Robi się coraz chłodniej i mój apetyt na czekoladę sukcesywnie rośnie :)
Jeśli macie tak samo, to zapraszam na ciacho.
Ale się spieszcie, bo znika w oczach :)
Bo jak mogłoby być inaczej – czekoladowy smak, pomarańczowy aromat, miękkie i delikatne ciasto, a całość oblana uzależniającą czekoladą.
Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni, a oryginalnie pochodzi od Nigelli Lawson (co mnie wcale nie dziwi :))

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Składniki
ciasto:
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżki golden syrup
- 170 g cukru dark muscovado (dałam po połowie z cukrem trzcinowy, bo mi zabrakło dark muscovado)
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 25 g kakao (około 5 łyżeczek)
- 2 jajka
- skórka starta z dwóch pomarańczy i sok z jednej
polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady (użyłam po połowie mlecznej i gorzkiej)
- 100 ml śmietany kremówki
Instrukcja
- Zmiksuj masło z cukrami i golden syrup (przepis na blogu :)).
- Dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę z pomarańczy.
- Zmieszaj razem pozostałe suche składniki. Dodaj je na zmianę z sokiem pomarańczowym do masy maślanej.
- Przełóż masę do foremki keksowej.
- Piecz w 170 stopniach przez około 45-60 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu przestudź.
- Składniki polewy umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszaj dokładnie po tym, gdy czekolada się rozpuści.
- Polewą polej ostudzone ciasto.
Notatki
Przepis na keksówkę około 24 cm długą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
witam, czy można czymś zastąpić golden syrup? pozdrawiam, Agata
Możesz użyć miód – tylko najlepiej płynny
[…] wcześniej podawałam na blogu przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z przepisu Nigelli Lawson, ale chciałam się też podzielić tą wersją, bo jest trochę inna, a […]
Jest tak piękne, że samo się prosi żeby się w nie wgryźć :D
Czysta czekoladowa rozkosz…
:)
Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczami :)