Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki z cukinią i czekoladą

Babeczki z cukinią i czekoladą

 

jesienne babeczki z czekoladą, cukinią i cynamonem

 

Babeczki z cukinią i czekoladowym kremem polecają się na długie jesienne wieczory spędzone pod ciepłym kocykiem przy fajnej książce lub ekscytującym serialu 🙂

Same babeczki przygotujecie dosłownie w maksymalnie 15 minut, ponieważ wystarczy wszystkie składniki wymieszać razem w misce, a następnie nałożyć do foremek i upiec.

Babeczki z cukinią najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu – potem trochę twardnieją, ale myślę, że jak je krótko podgrzejecie w mikrofalówce, to będą ekstra.

Ja dodatkowo babki obtoczyłam w cukrze z dodatkiem cynamonu i myślę, że ten dodatkowy cynamon świetnie wypłynął na smak muffinek.

Mój mąż dorwał się do nich zaraz po przyjściu do domu i powiedział, że są świetne. A jak mu powiedziałam, że są z cukinią, to się zdziwił, bo nie wyczuł ich w smaku (jeśli cukinię obierzecie ze skórki przed starciem jej na tarce, to nawet nie będzie jej widać w cieście).

Ja mam tylko jeszcze jedną uwagę – jeśli nie chcecie posypywać muffinek cukrem cynamonowym, to dodajcie go więcej do ciasta, albo dajcie więcej soku z cytryny, tak aby babeczki nabrały większej wyrazistości 🙂

Na blogu znajdziecie również przepis na babeczki z cukinią i jabłkiem oraz babeczki cukiniowe z kremem malinowym – zapraszam 😀

 

babeczki z cukinią i czekoladą

 

pyszne babeczki z cukinii

 

proste i pyszne babeczki z cukinią

 

ciasto z cukinią i czekoladą

 

babeczki z cukinią i czekoladą

 

Babeczki z cukinią i czekoladą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 12 babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 12
Składniki
  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu (ale może być więcej)
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki maślanki
  • 150 g cukru
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
  • około 120 g startej na grubych oczkach cukini
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy cytryny)
  • 12 małych łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego do smarowania (np. Nutella)
  • opcjonalnie - cukier kryształ i cynamon do posypania babeczek
Wykonanie
  1. Wszystkie składniki babeczek umieść w dużej misce i wymieszaj łopatką.
  2. Nałóż ciasto do foremek na babeczki - mniej więcej do ¾ wysokości.
  3. Do każdej babeczki nałóż trochę kremu czekoladowego.
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  5. Jeśli chcesz dodatkowo obtoczyć babeczki w cukrze cynamonowym, to wierzch każdej babeczki zamocz krótko w misce z mlekiem,a następnie włóż ją do miseczki z cukrem kryształem zmieszanym z cynamonem 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 szt Kalorie: 292 Tłuszcze: 15g Węglowodany: 36,6g Błonnik: 0,7g Białka: 3,5g

 

 

babeczki z cukinią

 

Przepis znalazłam u Kasi 😀

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux