Przepis na niebywałe ciasto marchewkowe z Brazylii

brazylijskie ciasto marchewkowe


Dziś mam dla was przepis na pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z Brazylii.

Bardzo lubię ciasta marchewkowe – a moja córka je wręcz uwielbia.

Lubię je za ich prostotę, dużą wilgotność, świetny kolor i niezwykły smak.

Dlatego jest już na blogu trochę przepisów na różne ciasta marchewkowe.

To brazylijskie ciasto z marchewki jest zdecydowanie inne niż wszystkie pozostałe ciasta.

Przede wszystkim marchewki nie trzemy, tylko blendujemy z mokrymi składnikami na smoothie i wtedy dodajemy do niego mąkę.

Dzięki temu ciasto nie ma typowej konsystencji ciasta marchewkowego.

Bardziej wygląda jak zwykłe ciasto na oleju, tyle że  ma przecudowny, słoneczny kolor :)

Do tego jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość.

Musicie tylko pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową – inaczej może wam wyjść zakalec!!!

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia brazylijskiego ciasta marchewkowego?

Myślę, że wszystko macie już w domu, bo używamy same podstawowe składniki.

Będziecie potrzebować olej, marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajka. I tyle!

Samo przygotowanie jest bardzo proste, więc koniecznie wypróbujcie przepis!

Zachęcam was także do upieczenia marchewkowego ciasta z serkiem, prostego ciasta marchewkowego z rodzynkami albo ciasta z musem gruszkowym.


puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe szybkie ciasto marchewkowe

marchewkowe ciasto z brazylii wilgotne ciasto marchewkowe proste ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe na oleju

Ciasto marchewkowe z Brazylii – przepis do druku

Ciasto marchewkowe z Brazylii

Ciasto marchewkowe z Brazylii

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24-26 cm średnicy.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 13
Kalorie 338 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Marchewkę obierz, pokrój w plasterki.
  • Przełóż ją do blendera kielichowego - dodaj olej, jajka i cukier - zmiksuj dokładnie.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj do mokrych składników i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do formy do pieczenia o średnicy około 24-26 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (piekłam na termoobiegu) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej - inaczej w cieście może być zakalec.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 338kcalWeglowodany: 32gBiałko: 6gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło – Moje wypieki