Przepis na ciasto owocowe Donny Hay
Przepis na proste i szybkie ciasto owocowe bardzo smaczne, a do tego uniwersalne, bo możecie wykorzystać dowolne owoce (również z puszki, czy mrożone).
Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto”.
To ciasto z owocami pokochałam jak wszystkie poprzednie wypieki z przepisów tej autorki – sami zresztą możecie je sprawdzić (zapraszam tutaj).
Do mojego ucieranego ciasta dodałam jedno pokrojone w plasterki jabłko oraz trochę malin.
Możecie upiec to ciasto jak ja, albo dać inne owoce, które akurat macie w domu. Te większe pokrójcie w plasterki i ułóżcie na wierzchu ciasta.
Jeśli macie tylko mrożone owoce, to nie musicie ich wcześniej rozmrażać – ułóżcie je bezpośrednio na cieście.
Najlepszą rekomendację wystawiła moja córka – wpadła do kuchni i pyta:
„Kto zrobił to ciasto?”
„Ja” – odpowiadam
„Jest przepyszne” :D
Tadam ;)
Wypróbujcie również inne moje przepisy na ciasta z owocami.
Ciasto owocowe Donny Hay przepis do druku

Ciasto owocowe Donny Hay
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy około 22 cm.
Składniki
- 125 g masła miękkiego
- 150 g cukru 3/4 szklanki
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 225 g mąki przesianej - 1,5 szklanki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki mleka (125 ml)
- 1 jabłko średnie, pokrojone na ćwiartki (bez gniazda), a następnie na plasterki
- 1 garść malin (użyłam mrożone) albo innych drobnych owoców - np. borówek lub jagód
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Instrukcja
- Masło zmiksuj z cukrem.125 g masła, 150 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.225 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku - na zmianę z łyżką mąki.1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 2 jajka
- Dodaj resztę mąki oraz mleko, krótko zmiksuj.0,5 szklanki mleka
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
- Na wierzchu ułóż plastry jabłka oraz maliny.1 jabłko, 1 garść malin
- Posyp wierzch ciasta cukrem trzcinowym.
- Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.