprawdź ten przepis
ciasto z gruszkami

Ciasto z twarogiem i owocami

Sprawdź ten przepis
ciasto z twarogiem i owocami