Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Gofry śniadaniowe

By |2018-10-15T13:00:07+00:002018 Luty 21st|Pancakes, Smażone, Śniadania, Zdrowo i fit|

Gofry śniadaniowe Jamiego Olivera

 

gofry śniadaniowe

 

Te gofry śniadaniowe zrobicie bardzo szybko i bardzo prosto.

Nie wymagają ubijania białek, nie ma wyrastania i czekania.

Możecie je nawet zrobić tylko za pomocą ręcznej trzepaczki/mieszadła – chociaż jak wiadomo mikser zrobi to szybciej.

Przepis znalazłam u Jamiego Olivera i czuję, że będę go częściej robić – szczególnie, że moja córka często domaga się gofrów na śniadanie.

Z podanej porcji otrzymacie 6-8 gofrów (zależy jaką macie gofrownicę), więc tak idealnie na śniadanie.

Przepis jest na tyle uniwersalny, że możecie zjeść te gofry na wytrwanie jak i na słodko.

Jeśli robicie je na słodko, to możecie je dodatkowo zaromatyzować np. wanilią albo skórką pomarańczową.

Ja zjadłam gofra z jajkiem w koszulce, kawałkiem awokado i rzodkiewką (taki gofr w tym wydaniu ma około 300 kalorii).

A w tym samym czasie dzieci zajadały je z konfiturą truskawkową i świeżymi truskawkami 🙂

Jeśli chcecie przygotować sobie do gofrów takie jajka w koszulkach, to nic trudnego. Wystarczy zagotować w garnku litr wody. Gdy woda będzie wrzeć, dolejcie do niej 2 łyżki octu (użyłam winny) albo soku z cytryny. Teraz energicznie zacznijcie mieszać w garnku łyżką, tak aby powstał wir. W środek tego wiru wlewacie jajko (wcześniej wbite do miseczki), zmniejszacie ogień na średni i gotujecie jajko około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujecie jajko łyżką cedzakową, delikatnie obetrzyj ręcznikiem papierowym z wody i można szamać. Na raz robisz jedno jajko 🙂

Wypróbuj również inne przepisy na gofry – szczególnie polecam belgijskie (te będą idealne na jakiś podwieczorek, bo robi się je dłużej).

 

bardzo proste gofry na śniadanie

 

gofry Jamiego Olivera

 

gofry śniadaniowe

 

szybkie i proste gofry

Przepis do druku

Gofry śniadaniowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 6 gofrów - w wersji wytrawnej lub słodkiej.
Autor:
Typ przepisu: Śniadanie
Ilość: 6
Składniki
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko - użyłam L
  • 240 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru/ pół łyżeczki soli (zamiennie)
Wykonanie
  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem lub solą (ja dałam i jedno i drugie jednocześnie).
  2. Dodaj jajko do mleka i wymieszaj.
  3. Wlej wolnym strumieniem mleko do mąki i energicznie mieszaj całość - mieszaj aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
  4. Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 136 Tłuszcze: 3 g Węglowodany: 22 g Błonnik: 0,6 g Białka: 5 g

 

Reklama

2 komentarze

  1. Angelika 2018/10/14 at 09:11 - Reply

    W tej kolejności z mąki i ciasta zrobiła się kula, a po dodaniu mleka – ciasto z grudkami – idealne do kosza na śmieci :/
    Słaby przepis.

    • wypiekibeaty 2018/10/15 at 12:59 - Reply

      Nie miałam takich problemów z ciastem, ale wprowadzę w przepisie drobne poprawki.

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: