Cukiniowe babeczki z malinowym kremem

Przepis na babeczki z cukinii z kremem malinowym

Zapraszam na rewelacyjne cukiniowe babeczki z malinowym kremem. Same babeczki z cukinią są niezwykle aromatyczne i fajnie czekoladowe, z chrupiącymi kawałkami orzechów. Babeczki w połączeniu z kremem malinowym smakują obłędnie i mogą być ozdobą słodkiego stołu. Spróbujcie koniecznie!

babeczki z cukinią i orzechami

Cukiniowe babeczki z malinowym kremem przepis krok po kroku

Jeśli lubicie małe słodkie babeczki, a do tego lubicie przemycać w wypiekach warzywa, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

cukiniowe1

Cukiniowe babeczki z malinowym kremem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na czekoladowe babeczki z cukinii z orzechami i kremem malinowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 45 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 25 minut
Porcje 14
Składniki

składniki na krem malinowy do babeczek

składniki na babeczki z cukinią:

  • 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
  • 200 g cukru trzcinowego (- 1 szklanka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich (siekanych – szklanka o pojemności 250 ml)
  • 1 cukinia ((około 300 g) starta na dużych oczkach)
  • 80 ml oleju
  • 0,5 łyżeczki wanilii (- można pominąć)
  • 2 jajka (- rozmiar L)
  • mleko (- opcjonalnie – do nadania konsystencji)
Instrukcja
 

Jak zrobić krem malinowy do babeczek

  • Najpierw przygotuj frużelinę – maliny zasyp cukrem i podgrzej w garnku, aż puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i wymieszaj.
    500 g malin, 150 g cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Przetrzyj maliny przez gęste sito, tak aby pozbyć się pestek.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i poczekaj aż napęcznieje. Podgrzej chwilkę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
    3 łyżeczki żelatyny
  • Dodaj żelatynę do malin, wymieszaj i odstaw do zastygnięcia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z ostudzoną frużeliną na gładki krem.
    500 g serka mascarpone

Jak zrobić babeczki cukiniowe:

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
    225 g mąki pszennej, 200 g cukru trzcinowego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • W drugiej misce połącz razem cukinię, jajka, olej i wanilię.
    1 cukinia, 80 ml oleju, 2 jajka, 0,5 łyżeczki wanilii
  • Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj – jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka.
    mleko
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut.
  • Po upieczeniu wystudź, a przed podaniem udekoruj krem malinowym, albo posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Słowa kluczowe babeczki z cukinią, czekoladowe babeczki z cukinii
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowe babeczki z cukinią

Babeczki z cukinią i malinami – uwagi

Moją dzisiejszą propozycją dla Was są cukiniowe babeczki z malinowym kremem.

Wcześniej już podawałam przepis na babeczki dyniowe  i babeczki marchewkowe – w obu tych przypadkach wychodzą przepyszne babeczki.

Dlatego teraz postanowiłam wziąć na warsztat cukinię.

Jest to o tyle wdzięczne warzywo, że samo w sobie jest bardzo delikatne w smaku i świetnie reaguje na różne przyprawy.

Cukinia nie wpływa znacząco na smak wypieku, za to dodaje mu wilgotności i pozwala dłużej zachować świeżość.

Jeśli jeszcze nie piekliście babeczek z cukinią, to musicie to szybko nadrobić.

Babeczki z cukinii świetnie się komponują z malinowym kremem zrobionym z frużeliny malinowej i serka mascarpone. Może wymaga on trochę pracy, ale warto.

Przepis na babeczki cukiniowe znalazłam u Marthy Steward, a z podanej porcji otrzymacie około 12-14 sztuk.

Polecane przepisy na ciasta z cukinią

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na słodkie wypieki z dodaną do ciasta cukinią. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: