Ciasto marchewkowe z Brazylii
Bardzo lubię ciasta marchewkowe – a moja córka je wręcz uwielbia.
Lubię ich za ich prostotę, dużą wilgotność, świetny kolor i niezwykły smak.
Dlatego jest już na blogu trochę przepisów na różne ciasta marchewkowe.
Dziś mam dla was przepis na ciasto marchewkowe z Brazylii.
I jest ono zdecydowanie inne niż wszystkie pozostałe ciasta.
Przede wszystkim marchewki blendujemy z mokrymi składnikami na smoothie i wtedy dodajemy do niego mąkę.
Dzięki temu ciasto nie ma typowej konsystencji ciasta marchewkowego. Bardziej wygląda jak zwykłe ciasto na oleju, tyle że ma przecudowny, słoneczny kolor :)
Do tego jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość.
Musicie tylko pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową – inaczej może wam wyjść zakalec!!!






Ciasto marchewkowe z Brazylii – przepis do druku

Ciasto marchewkowe z Brazylii
Składniki
- 1 szklanka oleju
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 4 duże jaja rozmiar L
- około 350 g (3 średnie) marchewki
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
- Marchewkę obierz, pokrój w plasterki.
- Przełóż ją do blendera kielichowego - dodaj olej, jajka i cukier - zmiksuj dokładnie.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj do mokrych składników i dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia o średnicy około 24-26 cm.
- Piecz w 170 stopniach (piekłam na termoobiegu) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Składniki Odżywcze
Źródło – Moje wypieki
Ten przepis jest ze strony Moje Wypieki!!
Tak, i pod przepisem jest podany do niego link – popatrz sobie na „źródło”
Piękny kolor i ciasto bardzo proste w przygotowaniu Kusi…