Mam dziś dla Was przepis na bardzo zdrowe, a zarazem bardzo smaczne babeczki jabłkowo-cukiniowe.

Są zdrowie nie tylko dzięki jabłkom i cukinii, ale także dzięki mące – bo upiekłam ja na mące pełnoziarnistej :)

Użyłam mąkę owsianą razową, ale możecie użyć inną mąkę pełnoziarnistą – np. pszenną albo orkiszową.

Jeśli nie macie takiej mąki, to zróbcie te babeczki na zwykłej mące pszennej – i tak będą bardzo smaczne :)

Na dodatek – nikt się nie zorientuje, że w środku jest warzywo :)

Jak pewnie wiecie bardzo lubię cukinię i już wcześniej pojawiały się tu przepisy z jej wykorzystaniem – jak choćby niezwykły dżem z cukinii.

Myślę, że moja dzisiejsza propozycja również przypadnie Wam do gustu :)

Z podanej porcji otrzymacie około 12-15 babeczek jabłkowo-cukiniowych (zależy od wielkości papilotek).

 

babeczki jabłkowo-cukiniowe2

babeczki jabłkowo-cukiniowe3

babeczki jabłkowo-cukiniowe4

babeczki jabłkowo-cukiniowe1

 

babeczki z jabłkami

Babeczki jabłkowo-cukiniowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 14

Składniki
  

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj łyżką.
  • Dodaj jabłka i cukinię, krótko wymieszaj.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną brązowego cukru i cynamonem.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Babeczki możesz dodatkowo udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, odrobiny mleka i cynamonu.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis (z moimi zmianami) znalazłam tutaj.