To ciasto owocowe zajadam najczęściej u mojej mamy. Ona go robi najchętniej ze śliwkami, ale ja wykorzystałam brzoskwinie.

Moja mama piecze go w okrągłej formie i wychodzi jej one dość wysokie, ja „poszłam na ilość” i upiekłam je niższe w większej prostokątnej foremce.

Jakkolwiek je upieczecie, to ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie pyszne :)

Zabrałam je na nasz krótki wypad w Bieszczady (w końcu do kawki trzeba coś przegryźć) i koleżanka stwierdziła, że właśnie szukała takiego ciasta, bo w domu rodzinnym piekła z mamą ciasto, które podobnie smakowało :)

Zamieszczam, więc przepis – może i Wam przypomni dzieciństwo :)

ciasto owocowe mamy2

ciasto owocowe mam32

ciasto owocowe mamy1

Ciasto owocowe mojej mamy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Z podanych składników (oprócz owoców) zagnieć ciasto - będzie dość lepkie.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (użyłam takiej o wymiarach 19/31).
  • Na wierzchu ułóż pokrojone na kawałki owoce.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut - jeśli ciasto pieczesz w mniejszej foremce, to wydłuż czas pieczenia (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
  • Po upieczeniu ciasto przestudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!