Ciasto cukiniowo-marchewkowe z orzechami
To ciasto cukiniowo-marchewkowe, to takie ciasto czyszczące lodówkę :)
Jak tytuł wskazuje jest tam cukinia, jest marchewka, ale także dojrzały banan oraz posiekane orzechy.
Warzywa i banan nadają ciastu niezwykłej wilgotności i sprawiają, że jest długo świeże.
A orzechy i cynamonowa kruszonka z wierzchu chrupią aż miło.
Kruszonka zresztą sama z siebie jest tak apetyczna, że gdy się pokruszyła przy krojeniu, to wyjadłam do ostatniego okruszka ;)
Nie ma się co dłużej zastanawiać – czas przystąpić do pracy – gorąca herbatka czeka.
Na blogu są również inne przepisy na ciasta z cukinią i ciasta z marchewką, jak również na ciasta z bananami, więc serdecznie zapraszam również na nie.
Przepis do druku

Ciasto cukiniowo-marchewkowe
Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Składniki
ciasto:
- 150 g cukru (2/3 szklanki)
- pół szklanki oleju
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
- 75 g mąki pełnoziarnistej (pół szklanki)
- 200 g cukinii (mniej więcej jedna średnia)
- 1 mała marchewka - u mnie około 80 g
- 1 do jrzały banan
- 50 g posiekanych orzechów
kruszonka:
- 50 g mąki (1/3 szklanki)
- 50 g rozpuszczonego masła
- 60 g cukru (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Instrukcja
- Cukinię i marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem, orzechy posiekaj.
- Zmiksuj razem cukier, olej, wanilię i jajka.
- Zmieszaj razem obydwie mąki, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
- Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj.
- Dodaj cukinię, marchewkę i banana - wymieszaj.
- Wsyp orzechy, wymieszaj i przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23-25 cm.
- Składniki kruszonki wymieszaj razem i posyp wierzch ciasta.
- Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Porcja: 100gKalorie: 326kcalWeglowodany: 38.7gBiałko: 4.1gTłuszcz: 18gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Z tą kruszonką to już w ogóle cudo :D
Tak, muszę przyznać, że wyjadałam kruszonkę, która obsypała się przy krojeniu :D
Bardzo lubię marchewkę i cukinię w ciastach.
I nikt jeszcze nie zgadł, czym sa te kolorowe czasteczki w środku!
:)
To jest najlepsze, że nawet dzieci się nie orientują :)