Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

By |2017-07-17T12:06:31+00:002013 Październik 14th|Boże Narodzenie, Ciasta czekoladowe, Ciasta różne, Ciasta ucierane|

Robi się coraz chłodniej i mój apetyt na czekoladę sukcesywnie rośnie 🙂

Jeśli macie tak samo, to zapraszam na ciacho.

Ale się spieszcie, bo znika w oczach 🙂

Bo jak mogłoby być inaczej – czekoladowy smak, pomarańczowy aromat, miękkie i delikatne ciasto, a całość oblana uzależniającą czekoladą.

Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni, a oryginalnie pochodzi od Nigelli Lawson (co mnie wcale nie dziwi :))

czekoladowo-pomarańczowe nigelli1

czekoladowo-pomarańczowe nigelli3

czekoladowo-pomarańczowe nigelli4

czekoladowo-pomarańczowe nigelli5

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżki golden syrup
  • 170 g cukru dark muscovado (dałam po połowie z cukrem trzcinowy, bo mi zabrakło dark muscovado)
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao (około 5 łyżeczek)
  • 2 jajka
  • skórka starta z dwóch pomarańczy i sok z jednej
polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady (użyłam po połowie mlecznej i gorzkiej)
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Zmiksuj masło z cukrami i golden syrup (przepis na blogu :)).
  2. Dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę z pomarańczy.
  3. Zmieszaj razem pozostałe suche składniki. Dodaj je na zmianę z sokiem pomarańczowym do masy maślanej.
  4. Przełóż masę do foremki keksowej.
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 45-60 minut (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu przestudź.
  7. Składniki polewy umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszaj dokładnie po tym, gdy czekolada się rozpuści.
  8. Polewą polej ostudzone ciasto.
Notatki
Przepis na keksówkę około 24 cm długą.
 

Reklama

5 komentarzy

  1. […] wcześniej podawałam na blogu przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z przepisu Nigelli Lawson, ale chciałam się też podzielić tą wersją, bo jest trochę inna, a […]

  2. Sosna 2013/10/17 at 18:20 - Reply

    Jest tak piękne, że samo się prosi żeby się w nie wgryźć 😀

  3. gin 2013/10/15 at 02:26 - Reply

    Czysta czekoladowa rozkosz…

    • wypiekibeaty 2013/10/15 at 15:48 - Reply

      🙂

  4. wedelka 2013/10/14 at 15:08 - Reply

    Uwielbiam połączenie czekolady z pomarańczami 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: