Czekoladowe ciasto z cieciorki

 

proste ciasto z cieciorki

 

Jedliście kiedyś czekoladowe ciasto z cieciorki?

Nie?

To koniecznie musicie to nadrobić!

Ciasta czekoladowe z warzywami nie kończą się już na fasolowym i buraczanym!

Teraz wkracza ciecierzyca i mówię wam, że to połączenie jest pyszne.

Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera „Jamie gotuje po włosku”.

Zachęcam was również do wypróbowania przepisów Jamiego na szybkie naleśniki, śniadaniowe gofry albo sernik sezamowy 🙂

Ps. Pamiętajcie, że z tej wody po cieciorce można zrobić bezy! Jeśli mi nie wierzycie to spróbujcie sami 😀

 

czekoladowe ciasto z cieciorki  czekoladowe ciasto z cieciorką
 

ciasto z ciecierzycą  ciasto z cieciorką
 

ciasto czekoladowe z cieciorką  ciasto czekoladowe z cieciorki
 

Przepis do druku

Czekoladowe ciasto z cieciorki
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na sporą blachę - taką o wymiarach około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 150 g masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 250 g drobnego cukru
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 puszka cieciorki (taka 400 g)
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
syrop pomarańczowy:
  • sok z dwóch pomarańczy
  • 100 g cukru
Wykonanie
  1. W rondelku umieść masło, oliwę i cukier - podgrzej aż wszystko się rozpuści.
  2. Wyłącz gaz, dodaj do rondelka połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści - lekko przestudź.
  3. Cieciorkę odcedź na sitku.
  4. Zmiksuj na gładką masę - możesz dodać trochę masy czekoladowej - będzie łatwiej 🙂
  5. Dodaj masę czekoladową do cieciorki i razem zmiksuj.
  6. Dodaj jajka i zmiksuj.
  7. Wsyp mąkę z proszkiem i zmiksuj.
  8. Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
  9. Piecz ciasto w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  10. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj syrop.
  11. Pomarańcze dobrze umyj, nożykiem szczelinowym zetnij cienko skórkę, z pomarańczy wyciśnij sok.
  12. Przelej sok do rondelka, dodaj skórki z pomarańczy oraz cukier.
  13. Gotuj na małym ogniu, aż syrop się zredukuje mniej więcej o połowę.
  14. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i od razu nakłuj na całej powierzchni.
  15. Polej wierzch ciasta syropem.
  16. Skórkę możesz pociąć na drobniejsze kawałki i posypać nią wierzch ciasta.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 350 Tłuszcze: 16 g Węglowodany: 45 g Błonnik: 0,5 g Białka: 5 g