Przepis na proste ciasto czekoladowo-pomarańczowe Nigelli
Już wcześniej podawałam na blogu przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z przepisu Nigelli Lawson, ale chciałam się też podzielić tą wersją, bo jest trochę inna, a za razem bardzo łatwa do wykonania – wszystko przygotowuje się w jednym garnku :)
To idealne ciasto czekoladowe, dla tych którzy nie wierzą w swoje kulinarne talenty oraz dla wszystkich wielbicieli czekolady :)
Zapraszam na czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli w wersji „easy” ;)
Zachęcam was także do wypróbowania innych przepisów na ciasta czekoladowe z mojego bloga – szczególnie polecam proste ciasto czekoladowe z czekoladowym ganache.
Czekoladowo-pomarańczowe ciasto przepis do druku

Czekoladowo-pomarańczowe ciasto Nigelli
Składniki
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 300 g dżemu pomarańczowego z kawałkami skórki pomarańczowej
- 150 g cukru 3/4 szklanki - można dać mniej jeśli dżem jest słodki
- 1 szczypta soli
- 2 jajka (roztrzepane widelcem) rozmiar L
- 150 g mąki pszennej 1 szklanka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcja
- Roztop masło w dużym garnku, pod koniec dodaj połamaną czekoladę i dokładnie wymieszaj.125 g masła, 100 g gorzkiej czekolady
- Zdejmij garnek z ognia, dodaj dżem, cukier i roztrzepane jajka, dokładnie wymieszaj łyżką.300 g dżemu pomarańczowego, 150 g cukru, 2 jajka
- Na koniec dodaj mąkę zmieszaną z solą i proszkiem do pieczenia.150 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Wymieszaj ciasto i przełóż do przygotowanej tortownicy (średnica 20-22 cm).
- Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź.
- Możesz polać ciasto rozpuszczoną czekoladą i udekorować skórką z pomarańczy :)
Przepis pochodzi z książki „Jak być domową boginią” Nigelli Lawson.