Przepis na pyszne babeczki marchewkowo-sernikowe
Dziś mam dla Was pyszne babeczki marchewkowo-sernikowe z masą twarożkową w środku! To prawdziwy hit wśród miłośników słodkości i zdrowego jedzenia. Marchewkowe babeczki są nie tylko przepyszne, ale również pełne wartości odżywczych. Marchewka dodaje im naturalnej słodyczy i błonnika, a ser twarogowy dostarcza białka i wapnia. Natomiast kremowa masa z twarogu to wisienka na torcie, która dodaje im jeszcze więcej smaku.
To idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie smaku serowego z nutą orzeźwiającej marchewki. Polecam podać je z ulubioną kawą lub herbatą, jako słodki dodatek do śniadania lub przekąski w ciągu dnia :)
Spis treści
Babeczki marchewkowo-sernikowe przepis krok po kroku
Jeśli lubisz ciasto marchewkowe, to koniecznie upiec te małe słodkie i pełne smaku babeczki marchewkowe z twarożkiem :)
Babeczki marchewkowo-sernikowe przepis
Składniki
składniki na babeczki marchewkowe z twarogiem
- 225 ml oleju
- 150 g cukru (- 3/4 szklanki)
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka ((użyłam rozmiar L))
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 0,5 łyżeczki cynamonu (mielonego )
- 150 g marchewki (drobno tartej )
- 250 g twarogu (sernikowego lub naturalnego gęstego twarożku na kanapki)
- 2 łyżki cukru pudru ((lub do smaku))
składniki na krem na babeczki
- 250 g mascarpone
- 100 g białej ( lub karmelowej czekolady)
- 250 ml śmietany kremówki
- trochę orzechów ( do posypania – posiekanych )
Instrukcja
Jak zrobić marchewkowe babeczki z twarogiem
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.4 jajka, 150 g cukru
- Mąkę zmieszaj z cynamonem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia.225 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 0,5 łyżeczki cynamonu
- Do masy jajecznej dodaj porcjami, na zmianę, mąkę i olej, na koniec dodaj tartą marchewkę i wymieszaj.225 ml oleju, 150 g marchewki
- Twarożek zmieszaj z cukrem pudrem.250 g twarogu, 2 łyżki cukru pudru
- Do papilotek nałóż po łyżce ciasta, na wierzchu ułóż łyżeczkę twarogu i przykryj go ciastem marchewkowym.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około 20-25 minut – do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Jak zrobić krem mascarpone na babeczki marchewkowe
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, lekko przestudź, a następnie dodaj do serka mascarpone i zmiksuj na jednolitą masę.100 g białej, 250 g mascarpone
- Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj po łyżce serek z czekoladą i miksuj do połączenia. Nałóż krem na babeczki i posyp posiekanymi orzechami.250 ml śmietany kremówki, trochę orzechów
Prywatne
Babeczki marchewkowe z twarogiem – uwagi
Babeczki marchewkowo-sernikowe będą idealne na weekendowy deser do kawy czy też herbaty (albo kakao dla dzieci :)), ale również na pewno znajdą wielu amatorów przy wielkanocnym stole :D
Proste i szybkie do przygotowania babeczki zachwycą swym smakiem wszystkich.
Jeśli jeszcze nie próbowaliście moich babeczek marchewkowo-sernikowych z masą twarożkową w środku, to koniecznie musicie to zrobić! To przysmak, który z pewnością Was zadowoli i pozostawi niezapomniane wrażenia.
Jak zrobić babeczki marchewkowo-twarożkowe – wskazówki
Marchewka nadaje babeczkom nie tylko smak i słodycz, ale również sprawia że są wilgotne i długo zachowują świeżość. Najlepiej jest ją zetrzeć na drobnych oczkach tarki.
Do babeczek dołożyłam trochę nadzienia twarogowego, dzięki niemu babeczki wyszły jeszcze smaczniejsze i jeszcze wilgotniejsze :)
Do ciasta dodałam korzenne przyprawy – cynamon i domową mieszankę do piernika – babeczki marchewkowe bardzo lubią takie dodatki.
Masa twarogowa jest bardzo prosta – zmieszałam po prostu twaróg na sernik z odrobiną cukru pudru i tyle – możecie też użyć serek typu philadelphia, albo np. serek almette naturalny.
Jak udekorować babeczki marchewkowe?
Takie babeczki wystarczy już tylko posypać cukrem pudrem i będą smakować wyśmienicie.
Na specjalne okazje polecam wam udekorować je lekkim kremem na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone i białej czekolady.
Taki krem przepysznie komponuje się z babeczkami marchewkowo-sernikowymi!
Możecie je także posypać posiekanymi orzechami, które będą przyjemnie chrupać w trakcie jedzenia :)
Z przepisu otrzymacie około 18-20 babeczek.
Wypróbujcie również przepis na moje pierwsze babeczki marchewkowe, albo babeczki twarogowo-gruszkowe :D
Koniecznie zajrzyjcie do innych moich przepisów na babeczki oraz do przepisów na serniki!