Mam dziś dla Was przepis na bardzo zdrowe, a zarazem bardzo smaczne babeczki jabłkowo-cukiniowe.
Są zdrowie nie tylko dzięki jabłkom i cukinii, ale także dzięki mące – bo upiekłam ja na mące pełnoziarnistej :)
Użyłam mąkę owsianą razową, ale możecie użyć inną mąkę pełnoziarnistą – np. pszenną albo orkiszową.
Jeśli nie macie takiej mąki, to zróbcie te babeczki na zwykłej mące pszennej – i tak będą bardzo smaczne :)
Na dodatek – nikt się nie zorientuje, że w środku jest warzywo :)
Jak pewnie wiecie bardzo lubię cukinię i już wcześniej pojawiały się tu przepisy z jej wykorzystaniem – jak choćby niezwykły dżem z cukinii.
Myślę, że moja dzisiejsza propozycja również przypadnie Wam do gustu :)
Z podanej porcji otrzymacie około 12-15 babeczek jabłkowo-cukiniowych (zależy od wielkości papilotek).

Babeczki jabłkowo-cukiniowe
Składniki
- 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika (można ominąć)
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżka oleju
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół dużego obranego jabłka startego na tarce o dużych oczkach
- około 70 g tartej na dużych oczkach cukinii
- 1 jabłko obrane i pokrojone w niedużą kostkę
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
- Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj łyżką.
- Dodaj jabłka i cukinię, krótko wymieszaj.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
- Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną brązowego cukru i cynamonem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź.
- Babeczki możesz dodatkowo udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, odrobiny mleka i cynamonu.
Przepis (z moimi zmianami) znalazłam tutaj.