Już wcześniej podawałam na blogu przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z przepisu Nigelli Lawson, ale chciałam się też podzielić tą wersją, bo jest trochę inna, a za razem bardzo łatwa do wykonania – wszystko przygotowuje się w jednym garnku :)

To idealne ciasto, dla tych którzy nie wierzą w swoje kulinarne talenty oraz dla wszystkich wielbicieli czekolady :)

Zapraszam na czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli w wersji „easy” ;)

czekoladowo-pomarańczowe3

czekoladowo-pomarańczowe2

czekoladowo-pomarańczowe4

ciasto czekoladowe

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli

Wypieki Beaty
4 z 2 ocen

Składniki
  

  • 125 g masła
  • 100 g dobrej gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 300 g dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki pomarańczowej
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka (roztrzepane widelcem)
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Instrukcja
 

  • Roztop masło w dużym garnku, pod koniec dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj dżem, cukier i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszaj łyżką.
  • Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Wymieszaj ciasto i przełóż do przygotowanej tortownicy (średnica 20-22 cm).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Możesz polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i udekorować skórką z pomarańczy :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis pochodzi z książki „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson.