Przepis na cytrynową babka z cukinii


babka z cukinii


Babka z cukinii to takie idealne jesienne ciasto.

Bardzo wilgotne dzięki tartej cukinii i lekko cytrynowe od soku z cytryny i skórki z cytryny.

Delikatne i jednocześnie „mięsiste”.

Ta babka cukiniowa wybornie smakuje pokryta grubą warstwą cytrynowego lukru (który dodatkowo zabezpiecza ją przed wyschnięciem).

Ciasto jest super łatwe do przygotowania – nie musicie nawet odpalać miksera – wystarczy łyżka, albo mieszadło.

Do tego zrobicie je w jakieś 15 minut – potem już tylko pieczenie i smakowanie :)

Zamiast formy do babki możecie również wybrać niedużą formę keksową (taką mniej więcej o długości 25 cm).

Ps. Jeśli wybierzecie jak ja żółtą cukinię, to dodatkowo nie wzbudzicie wśród dzieci  podejrzeń o zielone „kawałki” w cieście :D

Zapraszam również na babeczki z cukinią i czekoladą oraz na babeczki cukiniowo-jabłkowe.

babka z cukinią

cytrynowa babka z cukinią

cytrynowe ciasto cukiniowe

ciasto z cukinii

babka z cukinii

Babka z cukinii przepis do druku

babka z cukinii

Babka z cukinii

Wypieki Beaty
Przepis na wilgotną cytrynową babkę z tartą cukinią.
3.8 z 10 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 10
Kalorie 286 kcal

Składniki
  

babka z cukinii:

  • 250 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki ody
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 200 g cukinii tartej na grubych oczkach - mniej więcej 1 średnia
  • 60 ml oleju
  • 1 jajko rozmiar L
  • 0,5 cytryny wyciśnięty sok i starta skórka

lukier cytrynowy:

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  • W drugiej misce zmieszaj olej, jajko, cukier, sok z cytryny i skórkę z cytryny.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj tartą cukinię i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do formy na babkę, albo do formy keksowej o długości około 25 cm.
  • Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Cukier puder zmieszaj z sokiem z cytryny - posmaruj lukrem ciasto.
  • Możesz je dodatkowo posypać skórka startą z cytryny.

Film

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 286kcalWeglowodany: 45gBiałko: 3.5gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

cytrynowe ciasto z cukinią