Ciasto cukiniowo-marchewkowe z orzechami

 

ciasto z marchewką i z cukinią

 

To ciasto cukiniowo-marchewkowe, to takie ciasto czyszczące lodówkę :)

Jak tytuł wskazuje jest tam cukinia, jest marchewka, ale także dojrzały banan oraz posiekane orzechy.

Warzywa i banan nadają ciastu niezwykłej wilgotności i sprawiają, że jest długo świeże.

A orzechy i cynamonowa kruszonka z wierzchu chrupią aż miło.

Kruszonka zresztą sama z siebie jest tak apetyczna, że gdy się pokruszyła przy krojeniu, to wyjadłam do ostatniego okruszka ;)

Nie ma się co dłużej zastanawiać – czas przystąpić do pracy – gorąca herbatka czeka.

Na blogu są również inne przepisy na ciasta z cukinią i ciasta z marchewką, jak również na ciasta z bananami, więc serdecznie zapraszam również na nie.

 

ciasto cukiniowo-marchewkowe

 

ciasto marchewkowe z orzechami

 

ciasto z cukinią i marchewką

 

ciasto cukiniowe z orzechami

Przepis do druku

zdrowe ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto cukiniowo-marchewkowe

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 326 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • pół szklanki oleju
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 75 g mąki pełnoziarnistej (pół szklanki)
  • 200 g cukinii (mniej więcej jedna średnia)
  • 1 mała marchewka - u mnie około 80 g
  • 1 do jrzały banan
  • 50 g posiekanych orzechów

kruszonka:

  • 50 g mąki (1/3 szklanki)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 60 g cukru (1/4 szklanki)
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

Instrukcja
 

  • Cukinię i marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem, orzechy posiekaj.
  • Zmiksuj razem cukier, olej, wanilię i jajka.
  • Zmieszaj razem obydwie mąki, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  • Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj.
  • Dodaj cukinię, marchewkę i banana - wymieszaj.
  • Wsyp orzechy, wymieszaj i przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23-25 cm.
  • Składniki kruszonki wymieszaj razem i posyp wierzch ciasta.
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 326kcalWeglowodany: 38.7gBiałko: 4.1gTłuszcz: 18gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasto cukiniowo-marchewkowe

 

Oryginalny przepis.