Gofry śniadaniowe Jamiego Olivera
Te gofry śniadaniowe zrobicie bardzo szybko i bardzo prosto.
Nie wymagają ubijania białek, nie ma wyrastania i czekania.
Możecie je nawet zrobić tylko za pomocą ręcznej trzepaczki/mieszadła – chociaż jak wiadomo mikser zrobi to szybciej.
Przepis znalazłam u Jamiego Olivera i czuję, że będę go częściej robić – szczególnie, że moja córka często domaga się gofrów na śniadanie.
Z podanej porcji otrzymacie 6-8 gofrów (zależy jaką macie gofrownicę), więc tak idealnie na śniadanie.
Przepis jest na tyle uniwersalny, że możecie zjeść te gofry na wytrwanie jak i na słodko.
Jeśli robicie je na słodko, to możecie je dodatkowo zaromatyzować np. wanilią albo skórką pomarańczową.
Ja zjadłam gofra z jajkiem w koszulce, kawałkiem awokado i rzodkiewką (taki gofr w tym wydaniu ma około 300 kalorii).
A w tym samym czasie dzieci zajadały je z konfiturą truskawkową i świeżymi truskawkami :)
Jeśli chcecie przygotować sobie do gofrów takie jajka w koszulkach, to nic trudnego. Wystarczy zagotować w garnku litr wody. Gdy woda będzie wrzeć, dolejcie do niej 2 łyżki octu (użyłam winny) albo soku z cytryny. Teraz energicznie zacznijcie mieszać w garnku łyżką, tak aby powstał wir. W środek tego wiru wlewacie jajko (wcześniej wbite do miseczki), zmniejszacie ogień na średni i gotujecie jajko około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujecie jajko łyżką cedzakową, delikatnie obetrzyj ręcznikiem papierowym z wody i można szamać. Na raz robisz jedno jajko :)
Wypróbuj również inne przepisy na gofry – szczególnie polecam belgijskie (te będą idealne na jakiś podwieczorek, bo robi się je dłużej).
Przepis do druku

Gofry śniadaniowe
Składniki
- 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko - użyłam L
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru/ pół łyżeczki soli (zamiennie)
Instrukcja
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem lub solą (ja dałam i jedno i drugie jednocześnie).
- Dodaj jajko do mleka i wymieszaj.
- Wlej wolnym strumieniem mleko do mąki i energicznie mieszaj całość - mieszaj aż ciasto będzie gładkie i bez grudek.
- Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy.
Składniki Odżywcze
Smaczne i chrupiące. Dodałam tylko trochę więcej mąki bo wolę jak gęściejsze ciasto.
Do tego mus malinowo – bananowy i kakao. Moje dziewczynki były przeszczęśliwe.
O tak, dzieci uwielbiają gofry
W tej kolejności z mąki i ciasta zrobiła się kula, a po dodaniu mleka – ciasto z grudkami – idealne do kosza na śmieci :/
Słaby przepis.
Nie miałam takich problemów z ciastem, ale wprowadzę w przepisie drobne poprawki.