brazylijskie ciasto marchewkowe

Przepis na niebywałe ciasto marchewkowe z Brazylii

Brazylijskie ciasto marchewkowe z miksowaną w blenderze marchewką to pyszna propozycja dla miłośników słodkich wypieków. Ciasto charakteryzuje się wilgotną konsystencją i intensywnym smakiem marchewki, która nadaje mu wyjątkowego charakteru. Dodatek miksowanej w blenderze marchewki sprawia, że ciasto jest bardziej jednolite i puszyste. Do tego ciasto ma przepiękny słoneczny kolor. Spróbujcie koniecznie!

puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z Brazylii – przepis krok po kroku

Jeśli lubisz ciasta marchewkowe i do tego lubisz piec nowe ciasta i wypróbowywać nowe przepisy, to jeszcze dziś zrób pyszne i proste brazylijskie ciasto marchewkowe.

Ciasto marchewkowe z Brazylii

Ciasto marchewkowe z Brazylii przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne, puszyste i jednocześnie wilgotne ciasto marchewkowe rodem z Brazylii.
4.88 z 8 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 5 minut
Porcje 13
Kalorie 338 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o wielkości 24-26 cm średnicy.
Składniki

składniki na brazylijskie ciasto marchewkowe

  • 1 szklanka oleju (- 250 ml)
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 4 jaja (rozmiar L – w temperaturze pokojowej)
  • około 350 g marchewki ((3 średnie) )
  • 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
 

Jak zrobić puszyste ciasto marchewkowe

  • Marchewkę obierz, pokrój w plasterki.
    około 350 g marchewki
  • Przełóż ją do blendera kielichowego – dodaj olej, jajka i cukier – zmiksuj dokładnie.
    1 szklanka oleju, 4 jaja, 200 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodaj do mokrych składników i dokładnie wymieszaj.
  • Przelej ciasto do formy do pieczenia o średnicy około 24-26 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (piekłam na termoobiegu) przez około 40-50 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej – inaczej w cieście może być zakalec.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 338kcalWeglowodany: 32gBiałko: 6gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe puszyste ciasto marchewkowe, wilgotne ciasto marchewkowe
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szybkie ciasto marchewkowe

Brazylijskie ciasto marchewkowe – uwagi

Dziś mam dla was przepis na pyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z Brazylii.

Bardzo lubię ciasta marchewkowe – a moja córka je wręcz uwielbia.

Lubię je za ich prostotę, dużą wilgotność, świetny kolor i niezwykły smak.

Dlatego jest już na blogu trochę przepisów na różne ciasta marchewkowe.

To brazylijskie ciasto z marchewki jest zdecydowanie inne niż wszystkie pozostałe ciasta – spróbuj koniecznie!

proste ciasto marchewkowe

Jak zrobić ciasto marchewkowe brazylijskie – wskazówki

Przede wszystkim nie używamy tu startej marchewki. Za to marchewkę blendujemy z mokrymi składnikami na smoothie i wtedy dodajemy do niego mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dzięki temu ciasto nie ma typowej konsystencji ciasta marchewkowego.

Bardziej wygląda jak zwykłe ciasto na oleju, tyle że  ma przecudowny, słoneczny kolor :)

Do tego jest wilgotne i bardzo długo zachowuje świeżość.

Musicie tylko pamiętać o tym, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową – inaczej może wam wyjść zakalec!!!

Ciasto przelej do przygotowanej formy o średnicy około 24 cm – ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia, możesz ją też posmarować masłem i wysypać bułką tartą albo zwykłą mąką.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół) albo 170 stopniach na termoobiegu przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia koniecznie sprawdź wykałaczką, albo patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest już gotowe! Gdy ciasto całkowicie ostygnie posyp cukrem pudrem.

marchewkowe ciasto z brazylii

Jakie składniki są potrzebne do zrobienia brazylijskiego ciasta marchewkowego?

Do upieczenia ciasta będziecie potrzebować jedynie podstawowe składniki – myślę, że wszystko macie już w domu.

Będziecie potrzebować szklankę oleju, świeżą marchewkę, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i jajka. I tyle!

Możecie tu użyć mąkę typ 450, 500 lub 550.

Do tego ciasta nie dodałam orzechów włoskich, rodzynek, ani żadnych innych bakalii -mimo tego ciasto wyszło przepyszne!

Samo przygotowanie jest bardzo proste, więc koniecznie wypróbujcie przepis!

ciasto marchewkowe na oleju

Ile kalorii ma ciasto marchewkowe?

To ciasto marchewkowe ma w 100 gramach około 340 kcal. Myślę, że to bardzo fajna wielkość. Na pewno zjedzenie jednego kawałeczka ciasta nie pójdzie w boczki.

Jak przechowywać ciasto marchewkowe?

Ciasto możesz przechowywać na zewnątrz – na blacie kuchennym. Aby ciasto marchewkowe nie obsychało warto je przykryć folią spożywczą, albo szklanym kloszem. Możesz też przełożyć ciasto do szczelnego pojemnika z pokrywką. Wtedy ciasto spokojnie będzie dobre do jedzenia przez kilka dni.

Mam nadzieję, że to brazylijskie ciasto marchewkowe przypadnie Wam do gustu i będziecie często korzystać z przepisu!

Zachęcam was także do upieczenia marchewkowego ciasta z serkiem, prostego ciasta marchewkowego z rodzynkami albo ciasta z musem gruszkowym.

wilgotne ciasto marchewkowe

Sprawdzone przepisy na ciasta marchewkowe

Wszystkich wielbicieli ciast marchewkowych zachęcam również gorąco do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta marchewkowe. A jest z czego wybierać ;) Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Źródło – Moje wypieki