czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą

Przepis na czekoladowe ciasto z całą pomarańczą

Czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą to prawdziwa uczta dla podniebienia. To wilgotne i intensywnie czekoladowe ciasto, w którym wykorzystujemy całą pomarańczę – razem ze skórką, nadając mu niepowtarzalny smak i aromat. To doskonałe połączenie intensywnego smaku czekolady i świeżości pomarańczy w jednym prostym cieście. Spróbuj koniecznie!

orange chocolate cake

Czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta z połączeniu z aromatycznymi owocami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

czekoladowe ciasto z całą pomarańczą

Ciasto z gotowaną pomarańczą przepis

Wypieki Beaty
Przepis na mocno czekoladowe i wilgotne ciasto zrobione z całą gotowaną pomarańczą.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Porcje 12
Kalorie 390 kcal
Wyposażenie
  • Podłużna forma do pieczenia o długości około 25-27 cm.
Składniki

składniki na czekoladowe ciasto z pomarańczą

Instrukcja
 

Jak zrobić czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą

  • Pomarańczę dokładnie umyj ciepłą wodą, włóż ją do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości przez około 30 minut.
    1 pomarańcza
    jak ugotować pomarańczę do ciasta
  • Zostaw pomarańczę do wystudzenia.
  • Potnij pomarańczę na mniejsze kawałki – usuń ewentualne pestki.
    miksowanie ugotowanej pomarańczy
  • Zmiksuj owoc na gładkie puree – im gładsze tym lepiej.
  • Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – ostudź.
    100 g czekolady
    rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej
  • Jajka zmiksuj z cukrem na gęstą i puszystą masę.
    3 jajka, 200 g cukru
    miksowanie jajek z cukrem na pianę
  • Do ubitych jajek wlej olej ciągle miksując.
    240 ml oleju
    dodawanie oleju do ciasta
  • Dodaj ostudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia.
    dodawanie rozpuszczonej czekolady do ciasta
  • Dodaj puree z pomarańczy i wymieszaj łyżką.
    dodawanie puree z pomarańczy do ciasta
  • Mąkę przesiej przez sitko razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
    250 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 25 g gorzkiego kakao
  • Dodaj mąkę do ciasta i wymieszaj łopatką.
    dodawanie mąki z kakao do ciasta
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (ja ją miałam wyłożoną papierem do pieczenia).
    przekładanie ciasta czekoladowego do foremki do pieczenia
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około godzinę – do suchego patyczka. Jeśli patyczek jest lepki, to wydłuż czas pieczenia.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • Przed podaniem możesz ciasto polać dodatkowo polewą z rozpuszczonej czekolady.
Film
Notatki
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 390kcalWeglowodany: 39gBiałko: 5.6gTłuszcz: 25g
Słowa kluczowe ciasto czekoladowo-pomarańczowe, ciasto z pomarańczą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mocno czekoladowe ciasto z pomarańczą

Czekoladowe ciasto z całą pomarańczą – uwagi

Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na upieczenie takiego ciasta z całą gotowaną pomarańczą i w końcu nadarzyła się mi idealna okazja.

Mój mąż wyjeżdżał właśnie na kolejny długi bieg górski – Etapowa Triada w Beskidzie, a wtedy lubię upiec jemu i jego kolegom jakieś fajne ciasto, które dostarczy im mnóstwa energii i jednocześnie będzie „łatwe w obsłudze”.

To ciasto z gotowaną pomarańczą wypatrzyłam wcześniej na blogu Marta gotuje i spodobało się mi to czekoladowo-pomarańczowe połączenie smaków.

Ciasto wyszło mega czekoladowe, wilgotne i bardzo smaczne. Jedyna moja uwaga do niego, to to że trochę się kruszy przy krojeniu, ale to mi nie przeszkadzało. Możliwe, że to kwestia samej pomarańczy – za słabo zmiksowana, albo troszkę za duża.

pomarańczowe ciasto z czekoladą

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia czekoladowego ciasta z pomarańczą?

Do tego ciasta będziesz potrzebować jedynie podstawowe składniki – ogólnie dostępne w każdym sklepie. Ja tu użyłam następujące produkty:

  • pomarańcza – najlepiej jakby była bio, ale jak nie dostaniesz takiej, to ją wcześniej dobrze umyj ciepłą wodą.
  • czekolada – ja tu użyłam gorzką czekoladę, bo nie lubię zbyt słodkich ciast. To ciasto nie jest mocno słodkie, więc jeśli wolisz słodsze ciasta, to możesz wykorzystać mleczną czekoladę, albo pomieszać gorzką i mleczną.
  • olej – tłuszczem dodawanym do ciasta jest olej, ja użyłam rzepakowy, może też być słonecznikowy, albo rozpuszczony olej kokosowy.
  • mąka pszenna – zwykła mąka typ 450 lub 500
  • kakao – oprócz czekolady do ciasta dodaje się trochę kakao, musi to być gorzkie kakao – zwykłe albo odtłuszczone. Jeśli nie masz kakao, to dodaj zamiast niego więcej mąki.
ciasto czekoladowe z pomarańczą

Jak zrobić ciasto z całą pomarańczą – wskazówki

Przygotowanie ciasta zacznij od ugotowania pomarańczy, bo to zajmie najwięcej czasu. Dobrze jest ją gotować w niedużym, ale wysokim garnku, tak aby cała był zakryta wodą. Ja swoją pomarańczę gotowałam około 30 minut, a potem zostawiałam ją w tej wodzie, aż do wystudzenia.

Aby było łatwiej zmiksować pomarańczę proponuję pokrojenie jej na mniejsze kawałki – przy okazji możesz usunąć pestki. Pomarańczę zmiksowałam malakserem, może też być blender. Postaraj się aby szczególnie dobrze zmiksowała się skórka. Chociaż potem kawałeczki skórki zupełnie nie przeszkadzają w cieście.

Aby ciasto było ładnie puszyste dobrze jest porządnie zmiksować jajka z cukrem. Ja je miksowałam przez kilka minut, aż się mocno napuszyły i zrobiły się bardzo jasne.

Dodatkowo przesiałam mąkę przez sitko, aby ją napowietrzyć.

Swoje ciasto po upieczeniu polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą. Jak zrobić polewę z czekolady na ciasto? Wystarczy w rondelku podgrzać około 50 ml śmietany kremówki, dodać do gorącej połamaną czekoladę i wymieszać do połączenia. Gdy polewa czekoladowa ostygnie i lekko zgęstnieje możesz polać nią wierzch ciasta.

czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą

Ile kalorii ma czekoladowe ciasto z pomarańczą?

Jedna porcja tego ciasta (przy 12 kawałkach) będzie miała około 390 kcal. Za to kawałek z polewą czekoladową zrobioną z 50 ml śmietany kremówki i 100 g czekolady będzie już miał około 446 kcal. Idealna kaloryczność dla osób trenujących i przed lub po dużym wysiłku fizycznym. Nerwy związane z życiem rodzinnym, też się liczą ;)

Koniecznie upiecz to czekoladowe ciasto z gotowaną pomarańczą i daj znać w komentarzu jak Ci smakowało!

Ps.

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasta czekoladowe oraz zobacz mój e-book „Czekoladowe wypieki Beaty”.

Czekoladowe wypieki okladka 2 na 3 mala

KUP TUTAJ

ciasto z gotowaną pomarańczą

Polecane przepisy na ciasta czekoladowo-pomarańczowe

Jeśli lubisz połączenie smaków czekolady i pomarańczy, to koniecznie zobacz również inne moje przepisy na takie ciasta. Tutaj polecam te trzy przepisy: