Przepis na ciasto cukiniowo-marchewkowe z orzechami

ciasto z marchewką i z cukinią


To ciasto cukiniowo-marchewkowe, to takie ciasto czyszczące lodówkę :)

Jak tytuł wskazuje jest tam cukinia, jest marchewka, ale także dojrzały banan oraz posiekane orzechy.

Warzywa i banan nadają ciastu niezwykłej wilgotności i sprawiają, że jest długo świeże.

A orzechy i cynamonowa kruszonka z wierzchu chrupią aż miło.

Kruszonka zresztą sama z siebie jest tak apetyczna, że gdy się pokruszyła przy krojeniu, to wyjadłam do ostatniego okruszka ;)

Nie ma się co dłużej zastanawiać – czas przystąpić do pracy – gorąca herbatka czeka.

Na blogu są również inne przepisy na ciasta z cukinią i ciasta z marchewką, jak również na ciasta z bananami, więc serdecznie zapraszam również na nie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

ciasto cukiniowo-marchewkowe

ciasto marchewkowe z orzechami

ciasto z cukinią i marchewką

ciasto cukiniowe z orzechami

Ciasto cukiniowo-marchewkowe przepis do druku

zdrowe ciasto z marchewką i cukinią

Ciasto cukiniowo-marchewkowe

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto z cukinią, marchewką, bananem i orzechami.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Porcje 12
Kalorie 326 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na foremkę keksową o długości około 25 cm.

Składniki

ciasto:

kruszonka:

Instrukcja
 

  • Cukinię i marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, banana rozgnieć widelcem, orzechy posiekaj.
    200 g cukinii, 1 mała marchewka, 1 banan, 50 g orzechów
  • Zmiksuj razem cukier, olej, wanilię i jajka.
    150 g cukru, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Zmieszaj razem obydwie mąki, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
    1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g mąki pszennej, 75 g mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Do mokrych składników dodaj suche i krótko wymieszaj.
  • Dodaj cukinię, marchewkę i banana - wymieszaj.
  • Wsyp orzechy, wymieszaj i przełóż ciasto do foremki keksowej o długości około 23-25 cm.
  • Składniki kruszonki wymieszaj razem i posyp wierzch ciasta.
    50 g mąki, 50 g rozpuszczonego masła, 60 g cukru, 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • Piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 326kcalWeglowodany: 38.7gBiałko: 4.1gTłuszcz: 18gBłonnik: 2g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto cukiniowo-marchewkowe

Oryginalny przepis.