Przepis na pyszne babeczki marchewkowo-sernikowe

babeczki marchewkowo-sernikowe


Babeczki marchewkowo-sernikowe będą idealne na weekendowy deser do kawy czy też herbaty (albo kakao dla dzieci :)), ale również na pewno znajdą wielu amatorów przy wielkanocnym stole :D

Marchewka nadaje babeczkom nie tylko smak i słodycz, ale również sprawia że są wilgotne i długo zachowują świeżość. Najlepiej jest ją zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Do babeczek dołożyłam trochę nadzienia twarogowego, dzięki niemu babeczki wyszły jeszcze smaczniejsze i jeszcze wilgotniejsze :)

Do ciasta dodałam korzenne przyprawy – cynamon i domową mieszankę do piernikababeczki marchewkowe bardzo lubią takie dodatki.

Masa twarogowa jest bardzo prosta – zmieszałam po prostu twaróg na sernik z odrobiną cukru pudru i tyle – możecie też użyć serek typu philadelphia, albo np. serek almette naturalny.

Takie babeczki wystarczy już tylko posypać cukrem pudrem i będą smakować wyśmienicie.

Na specjalne okazje polecam wam udekorować je lekkim kremem na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone i białej czekolady.

Taki krem przepysznie komponuje się z babeczkami marchewkowo-sernikowymi!

Możecie je także posypać posiekanymi orzechami, które będą przyjemnie chrupać w trakcie jedzenia :)

Z przepisu otrzymacie około 18-20 babeczek.

Wypróbujcie również przepis na moje pierwsze babeczki marchewkowe, albo babeczki twarogowo-gruszkowe :D

Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na babeczki oraz do przepisów na serniki!


babeczki marchewkowo-sernikowe

babeczki z twarogiem

muffinki marchewkowe

babeczki marchewkowe z serem

babeczki z serem

babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowo-sernikowe przepis do druku

muffinki z twarogiem

Babeczki marchewkowo-sernikowe

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i aromatyczne babeczki marchewkowe z sernikowym środkiem i kremem śmietankowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 55 minut

Składniki
  

babeczki:

krem:

Instrukcja
 

babeczki:

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.
  • Do masy jajecznej dodaj porcjami, na zmianę, mąkę i olej, na koniec dodaj tartą marchewkę i wymieszaj.
  • Twarożek zmieszaj z cukrem pudrem.
  • Do papilotek nałóż po łyżce ciasta, na wierzchu ułóż łyżeczkę twarogu i przykryj go ciastem marchewkowym.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź, a następnie dodaj do serka mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek z czekoladą i miksuj do połączenia. Nałóż krem na babeczki i posyp posiekanymi orzechami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

carrot and cheese cupcakes