Moją dzisiejszą propozycją dla Was są cukiniowe babeczki z malinowym kremem.

Wcześniej już podawałam przepis na babeczki dyniowe  i marchewkowe – w obu tych przypadkach wychodzą przepyszne babeczki. Dlatego teraz postanowiłam wziąć na warsztat cukinię.

Jest to o tyle wdzięczne warzywo, że samo w sobie jest bardzo delikatne w smaku i świetnie reaguje na różne przyprawy :)

Babeczki świetnie się komponują z malinowym kremem zrobionym z frużeliny malinowej i serka mascarpone – może wymaga on trochę pracy, ale warto :)

Przepis na babeczki cukiniowe znalazłam u Marthy Steward, a z podanej porcji otrzymacie około 12-14 sztuk.

cukiniowe1

cukiniowe3

cukiniowe2

Cukiniowe babeczki z malinowym kremem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 14

Składniki
  

krem malinowy:

babeczki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • pół szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1 cukinia (około 300 g) starta na dużych oczkach
  • 1/3 szklanki oleju
  • pół łyżeczki wanilii
  • opcjonalnie mleko do nadania konsystencji
  • 2 duże jajka

Instrukcja
 

krem:

  • Najpierw przygotuj frużelinę - maliny zasyp cukrem i podgrzej w garnku, aż puszczą sok, dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie i wymieszaj.
  • Przetrzyj maliny przez gęste sito, tak aby pozbyć się pestek.
  • Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody i poczekaj aż napęcznieje. Podgrzej chwilkę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła.
  • Dodaj żelatynę do malin, wymieszaj i odstaw do zastygnięcia.
  • Serek mascarpone zmiksuj z frużeliną na gładki krem.

babeczki:

  • W dużej misce zmieszaj razem wszystkie suche składniki.
  • W drugiej misce połącz razem cukinię, jajka, olej i wanilię.
  • Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj - jeśli masa jest za gęsta, to dodaj trochę mleka.
  • Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut.
  • Po upieczeniu wystudź, a przed podaniem udekoruj krem malinowym, albo posyp cukrem pudrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!