Przepis na pyszne babeczki z cukinią i czekoladą

jesienne babeczki z czekoladą, cukinią i cynamonem


Babeczki z cukinią i czekoladą polecają się na długie jesienne wieczory spędzone pod ciepłym kocykiem przy fajnej książce lub ekscytującym serialu :)

Same babeczki są ekspresowe, bo  przygotujecie dosłownie w maksymalnie 15 minut!

Wystarczy wszystkie składniki wymieszać razem w misce, a następnie nałożyć do foremek i upiec.

Ten przepis na babeczki z cukinią jest prosty, szybki i niezawodny!

Babeczki z cukinią najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu – potem trochę twardnieją, ale myślę, że jak je krótko podgrzejecie w mikrofalówce, to będą ekstra.

Ja dodatkowo babki obtoczyłam w cukrze z dodatkiem cynamonu i myślę, że ten dodatkowy cynamon świetnie wypłynął na smak muffinek.

Mój mąż dorwał się do nich zaraz po przyjściu do domu i powiedział, że są świetne.

A jak mu powiedziałam, że są z cukinią, to się zdziwił, bo nie wyczuł ich w smaku (jeśli cukinię obierzecie ze skórki przed starciem jej na tarce, to nawet nie będzie jej widać w cieście).

Ja mam tylko jeszcze jedną uwagę – jeśli nie chcecie posypywać muffinek z cukinią cukrem cynamonowym, to dodajcie go więcej do ciasta, albo dajcie więcej soku z cytryny, tak aby babeczki nabrały większej wyrazistości :)

Na blogu znajdziecie również przepis na babeczki z cukinią i jabłkiem oraz babeczki cukiniowe z kremem malinowym – zapraszam :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

babeczki z cukinią i czekoladą

pyszne babeczki z cukinii

proste i pyszne babeczki z cukinią

ciasto z cukinią i czekoladą

babeczki z cukinią i czekoladą

Babeczki z cukinią i czekoladą przepis do druku

ciasto z cukinii z czekoladą

Babeczki z cukinią i czekoladą

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie babeczki z tartą cukinią w środku.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 40 minut
Porcje 12
Kalorie 292 kcal

Składniki

  • 275 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu (ale może być więcej)
  • 0,5 szklanki oleju
  • 0,5 szklanki maślanki albo kefiru/ jogurtu naturalnego
  • 150 g cukru
  • 1 jajko rozmiar L
  • ok 120 g cukinii startej na grubych oczkach
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy cytryny)
  • 12 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutella) do smarowania
  • cukier kryształ i cynamon opcjonalnie - do posypania babeczek

Instrukcja
 

  • Wszystkie składniki babeczek umieść w dużej misce i wymieszaj łopatką.
    275 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 szklanki oleju, 0,5 szklanki maślanki, 150 g cukru, 1 jajko, ok 120 g cukinii, 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Nałóż ciasto do foremek na babeczki - mniej więcej do 3/4 wysokości.
  • Do każdej babeczki nałóż trochę kremu czekoladowego.
    12 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego
  • Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
  • Jeśli chcesz dodatkowo obtoczyć babeczki w cukrze cynamonowym, to wierzch każdej babeczki zamocz krótko w misce z mlekiem, a następnie włóż ją do miseczki z cukrem kryształem zmieszanym z cynamonem :)
    cukier kryształ i cynamon

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 292kcalWeglowodany: 36.6gBiałko: 3.5gTłuszcz: 15gBłonnik: 0.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

babeczki z cukinią

Przepis znalazłam u Kasi z bloga Gotuję bo lubię :D