Czekoladowe ciasto z cieciorki
Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z cieciorki?
Nie?
To koniecznie musicie to nadrobić!
Ciasta czekoladowe z warzywami nie kończą się już na fasolowym i buraczanym!
Teraz wkracza ciecierzyca i mówię wam, że to połączenie jest pyszne.
Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Jamie gotuje po włosku”.
Zachęcam was również do wypróbowania przepisów Jamiego na szybkie naleśniki, śniadaniowe gofry albo sernik sezamowy :)
Ps. Pamiętajcie, że z tej wody po cieciorce można zrobić bezy! Jeśli mi nie wierzycie to spróbujcie sami :D






Przepis do druku

Czekoladowe ciasto z cieciorki
Przepis na sporą blachę - taką o wymiarach około 20/30 cm.
Składniki
ciasto:
- 150 g masła
- 4 łyżki oliwy
- 250 g drobnego cukru
- 150 g gorzkiej czekolady
- 1 puszka cieciorki (taka 400 g)
- 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
syrop pomarańczowy:
- sok z dwóch pomarańczy
- 100 g cukru
Instrukcja
- W rondelku umieść masło, oliwę i cukier - podgrzej aż wszystko się rozpuści.
- Wyłącz gaz, dodaj do rondelka połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści - lekko przestudź.
- Cieciorkę odcedź na sitku.
- Zmiksuj na gładką masę - możesz dodać trochę masy czekoladowej - będzie łatwiej :)
- Dodaj masę czekoladową do cieciorki i razem zmiksuj.
- Dodaj jajka i zmiksuj.
- Wsyp mąkę z proszkiem i zmiksuj.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- W trakcie pieczenia ciasta przygotuj syrop.
- Pomarańcze dobrze umyj, nożykiem szczelinowym zetnij cienko skórkę, z pomarańczy wyciśnij sok.
- Przelej sok do rondelka, dodaj skórki z pomarańczy oraz cukier.
- Gotuj na małym ogniu, aż syrop się zredukuje mniej więcej o połowę.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i od razu nakłuj na całej powierzchni.
- Polej wierzch ciasta syropem.
- Skórkę możesz pociąć na drobniejsze kawałki i posypać nią wierzch ciasta.
Składniki Odżywcze
Porcja: 100gKalorie: 350kcalWeglowodany: 45gBiałko: 5gTłuszcz: 16gBłonnik: 0.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Wygląda rewelacyjnie
Dziękuję bardzo :)