Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Robi się coraz chłodniej i mój apetyt na czekoladę sukcesywnie rośnie 🙂

Jeśli macie tak samo, to zapraszam na ciacho.

Ale się spieszcie, bo znika w oczach 🙂

Bo jak mogłoby być inaczej – czekoladowy smak, pomarańczowy aromat, miękkie i delikatne ciasto, a całość oblana uzależniającą czekoladą.

Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni, a oryginalnie pochodzi od Nigelli Lawson (co mnie wcale nie dziwi :))

czekoladowo-pomarańczowe nigelli1

czekoladowo-pomarańczowe nigelli3

czekoladowo-pomarańczowe nigelli4

czekoladowo-pomarańczowe nigelli5

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki golden syrup
  • 170 g cukru dark muscovado (dałam po połowie z cukrem trzcinowy, bo mi zabrakło dark muscovado)
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao (około 5 łyżeczek)
  • 2 jajka
  • skórka starta z dwóch pomarańczy i sok z jednej
polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady (użyłam po połowie mlecznej i gorzkiej)
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło z cukrami i golden syrup (przepis na blogu :)).
  2. Dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę z pomarańczy.
  3. Zmieszaj razem pozostałe suche składniki. Dodaj je na zmianę z sokiem pomarańczowym do masy maślanej.
  4. Przełóż masę do foremki keksowej.
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 45-60 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu przestudź.
  7. Składniki polewy umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszaj dokładnie po tym, gdy czekolada się rozpuści.
  8. Polewą polej ostudzone ciasto.
Notatki
Przepis na keksówkę około 24 cm długą.
 

Related Post

Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux