Ciasto owocowe – proste, szybkie i bardzo smaczne, a do tego uniwersalne, bo możecie wykorzystać dowolne owoce (również z puszki, czy mrożone).
Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Donny Hay „Szybko, świeżo, prosto”.
To ciasto pokochałam jak wszystkie poprzednie wypieki z przepisów tej autorki – sami zresztą możecie je sprawdzić (zapraszam tutaj).
Najlepszą rekomendację wystawiła moja córka – wpadła do kuchni i pyta:
„Kto zrobił to ciasto?”
„Ja” – odpowiadam
„Jest przepyszne” :D
Tadam ;)
Ciasto owocowe Donny Hay
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Autor: Wypieki Beaty
Składniki
- 125 g miękkiego masła
- 150 g cukru
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 225 g przesianej mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół szklanki mleka (125 ml)
- 1 średnie jabłko - obrane, pokrojone na ćwiartki (bez gniazda), a następnie na plasterki
- garść malin (użyłam mrożone) albo innych drobnych owoców - np. borówek lub jagód
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Wykonanie
- Masło zmiksuj z cukrem.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy maślanej dodaj ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku - na zmianę z łyżką mąki.
- Dodaj resztę mąki oraz mleko, krótko zmiksuj.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 22 cm.
- Na wierzchu ułóż plastry jabłka oraz maliny.
- Oprósz wierzch ciasta cukrem trzcinowym.
- Piecz w 160 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Zostaw komentarz