Przepis na dżem z cukinii
Nie wiem, czy jedliście już dżem z cukinii – jeśli nie, to musicie koniecznie spróbować.
Mnie do jego zrobienia zachęciła koleżanka – jej mama ostatnio nie je żadnego innego :)
Dżem wychodzi fajnie słodko-kwaśny z kawałeczkami cukinii (ja swoją użyłam w całości – bez obierania i dzięki temu mniej się rozpadła).
Myślę, że taki dżem będzie ciekawą alternatywą dla jabłek w jabłeczniku :)
Z podanej porcji otrzymacie około 10 standardowych dżemowych słoiczków (ja robiłam z połowy porcji ze względu na ograniczoną powierzchnię przechowalniową).
Zachęcam wam do sprawdzenia innych moich przepisów na domowe przetwory!
Przepis na dżem z cukinii

Dżem z cukinii
Składniki
- 3 kg cukinii
- około 0 ,5-0,75 kg cukru (do smaku)
- 4 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (ja robiłam z pomarańczową)
Instrukcja
- Cukinie zetrzyj na tarce na grubych oczkach (nie musisz jej obierać).
- Zasyp cukrem i kwaskiem cytrynowym, przemieszaj, przykryj i odstaw na noc.
- Następnego dnia gotuj na wolnych ogniu przez około 3 godziny.
- Na koniec dodaj galaretki, wymieszaj i pogotuj przez chwilę.
- Przełóż do wyparzonych słoiczków, spasteryzuj.
- Smacznego :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!