Przepis na pyszne babeczki marchewkowo-sernikowe
Babeczki marchewkowo-sernikowe będą idealne na weekendowy deser do kawy czy też herbaty (albo kakao dla dzieci :)), ale również na pewno znajdą wielu amatorów przy wielkanocnym stole :D
Marchewka nadaje babeczkom nie tylko smak i słodycz, ale również sprawia że są wilgotne i długo zachowują świeżość. Najlepiej jest ją zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Do babeczek dołożyłam trochę nadzienia twarogowego, dzięki niemu babeczki wyszły jeszcze smaczniejsze i jeszcze wilgotniejsze :)
Do ciasta dodałam korzenne przyprawy – cynamon i domową mieszankę do piernika – babeczki marchewkowe bardzo lubią takie dodatki.
Masa twarogowa jest bardzo prosta – zmieszałam po prostu twaróg na sernik z odrobiną cukru pudru i tyle – możecie też użyć serek typu philadelphia, albo np. serek almette naturalny.
Takie babeczki wystarczy już tylko posypać cukrem pudrem i będą smakować wyśmienicie.
Na specjalne okazje polecam wam udekorować je lekkim kremem na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone i białej czekolady.
Taki krem przepysznie komponuje się z babeczkami marchewkowo-sernikowymi!
Możecie je także posypać posiekanymi orzechami, które będą przyjemnie chrupać w trakcie jedzenia :)
Z przepisu otrzymacie około 18-20 babeczek.
Wypróbujcie również przepis na moje pierwsze babeczki marchewkowe, albo babeczki twarogowo-gruszkowe :D
Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na babeczki oraz do przepisów na serniki!
Babeczki marchewkowo-sernikowe przepis do druku

Babeczki marchewkowo-sernikowe
Składniki
babeczki:
- 225 ml oleju
- 150 g cukru
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka (użyłam rozmiar L)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki cynamonu mielonego
- 150 g marchewki drobno tartej
- 250 g twarogu sernikowego lub naturalnego gęstego twarożku na kanapki
- 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
krem:
- 250 g mascarpone
- 100 g białej lub karmelowej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- trochę orzechów do posypania - posiekanych
Instrukcja
babeczki:
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.4 jajka, 150 g cukru
- Mąkę zmieszaj z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Do masy jajecznej dodaj porcjami, na zmianę, mąkę i olej, na koniec dodaj tartą marchewkę i wymieszaj.225 ml oleju, 150 g marchewki
- Twarożek zmieszaj z cukrem pudrem.250 g twarogu, 2 łyżki cukru pudru
- Do papilotek nałóż po łyżce ciasta, na wierzchu ułóż łyżeczkę twarogu i przykryj go ciastem marchewkowym.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
krem:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź, a następnie dodaj do serka mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę.100 g białej, 250 g mascarpone
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek z czekoladą i miksuj do połączenia. Nałóż krem na babeczki i posyp posiekanymi orzechami.250 ml śmietany kremówki, trochę orzechów