Babeczki z cukinią i czekoladą
Babeczki z cukinią i czekoladowym kremem polecają się na długie jesienne wieczory spędzone pod ciepłym kocykiem przy fajnej książce lub ekscytującym serialu :)
Same babeczki przygotujecie dosłownie w maksymalnie 15 minut, ponieważ wystarczy wszystkie składniki wymieszać razem w misce, a następnie nałożyć do foremek i upiec.
Babeczki z cukinią najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu – potem trochę twardnieją, ale myślę, że jak je krótko podgrzejecie w mikrofalówce, to będą ekstra.
Ja dodatkowo babki obtoczyłam w cukrze z dodatkiem cynamonu i myślę, że ten dodatkowy cynamon świetnie wypłynął na smak muffinek.
Mój mąż dorwał się do nich zaraz po przyjściu do domu i powiedział, że są świetne. A jak mu powiedziałam, że są z cukinią, to się zdziwił, bo nie wyczuł ich w smaku (jeśli cukinię obierzecie ze skórki przed starciem jej na tarce, to nawet nie będzie jej widać w cieście).
Ja mam tylko jeszcze jedną uwagę – jeśli nie chcecie posypywać muffinek cukrem cynamonowym, to dodajcie go więcej do ciasta, albo dajcie więcej soku z cytryny, tak aby babeczki nabrały większej wyrazistości :)
Na blogu znajdziecie również przepis na babeczki z cukinią i jabłkiem oraz babeczki cukiniowe z kremem malinowym – zapraszam :D
Babeczki z cukinią i czekoladą
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu (ale może być więcej)
- pół szklanki oleju
- pół szklanki maślanki
- 150 g cukru
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- około 120 g startej na grubych oczkach cukini
- 1-2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy cytryny)
- 12 małych łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego do smarowania (np. Nutella)
- opcjonalnie - cukier kryształ i cynamon do posypania babeczek
- Wszystkie składniki babeczek umieść w dużej misce i wymieszaj łopatką.
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki - mniej więcej do ¾ wysokości.
- Do każdej babeczki nałóż trochę kremu czekoladowego.
- Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
- Jeśli chcesz dodatkowo obtoczyć babeczki w cukrze cynamonowym, to wierzch każdej babeczki zamocz krótko w misce z mlekiem,a następnie włóż ją do miseczki z cukrem kryształem zmieszanym z cynamonem :)
Przepis znalazłam u Kasi z bloga Gotuję bo lubię :D
Nic tylko wpadać do Ciebie na wieczorną jesienną herbatkę <3
:D