Babeczki z cukinią i czekoladą

 

jesienne babeczki z czekoladą, cukinią i cynamonem

 

Babeczki z cukinią i czekoladowym kremem polecają się na długie jesienne wieczory spędzone pod ciepłym kocykiem przy fajnej książce lub ekscytującym serialu :)

Same babeczki przygotujecie dosłownie w maksymalnie 15 minut, ponieważ wystarczy wszystkie składniki wymieszać razem w misce, a następnie nałożyć do foremek i upiec.

Babeczki z cukinią najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu – potem trochę twardnieją, ale myślę, że jak je krótko podgrzejecie w mikrofalówce, to będą ekstra.

Ja dodatkowo babki obtoczyłam w cukrze z dodatkiem cynamonu i myślę, że ten dodatkowy cynamon świetnie wypłynął na smak muffinek.

Mój mąż dorwał się do nich zaraz po przyjściu do domu i powiedział, że są świetne. A jak mu powiedziałam, że są z cukinią, to się zdziwił, bo nie wyczuł ich w smaku (jeśli cukinię obierzecie ze skórki przed starciem jej na tarce, to nawet nie będzie jej widać w cieście).

Ja mam tylko jeszcze jedną uwagę – jeśli nie chcecie posypywać muffinek cukrem cynamonowym, to dodajcie go więcej do ciasta, albo dajcie więcej soku z cytryny, tak aby babeczki nabrały większej wyrazistości :)

Na blogu znajdziecie również przepis na babeczki z cukinią i jabłkiem oraz babeczki cukiniowe z kremem malinowym – zapraszam :D

 

babeczki z cukinią i czekoladą

 

pyszne babeczki z cukinii

 

proste i pyszne babeczki z cukinią

 

ciasto z cukinią i czekoladą

 

babeczki z cukinią i czekoladą

 

ciasto z cukinii z czekoladą

Babeczki z cukinią i czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na około 12 babeczek.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Danie Babeczki
Porcje 12
Kalorie 292 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki babeczek umieść w dużej misce i wymieszaj łopatką.
  • Nałóż ciasto do foremek na babeczki - mniej więcej do 3/4 wysokości.
  • Do każdej babeczki nałóż trochę kremu czekoladowego.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  • Jeśli chcesz dodatkowo obtoczyć babeczki w cukrze cynamonowym, to wierzch każdej babeczki zamocz krótko w misce z mlekiem,a następnie włóż ją do miseczki z cukrem kryształem zmieszanym z cynamonem :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 292kcalWeglowodany: 36.6gBiałko: 3.5gTłuszcz: 15gBłonnik: 0.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

babeczki z cukinią

 

Przepis znalazłam u Kasi z bloga Gotuję bo lubię :D