Ciasto cukiniowe z jeżynami

 

ciasto cukiniowe z jeżynami

 

Nadszedł wrzesień, a razem z nim ciasta ze śliwkami, jabłkami i cukinią 🙂

Tak, tak – z cukinią 🙂

Jeśli jeszcze do tej pory nie piekliście ciast z cukinią, to koniecznie musicie to nadrobić.

Na blogu znajdziecie już kilka słodkich przepisów z tym warzywem, a dziś mam dla was ciasto cukiniowe z jeżynami i kruszonką.

Wyszło mi fajne, wilgotne ciasto pachnące owocami, które na dodatek długo utrzymuje świeżość.

Użyłam tutaj Konfitury z jeżyn Stovit, które świetnie skomponowały się z cukinią ❤❤

Spróbujcie również babeczek z cukinią, ciasta cukiniowo-marchewkowego albo cukiniowego brownie – wszystkie pyszne!

 

ciasto z cukinią i kruszonką ciasto z cukinii z kruszonką
 

cukiniowe ciasto z kruszonką ciasto z cukinią i kruszonką
 

ciasto z jeżynami i kruszonką ciasto z konfiturą jeżynową
 

Ciasto cukiniowe z jeżynami – przepis do druku

 

Ciasto cukiniowe z jeżynami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę 25/38 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto:
  • 300 g (2 szklanki) tartej cukinii (ze skórką) - to mniej więcej jedna duża cukinia
  • pół szklanki maślanki
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 3 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 500 g (3 i ⅓ szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 słoiczki Konfitury z jeżyn Stovit
kruszonka:
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 80 g masła
Wykonanie
  1. Tartą cukinię (ja tarłam ją razem ze skórką na grubych oczkach) wymieszaj z maślanką i sokiem z cytryny.
  2. Masło utrzyj z cukrem na puszystą i białą masę.
  3. Dodaj pojedynczo jajka i po każdym krótko zmiksuj.
  4. Wsyp porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem od pieczenia i sodą i miksuj krótko - masa będzie gęsta - jeśli jest za gęsta możesz dodać odrobinę mleka.
  5. Dodaj cukinię z maślanką i wymieszaj łyżką.
  6. Przełóż ciasto do formy o wymiarach około 25/38 cm.
  7. Na wierzch wyłóż Konfiturę z jeżyn Stovit.
  8. Przygotuj kruszonkę - zmieszaj mąkę z cukrem i masłem - rozdrobnij palcami.
  9. Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  10. Piecz w 180 stopniach przez około 30-35 minut - do suchego patyczka.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 277 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 38 g Białka: 5 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit