Moją dzisiejszą propozycją dla Was są cukiniowe babeczki z malinowym kremem.
Wcześniej już podawałam przepis na babeczki dyniowe i marchewkowe – w obu tych przypadkach wychodzą przepyszne babeczki. Dlatego teraz postanowiłam wziąć na warsztat cukinię.
Jest to o tyle wdzięczne warzywo, że samo w sobie jest bardzo delikatne w smaku i świetnie reaguje na różne przyprawy :)
Babeczki świetnie się komponują z malinowym kremem zrobionym z frużeliny malinowej i serka mascarpone – może wymaga on trochę pracy, ale warto :)
Przepis na babeczki cukiniowe znalazłam u Marthy Steward, a z podanej porcji otrzymacie około 12-14 sztuk.

Cukiniowe babeczki z malinowym kremem
Składniki
krem malinowy:
- 500 g malin
- 3/4 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w dwóch łyżkach zimnej wody
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 500 g serka mascarpone
babeczki:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- pół szklanki siekanych orzechów włoskich
- 1 cukinia (około 300 g) starta na dużych oczkach
- 1/3 szklanki oleju
- pół łyżeczki wanilii
- opcjonalnie mleko do nadania konsystencji
- 2 duże jajka
Instrukcja
krem:
- Najpierw przygotuj frużelinę - maliny zasyp cukrem i podgrzej w garnku, aż puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i wymieszaj.
- Przetrzyj maliny przez gęste sito, tak aby pozbyć się pestek.
- Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i poczekaj aż napęcznieje. Podgrzej chwilkę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
- Dodaj żelatynę do malin, wymieszaj i odstaw do zastygnięcia.
- Serek mascarpone zmiksuj z frużeliną na gładki krem.
babeczki:
- W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
- W drugiej misce połącz razem cukinię, jajka, olej i wanilię.
- Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj - jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka.
- Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
- Po upieczeniu wystudź, a przed podaniem udekoruj krem malinowym, albo posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!