Przepis na pyszne ciasto cukiniowe z jeżynami
wpis sponsorowany
Nadszedł wrzesień, a razem z nim ciasta ze śliwkami, jabłkami i cukinią :)
Tak, tak – z cukinią :)
Jeśli jeszcze do tej pory nie piekliście ciast z cukinią, to koniecznie musicie to nadrobić.
Na blogu znajdziecie już kilka słodkich przepisów z tym warzywem, a dziś mam dla was ciasto cukiniowe z jeżynami i kruszonką.
Wyszło mi fajne, wilgotne ciasto pachnące owocami, które na dodatek długo utrzymuje świeżość.
Użyłam tutaj Konfitury z jeżyn Stovit, które świetnie skomponowały się z cukinią ❤❤
Spróbujcie również babeczek z cukinią, ciasta cukiniowo-marchewkowego albo cukiniowego brownie – wszystkie pyszne!
Ciasto cukiniowe z jeżynami – przepis do druku

Ciasto cukiniowe z jeżynami
Przepis na proste i pyszne ciasto z cukinią, jeżynami i kruszonką.
Wyposażenie
- Przepis na formę 25/38 cm.
Składniki
ciasto:
- 300 g tartej cukinii (ze skórką) (2 szklanki) - to mniej więcej jedna duża cukinia
- 0,5 szklanki maślanki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 200 g masła miękkiego
- 200 g cukru (1 szklanka)
- 3 jajka - użyłam rozmiar L
- 500 g mąki pszennej (3 i 1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 słoiczki Konfitury z jeżyn Stovit
kruszonka:
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 80 g masła
Instrukcja
- Tartą cukinię (ja tarłam ją razem ze skórką na grubych oczkach) wymieszaj z maślanką i sokiem z cytryny.
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
- Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.
- Wsyp porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem od pieczenia i sodą i miksuj krótko - masa będzie gęsta - jeśli jest za gęsta możesz dodać odrobinę mleka.
- Dodaj cukinię z maślanką i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 25/38 cm.
- Na wierzch wyłóż Konfiturę z jeżyn Stovit.
- Przygotuj kruszonkę - zmieszaj mąkę z cukrem i masłem - rozdrobnij palcami.
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 277kcalWeglowodany: 38gBiałko: 5gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!