babeczki jabłkowo-cukiniowe

Przepis na pełnoziarniste babeczki z jabłkami i cukinią

Zapraszam na zdrowe i pyszne pełnoziarniste babeczki jabłkowo-cukiniowe. Te babeczki są niezwykle aromatyczne dzięki dodanym korzennym przyprawom, a tarta cukinia i jabłko dodają im cudownej wilgotności. Spróbujcie koniecznie.

pełnoziarniste babeczki z jabłkami

Babeczki jabłkowo-cukiniowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz zdrowe słodkości z dodatkiem soczystych owoców lub warzyw, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

babeczki z jabłkami

Babeczki jabłkowo-cukiniowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne pełnoziarniste babeczki z jabłkami i cukinią.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 14
Składniki

składniki na pełnoziarniste babeczki z cukinią i jabłkami

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej (300 g)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (150 g)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (- można zamiast tego użyć 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w całości))
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika ((można ominąć))
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka (- rozmiar L)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 0,5 jabłka (- dużego obranego i startego na tarce o dużych oczkach)
  • około 70 g cukinii (tartej na dużych oczkach )
  • 1 jabłko ( obrane i pokrojone w niedużą kostkę)
Instrukcja
 

Jak zrobić pełnoziarniste babeczki z cukinią i jabłkami

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej, 3/4 szklanki cukru trzcinowego, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • W drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
    300 ml mleka, 1 łyżka oleju, 2 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodaj mokre składniki do suchych i krótko wymieszaj łyżką.
  • Dodaj jabłka i cukinię, krótko wymieszaj.
    0,5 jabłka, około 70 g cukinii, 1 jabłko
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek.
  • Wierzch każdej babeczki posyp odrobiną cukru trzcinowego i cynamonem.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Babeczki możesz dodatkowo udekorować lukrem zrobionym z cukru pudru, odrobiny mleka i cynamonu.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z cukinią, pełnoziarniste babeczki
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
babeczki z jabłkami i cukinią

Pełnoziarniste babeczki z cukinią i jabłkiem – uwagi

Mam dziś dla Was przepis na bardzo zdrowe, a zarazem bardzo smaczne babeczki jabłkowo-cukiniowe.

Są zdrowe nie tylko dzięki jabłkom i cukinii, ale także dzięki mące – bo upiekłam ja na mące pełnoziarnistej.

Użyłam mąkę owsianą razową, ale możecie użyć inną mąkę pełnoziarnistą – np. pszenną albo orkiszową.

Jeśli nie macie takiej mąki, to zróbcie te babeczki na zwykłej mące pszennej – i tak będą bardzo smaczne.

Na dodatek – nikt się nie zorientuje, że w środku jest warzywo :)

Jak pewnie wiecie bardzo lubię cukinię i już wcześniej pojawiały się tu przepisy z jej wykorzystaniem – jak choćby niezwykły dżem z cukinii.

Myślę, że moja dzisiejsza propozycja również przypadnie Wam do gustu :)

Z podanej porcji otrzymacie około 12-15 babeczek jabłkowo-cukiniowych (zależy od wielkości papilotek).

babeczki jabłkowo-cukiniowe1

Przepis (z moimi zmianami) znalazłam tutaj.

Polecane przepisy na słodkie babeczki

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne babeczki z cukinią albo z jabłkami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: