Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto cukiniowo-marchewkowe

By | 2017-11-04T18:59:41+00:00 2017 Listopad 6th|Ciasta owocowe, Warzywa na słodko, Zdrowo i fit :)|

Ciasto cukiniowo-marchewkowe z orzechami

 

ciasto z marchewką i z cukinią

 

To ciasto cukiniowo-marchewkowe, to takie ciasto czyszczące lodówkę 🙂

Jak tytuł wskazuje jest tam cukinia, jest marchewka, ale także dojrzały banan oraz posiekane orzechy.

Warzywa i banan nadają ciastu niezwykłej wilgotności i sprawiają, że jest długo świeże.

A orzechy i cynamonowa kruszonka z wierzchu chrupią aż miło.

Kruszonka zresztą sama z siebie jest tak apetyczna, że gdy się pokruszyła przy krojeniu, to wyjadłam do ostatniego okruszka 😉

Nie ma się co dłużej zastanawiać – czas przystąpić do pracy – gorąca herbatka czeka.

Na blogu są również inne przepisy na ciasta z cukinią i ciasta z marchewką, jak również na ciasta z bananami, więc serdecznie zapraszam również na nie.

 

ciasto cukiniowo-marchewkowe

 

ciasto marchewkowe z orzechami

 

ciasto z cukinią i marchewką

 

ciasto cukiniowe z orzechami

 

Ciasto cukiniowo-marchewkowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
ciasto:
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 75 g mąki pełnoziarnistej (pół szklanki)
  • 200 g cukinii (mniej więcej jedna średnia)
  • 1 mała marchewka - u mnie około 80 g
  • 1 dojrzały banan
  • 50 g posiekanych orzechów
kruszonka:
  • 50 g mąki (1/3 szklanki)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 60 g cukru (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Wykonanie
  1. Cukinię i marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem, orzechy posiekaj.
  2. Zmiksuj razem cukier, olej, wanilię i jajka.
  3. Zmieszaj razem obydwie mąki, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  4. Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj.
  5. Dodaj cukinię, marchewkę i banana - wymieszaj.
  6. Wsyp orzechy, wymieszaj i przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23-25 cm.
  7. Składniki kruszonki wymieszaj razem i posyp wierzch ciasta.
  8. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 326 Tłuszcze: 18 g Węglowodany: 38,7 g Błonnik: 2 g Białka: 4,1 g

 

 

ciasto cukiniowo-marchewkowe

 

Oryginalny przepis.

Reklama

4 komentarze

  1. Z tą kruszonką to już w ogóle cudo 😀

    • wypiekibeaty 2017/11/06 at 20:06 - Reply

      Tak, muszę przyznać, że wyjadałam kruszonkę, która obsypała się przy krojeniu 😀

  2. kasia 2017/11/06 at 09:01 - Reply

    Bardzo lubię marchewkę i cukinię w ciastach.
    I nikt jeszcze nie zgadł, czym sa te kolorowe czasteczki w środku!
    🙂

    • wypiekibeaty 2017/11/06 at 10:19 - Reply

      To jest najlepsze, że nawet dzieci się nie orientują 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: