Przepis na proste ciasto czekoladowo-pomarańczowe  Nigelli

Już wcześniej podawałam na blogu przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z przepisu Nigelli Lawson, ale chciałam się też podzielić tą wersją, bo jest trochę inna, a za razem bardzo łatwa do wykonania – wszystko przygotowuje się w jednym garnku :)

To idealne ciasto czekoladowe, dla tych którzy nie wierzą w swoje kulinarne talenty oraz dla wszystkich wielbicieli czekolady :)

Zapraszam na czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli w wersji „easy” ;)

Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe z mojego bloga – szczególnie polecam proste ciasto czekoladowe z czekoladowym ganache.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


czekoladowo-pomarańczowe ciasto

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto przepis do druku

ciasto czekoladowe

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne i proste ciasto czekoladowe z dżemem pomarańczowym.
4.34 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 12

Składniki

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 300 g dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki pomarańczowej
  • 150 g cukru 3/4 szklanki - można dać mniej jeśli dżem jest słodki
  • 1 szczypta soli
  • 2 jajka (roztrzepane widelcem) rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej 1 szklanka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Instrukcja
 

  • Roztop masło w dużym garnku, pod koniec dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
    125 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj dżem, cukier i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszaj łyżką.
    300 g dżemu pomarańczowego, 150 g cukru, 2 jajka
  • Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
    150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wymieszaj ciasto i przełóż do przygotowanej tortownicy (średnica 20-22 cm).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Możesz polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i udekorować skórką z pomarańczy :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis pochodzi z książki „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson.