Przepis na ciasto owocowe Donny Hay

ciasto owocowe Donny Hay 7


Przepis na proste i szybkie ciasto owocowe  bardzo smaczne, a do tego uniwersalne, bo możecie wykorzystać dowolne owoce (również z puszki, czy mrożone).

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto”.

To ciasto z owocami pokochałam jak wszystkie poprzednie wypieki z przepisów tej autorki – sami zresztą możecie je sprawdzić (zapraszam tutaj).

Do mojego ucieranego ciasta dodałam jedno pokrojone w plasterki jabłko oraz trochę malin.

Możecie upiec to ciasto jak ja, albo dać inne owoce, które akurat macie w domu. Te większe pokrójcie w plasterki i ułóżcie na wierzchu ciasta.

Jeśli macie tylko mrożone owoce, to nie musicie ich wcześniej rozmrażać – ułóżcie je bezpośrednio na cieście.

Najlepszą rekomendację wystawiła moja córka – wpadła do kuchni i pyta:

„Kto zrobił to ciasto?”

„Ja” – odpowiadam

„Jest przepyszne” :D

Tadam ;)

Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


ciasto owocowe Donny Hay 1

ciasto owocowe Donny Hay 4

ciasto owocowe Donny Hay 5

ciasto owocowe Donny Hay 6

ciasto owocowe Donny Hay 9

Ciasto owocowe Donny Hay przepis do druku

proste ciasto z owocami

Ciasto owocowe Donny Hay

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto z owocami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 15 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.

Składniki

  • 125 g masła miękkiego
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 2 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 225 g mąki przesianej - 1,5 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka (125 ml)
  • 1 jabłko średnie, pokrojone na ćwiartki (bez gniazda), a następnie na plasterki
  • 1 garść malin (użyłam mrożone) albo innych drobnych owoców - np. borówek lub jagód
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

Instrukcja
 

  • Masło zmiksuj z cukrem.
    125 g masła, 150 g cukru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    225 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku - na zmianę z łyżką mąki.
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 jajka
  • Dodaj resztę mąki oraz mleko, krótko zmiksuj.
    0,5 szklanki mleka
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
  • Na wierzchu ułóż plastry jabłka oraz maliny.
    1 jabłko, 1 garść malin
  • Posyp wierzch ciasta cukrem trzcinowym.
  • Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto owocowe Donny Hay 8