Przepis na proste i szybkie ciasto owocowe

ciasto owocowe


To ciasto owocowe zajadam najczęściej u mojej mamy.

Ona go robi najchętniej ze śliwkami, ale ja wykorzystuję owoce, które są aktualnie dostępne.

Robiłam je z brzoskwiniami, jabłkami, a teraz z jagodami i malinami (przy okazji zrobiłam ciachu nowe zdjęcia).

Możecie również wykorzystać owoce mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), albo owoce z puszki.

Moja mama piecze to ciasto z owocami w okrągłej formie i wychodzi jej one dość wysokie, ja “poszłam na ilość” i upiekłam je niższe w większej prostokątnej foremce.

Jakkolwiek je upieczecie, to ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie pyszne :)

Aby zrobić to ciasto owocowe musicie najpierw zmiksować miękką margarynę z cukrem.

Zamiast margaryny możecie też użyć miękkie masło.

Potem dodajecie po jednym jajku i wysypujecie mąkę z proszkiem.

Gdy dodacie już całą mąkę, to nie miksujcie za długo – skończcie, gdy jeszcze widać ślady mąki.

Resztę już tylko lekko przemieszajcie łyżką.

Ciasto przełóżcie do foremki i na wierzch wyłóżcie owoce – tak około pół kilograma.

Jeśli macie duże, przekrojone owoce, to najlepiej układać je skórką do dołu.

Ps. Wypróbujcie również moje inne przepisy na ciasta z owocami.

DOKŁADNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓


proste ciasto owocowe łatwe ciasto z owocami

szybkie ciasto z owocami proste ciasto z owocami

A tu wcześniejsze zdjęcia tego ciasta.


ciasto owocowe mamy2

ciasto owocowe mam32

ciasto owocowe mamy1

Ciasto owocowe mojej mamy przepis do druku

Ciasto owocowe mojej mamy

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto z owocami.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 15 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 290 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

  • 450 g mąki 3 szklanki
  • 3 jajka rozmiar L
  • 300 g cukru 1,5 szklanki
  • 250 g margaryny miękkiej, lub masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia płaskie
  • 500 g owoców - np. brzoskwinie, śliwki, jabłka

Instrukcja
 

  • Margarynę utrzyj z cukrem.
  • Dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj.
  • Wsyp porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (użyłam takiej o wymiarach 20/30).
  • Na wierzchu ułóż pokrojone na kawałki owoce.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40 minut - jeśli ciasto pieczesz w mniejszej foremce, to wydłuż czas pieczenia (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
  • Po upieczeniu ciasto przestudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 290kcalWeglowodany: 38gBiałko: 5gTłuszcz: 13g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!