babka z cukinii

Przepis na cytrynową babkę z cukinii

Dziś poleca się pyszna i wilgotna cytrynowa babka z cukinii. Tą babkę przygotujesz nawet bez użycia miksera – wystarczy składniki zmieszać łyżką i już można piec to pyszne cytrynowe ciasto z cukinią. Dodatek tartej cukinii sprawia, że babka jest fajnie wilgotna i długo zachowuje świeżość. Spróbuj koniecznie!

cytrynowa babka z cukinią

Babka z cukinii przepis krok po kroku

Jeśli lubisz proste ciasta i babki pieczone z dodatkiem warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

babka z cukinii

Babka z cukinii przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, prostą i wilgotną cytrynową babkę z tartą cukinią.
4.27 z 15 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 10
Kalorie 286 kcal
Wyposażenie
  • Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki

składniki na cytrynową babkę z cukinią

  • 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g cukru (- 3/4 szklanki – lub do smaku)
  • 200 g cukinii (tartej na grubych oczkach – mniej więcej 1 średnia)
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 0,5 cytryny (wyciśnięty sok i starta skórka)

składniki na lukier cytrynowy do babki

Instrukcja
 

Jak zrobić cytrynową babkę z cukinią i lukrem

  • W dużej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
    250 g mąki pszennej, 0,5 łyżeczki sody, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki soli
  • W drugiej misce zmieszaj olej, jajko, cukier, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
    150 g cukru, 60 ml oleju, 1 jajko, 0,5 cytryny
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj tartą cukinię i wymieszaj.
    200 g cukinii
  • Przełóż ciasto do formy na babkę, albo do formy keksowej o długości około 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny – posmaruj lukrem ciasto.
    100 g cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny
  • Możesz je dodatkowo posypać skórka startą z cytryny.
    skórka z cytryny
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 286kcalWeglowodany: 45gBiałko: 3.5gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe babka z cukinią, cytrynowa babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z cukinii

Cytrynowa babka z cukinią – uwagi

Babka z cukinii to takie idealne jesienne ciasto.

Bardzo wilgotne dzięki tartej cukinii i lekko cytrynowe od soku z cytryny i skórki z cytryny.

Delikatne i jednocześnie „mięsiste”.

Ta babka cukiniowa wybornie smakuje pokryta grubą warstwą cytrynowego lukru (który dodatkowo zabezpiecza ją przed wyschnięciem).

Ciasto jest super łatwe do przygotowania – nie musicie nawet odpalać miksera – wystarczy łyżka, albo mieszadło.

Do tego zrobicie je w jakieś 15 minut – potem już tylko pieczenie i smakowanie :)

Zamiast formy do babki możecie również wybrać niedużą formę keksową (taką mniej więcej o długości 25 cm).

Ps. Jeśli wybierzecie jak ja żółtą cukinię, to dodatkowo nie wzbudzicie wśród dzieci  podejrzeń o zielone „kawałki” w cieście :D

Zapraszam również na babeczki z cukinią i czekoladą oraz na babeczki cukiniowo-jabłkowe.

babka z cukinią
cytrynowe ciasto cukiniowe
babka z cukinii
cytrynowe ciasto z cukinią

Polecane przepisy na ciasta z cukinią

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne ciasta i inne wypieki z cukinią dodaną do ciasta. Tutaj polecam takie trzy przepisy: