Czekoladowe ciasto z cieciorki

 

proste ciasto z cieciorki

 

Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z cieciorki?

Nie?

To koniecznie musicie to nadrobić!

Ciasta czekoladowe z warzywami nie kończą się już na fasolowym i buraczanym!

Teraz wkracza ciecierzyca i mówię wam, że to połączenie jest pyszne.

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Jamie gotuje po włosku”.

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów Jamiego na szybkie naleśniki, śniadaniowe gofry albo sernik sezamowy :)

Ps. Pamiętajcie, że z tej wody po cieciorce można zrobić bezy! Jeśli mi nie wierzycie to spróbujcie sami :D

 

czekoladowe ciasto z cieciorki  czekoladowe ciasto z cieciorką
 

ciasto z ciecierzycą  ciasto z cieciorką
 

ciasto czekoladowe z cieciorką  ciasto czekoladowe z cieciorki
 

Przepis do druku

ciasto czekoladowe z ciecierzycą

Czekoladowe ciasto z cieciorki

Wypieki Beaty
Przepis na sporą blachę - taką o wymiarach około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 350 kcal

Składniki
  

ciasto:

syrop pomarańczowy:

  • sok z dwóch pomarańczy
  • 100 g cukru

Instrukcja
 

  • W rondelku umieść masło, oliwę i cukier - podgrzej aż wszystko się rozpuści.
  • Wyłącz gaz, dodaj do rondelka połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści - lekko przestudź.
  • Cieciorkę odcedź na sitku.
  • Zmiksuj na gładką masę - możesz dodać trochę masy czekoladowej - będzie łatwiej :)
  • Dodaj masę czekoladową do cieciorki i razem zmiksuj.
  • Dodaj jajka i zmiksuj.
  • Wsyp mąkę z proszkiem i zmiksuj.
  • Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
  • Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • W trakcie pieczenia ciasta przygotuj syrop.
  • Pomarańcze dobrze umyj, nożykiem szczelinowym zetnij cienko skórkę, z pomarańczy wyciśnij sok.
  • Przelej sok do rondelka, dodaj skórki z pomarańczy oraz cukier.
  • Gotuj na małym ogniu, aż syrop się zredukuje mniej więcej o połowę.
  • Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i od razu nakłuj na całej powierzchni.
  • Polej wierzch ciasta syropem.
  • Skórkę możesz pociąć na drobniejsze kawałki i posypać nią wierzch ciasta.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 350kcalWeglowodany: 45gBiałko: 5gTłuszcz: 16gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!