Przepis na pyszne babeczki z cukinią i czekoladą
Babeczki z cukinią i czekoladą polecają się na długie jesienne wieczory spędzone pod ciepłym kocykiem przy fajnej książce lub ekscytującym serialu :)
Same babeczki są ekspresowe, bo przygotujecie dosłownie w maksymalnie 15 minut!
Wystarczy wszystkie składniki wymieszać razem w misce, a następnie nałożyć do foremek i upiec.
Ten przepis na babeczki z cukinią jest prosty, szybki i niezawodny!
Babeczki z cukinią najlepsze są pierwszego dnia po upieczeniu – potem trochę twardnieją, ale myślę, że jak je krótko podgrzejecie w mikrofalówce, to będą ekstra.
Ja dodatkowo babki obtoczyłam w cukrze z dodatkiem cynamonu i myślę, że ten dodatkowy cynamon świetnie wypłynął na smak muffinek.
Mój mąż dorwał się do nich zaraz po przyjściu do domu i powiedział, że są świetne.
A jak mu powiedziałam, że są z cukinią, to się zdziwił, bo nie wyczuł ich w smaku (jeśli cukinię obierzecie ze skórki przed starciem jej na tarce, to nawet nie będzie jej widać w cieście).
Ja mam tylko jeszcze jedną uwagę – jeśli nie chcecie posypywać muffinek z cukinią cukrem cynamonowym, to dodajcie go więcej do ciasta, albo dajcie więcej soku z cytryny, tak aby babeczki nabrały większej wyrazistości :)
Na blogu znajdziecie również przepis na babeczki z cukinią i jabłkiem oraz babeczki cukiniowe z kremem malinowym – zapraszam :D
Babeczki z cukinią i czekoladą przepis do druku

Babeczki z cukinią i czekoladą
Składniki
- 275 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu (ale może być więcej)
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki maślanki albo kefiru/ jogurtu naturalnego
- 150 g cukru
- 1 jajko rozmiar L
- ok 120 g cukinii startej na grubych oczkach
- 1-2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej z połowy cytryny)
- 12 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego (np. Nutella) do smarowania
- cukier kryształ i cynamon opcjonalnie - do posypania babeczek
Instrukcja
- Wszystkie składniki babeczek umieść w dużej misce i wymieszaj łopatką.275 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki cynamonu, 0,5 szklanki oleju, 0,5 szklanki maślanki, 150 g cukru, 1 jajko, ok 120 g cukinii, 1-2 łyżki soku z cytryny
- Nałóż ciasto do foremek na babeczki - mniej więcej do 3/4 wysokości.
- Do każdej babeczki nałóż trochę kremu czekoladowego.12 łyżeczek kremu czekoladowo-orzechowego
- Piecz w 180 stopniach przez około 25-30 minut - do suchego patyczka.
- Jeśli chcesz dodatkowo obtoczyć babeczki w cukrze cynamonowym, to wierzch każdej babeczki zamocz krótko w misce z mlekiem, a następnie włóż ją do miseczki z cukrem kryształem zmieszanym z cynamonem :)cukier kryształ i cynamon
Składniki Odżywcze
Przepis znalazłam u Kasi z bloga Gotuję bo lubię :D