Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3,50 out of 5)
Loading...

Babka z cukinii

By | 2017-10-06T20:23:27+00:00 2017 Październik 6th|Babki, Ciasta owocowe, Ciasta różne, Warzywa na słodko|

Babka z cukinii

 

cytrynowa babka z cukinią

 

Babka z cukinii to takie idealne jesienne ciasto.

Bardzo wilgotne dzięki tartej cukinii i lekko cytrynowe od soku z cytryny i skórki z cytryny.

Delikatne i jednocześnie „mięsiste”.

Ta babka cukiniowa wybornie smakuje pokryta grubą warstwą cytrynowego lukru (który dodatkowo zabezpiecza ją przed wyschnięciem).

Ciasto jest super łatwe do przygotowania – nie musicie nawet odpalać miksera – wystarczy łyżka, albo mieszadło.

Do tego zrobicie je w jakieś 15 minut – potem już tylko pieczenie i smakowanie 🙂

Zamiast formy do babki możecie również wybrać niedużą formę keksową (taką mniej więcej o długości 25 cm).

Ps. Jeśli wybierzecie jak ja żółtą cukinię, to dodatkowo nie wzbudzicie wśród dzieci  podejrzeń o zielone „kawałki” w cieście 😀

Zapraszam również na babeczki z cukinią i czekoladą oraz na babeczki cukiniowo-jabłkowe.

 

babka z cukinią

 

cytrynowa babka z cukinią

 

cytrynowe ciasto cukiniowe

 

ciasto z cukinii

 

babka z cukinii

 

 

Babka z cukinii
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Forma do babki z kominem
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
babka z cukinii:
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • około 200 g tartej na grubych oczkach cukinii
  • 60 ml oleju
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny
lukier cytrynowy:
  • 100 g cukru pudru
  • około 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z cytryny - opcjonalnie
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. W drugiej misce zmieszaj olej, jajko, cukier, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  4. Dodaj tartą cukinię i wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do formy na babkę, albo do formy keksowej o długości około 25 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny - posmaruj lukrem ciasto.
  9. Możesz je dodatkowo posypać skórka startą z cytryny.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 286 Tłuszcze: 7g Węglowodany: 45g Błonnik: 1g Białka: 3,5g

 

 

cytrynowe ciasto z cukinią

 

Reklama

2 komentarze

  1. „nie wzbudzicie wśród dzieci podejrzeń o zielone „kawałki” w cieście” to jest bardzo przydatna informacja 😀 I nie tylko u dzieci ale też u naszego taty, który boi się zielonego koloru w naszych wypiekach xD

    • wypiekibeaty 2017/10/10 at 08:50 - Reply

      No proszę – na dorosłych też działa 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: