Czekoladowe ciasto z cieciorki
Przepis na włoskie czekoladowe ciasto z cieciorką
Czekoladowe ciasto z cieciorki to niezwykłe i zdrowe połączenie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. Wykorzystanie cieciorki, bogatej w białko roślinne, nadaje temu ciastu unikalną konsystencję i wilgotność. Dodatek intensywnej czekolady sprawia, że ciasto z ciecierzycy staje się prawdziwą ucztą dla miłośników słodyczy. To idealna propozycja dla tych, którzy poszukują alternatywnych składników w tradycyjnych przepisach. Pozwól sobie na kulinarne odkrycia i spróbuj tego niezwykłego włoskiego przepisu!
Spis treści
Czekoladowe ciasto z cieciorki przepis krok po kroku
Jeśli lubisz niebanalne ciasta pieczone z wykorzystaniem warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Czekoladowe ciasto z cieciorki przepis
Wyposażenie
- Przepis na sporą blachę – taką o wymiarach około 20/30 cm.
Składniki
składniki na czekoladowe ciasto z cieciorki
- 150 g masła
- 4 łyżki oliwy
- 250 g cukru (drobnego – 1 i 1/4 szklanki)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 puszka cieciorki ((taka 400 g))
- 3 jajka (rozmiar L)
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
składniki na syrop pomarańczowy do ciasta
- sok z dwóch pomarańczy
- 100 g cukru (pół szklanki)
Instrukcja
Jak zrobić czekoladowe ciasto z cieciorką
- W rondelku umieść masło, oliwę i cukier – podgrzej aż wszystko się rozpuści.150 g masła, 4 łyżki oliwy, 250 g cukru
- Wyłącz gaz, dodaj do rondelka połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści – lekko przestudź.150 g gorzkiej czekolady
- Cieciorkę odcedź na sitku.1 puszka cieciorki
- Zmiksuj na gładką masę – możesz dodać trochę masy czekoladowej – będzie łatwiej.
- Dodaj masę czekoladową do cieciorki i razem zmiksuj.
- Dodaj jajka i zmiksuj.3 jajka
- Wsyp mąkę z proszkiem i zmiksuj.150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Piecz ciasto z cieciorką w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
- W trakcie pieczenia ciasta przygotuj syrop.
- Pomarańcze dobrze umyj, nożykiem szczelinowym zetnij cienko skórkę, z pomarańczy wyciśnij sok.sok z dwóch pomarańczy
- Przelej sok do rondelka, dodaj skórki z pomarańczy oraz cukier.100 g cukru
- Gotuj na małym ogniu, aż syrop się zredukuje mniej więcej o połowę.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i od razu nakłuj na całej powierzchni.
- Polej wierzch ciasta syropem.
- Skórkę możesz pociąć na drobniejsze kawałki i posypać nią wierzch ciasta.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Czekoladowe ciasto z cieciorką – uwagi
Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z cieciorki? Nie?
To koniecznie musicie to nadrobić!
Ciasta czekoladowe z warzywami nie kończą się już na fasolowym i buraczanym! Teraz wkracza ciecierzyca i mówię wam, że to połączenie jest pyszne. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Jamie gotuje po włosku”.
Zachęcam was również do wypróbowania przepisów Jamiego na szybkie naleśniki, śniadaniowe gofry albo sernik sezamowy :)
Ps. Pamiętajcie, że z tej wody po cieciorce można zrobić bezy! Jeśli mi nie wierzycie to spróbujcie sami!
Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy na ciasta z warzywami z bloga.
Polecane przepisy na ciasta z warzywami
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na rewelacyjne i zaskakujące ciasta pieczone z dodatkiem świeżych warzyw. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Przepis na ciasto z cieciorki
Zapraszam dziś na niezwykłe i zaskakujące swoim smakiem czekoladowe ciasto przygotowane z dodatkiem cieciorki z puszki. Ciasto cieciorkowe po upieczeniu jest dodatkowo nasączone aromatycznym syropem pomarańczowym. To połączenie smaków jest doskonałe - spróbuj koniecznie! Zobacz przepis krok po kroku na tradycyjne włoskie ciasto czekoladowe przygotowane z cieciorką i upiecz je dla swoich bliskich już dziś!