Przepis na dżem z cukinii

Nie wiem, czy jedliście już dżem z cukinii – jeśli nie, to musicie koniecznie spróbować.

Mnie do jego zrobienia zachęciła koleżanka – jej mama ostatnio nie je żadnego innego :)

Dżem wychodzi fajnie słodko-kwaśny z kawałeczkami cukinii (ja swoją użyłam w całości – bez obierania i dzięki temu mniej się rozpadła).

Myślę, że taki dżem będzie ciekawą alternatywą dla jabłek w jabłeczniku :)

Z podanej porcji otrzymacie około 10 standardowych dżemowych słoiczków (ja robiłam z połowy porcji ze względu na ograniczoną powierzchnię przechowalniową).

Zachęcam wam do sprawdzenia innych moich przepisów na domowe przetwory!

 

dżem z cukinii2

dżem z cukinii3

 

Przepis na dżem z cukinii

Dżem z cukinii

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Cukinie zetrzyj na tarce na grubych oczkach (nie musisz jej obierać).
  • Zasyp cukrem i kwaskiem cytrynowym, przemieszaj, przykryj i odstaw na noc.
  • Następnego dnia gotuj na wolnych ogniu przez około 3 godziny.
  • Na koniec dodaj galaretki, wymieszaj i pogotuj przez chwilę.
  • Przełóż do wyparzonych słoiczków, spasteryzuj.
  • Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!