Przepis na niebywałe ciasto marchewkowe z Brazylii
Dziś mam dla was przepis na pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z Brazylii.
Bardzo lubię ciasta marchewkowe – a moja córka je wręcz uwielbia.
Lubię je za ich prostotę, dużą wilgotność, świetny kolor i niezwykły smak.
Dlatego jest już na blogu trochę przepisów na różne ciasta marchewkowe.
To brazylijskie ciasto z marchewki jest zdecydowanie inne niż wszystkie pozostałe ciasta.
Przede wszystkim marchewki nie trzemy, tylko blendujemy z mokrymi składnikami na smoothie i wtedy dodajemy do niego mąkę.
Dzięki temu ciasto nie ma typowej konsystencji ciasta marchewkowego.
Bardziej wygląda jak zwykłe ciasto na oleju, tyle że ma przecudowny, słoneczny kolor :)
Do tego jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość.
Musicie tylko pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową – inaczej może wam wyjść zakalec!!!
Jakie składniki są potrzebne do zrobienia brazylijskiego ciasta marchewkowego?
Myślę, że wszystko macie już w domu, bo używamy same podstawowe składniki.
Będziecie potrzebować olej, marchewkę, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i jajka. I tyle!
Samo przygotowanie jest bardzo proste, więc koniecznie wypróbujcie przepis!
Zachęcam was także do upieczenia marchewkowego ciasta z serkiem, prostego ciasta marchewkowego z rodzynkami albo ciasta z musem gruszkowym.






Ciasto marchewkowe z Brazylii – przepis do druku

Ciasto marchewkowe z Brazylii
Wyposażenie
- Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24-26 cm średnicy.
Składniki
Instrukcja
- Marchewkę obierz, pokrój w plasterki.około 350 g marchewki
- Przełóż ją do blendera kielichowego - dodaj olej, jajka i cukier - zmiksuj dokładnie.1 szklanka oleju, 4 jaja, 200 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.300 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodaj do mokrych składników i dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy do pieczenia o średnicy około 24-26 cm.
- Piecz w 170 stopniach (piekłam na termoobiegu) przez około 40-50 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Składniki Odżywcze
Źródło – Moje wypieki