Przepis na proste i szybkie ciasto owocowe
To ciasto owocowe zajadam najczęściej u mojej mamy.
Ona go robi najchętniej ze śliwkami, ale ja wykorzystuję owoce, które są aktualnie dostępne.
Robiłam je z brzoskwiniami, jabłkami, a teraz z jagodami i malinami (przy okazji zrobiłam ciachu nowe zdjęcia).
Możecie również wykorzystać owoce mrożone (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), albo owoce z puszki.
Moja mama piecze to ciasto z owocami w okrągłej formie i wychodzi jej one dość wysokie, ja „poszłam na ilość” i upiekłam je niższe w większej prostokątnej foremce.
Jakkolwiek je upieczecie, to ciasto jest bardzo proste do przygotowania, a jednocześnie pyszne :)
Aby zrobić to ciasto owocowe musicie najpierw zmiksować miękką margarynę z cukrem.
Zamiast margaryny możecie też użyć miękkie masło.
Potem dodajecie po jednym jajku i wysypujecie mąkę z proszkiem.
Gdy dodacie już całą mąkę, to nie miksujcie za długo – skończcie, gdy jeszcze widać ślady mąki.
Resztę już tylko lekko przemieszajcie łyżką.
Ciasto przełóżcie do foremki i na wierzch wyłóżcie owoce – tak około pół kilograma.
Jeśli macie duże, przekrojone owoce, to najlepiej układać je skórką do dołu.
Ps. Wypróbujcie również moje inne przepisy na ciasta z owocami.




A tu wcześniejsze zdjęcia tego ciasta.
Ciasto owocowe mojej mamy przepis do druku

Ciasto owocowe mojej mamy
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
Instrukcja
- Margarynę lub masło utrzyj z cukrem.250 g margaryny, 300 g cukru
- Dodaj po jednym jajku i po każdym krótko zmiksuj.3 jajka
- Wsyp porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.450 g mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (użyłam takiej o wymiarach 20/30).
- Na wierzchu ułóż pokrojone na kawałki owoce.500 g owoców
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 40 minut - jeśli ciasto pieczesz w mniejszej foremce, to wydłuż czas pieczenia (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).
- Po upieczeniu ciasto przestudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.