Robi się coraz chłodniej i mój apetyt na czekoladę sukcesywnie rośnie :)

Jeśli macie tak samo, to zapraszam na ciacho.

Ale się spieszcie, bo znika w oczach :)

Bo jak mogłoby być inaczej – czekoladowy smak, pomarańczowy aromat, miękkie i delikatne ciasto, a całość oblana uzależniającą czekoladą.

Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni, a oryginalnie pochodzi od Nigelli Lawson (co mnie wcale nie dziwi :))

czekoladowo-pomarańczowe nigelli1

czekoladowo-pomarańczowe nigelli3

czekoladowo-pomarańczowe nigelli4

czekoladowo-pomarańczowe nigelli5

ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 1 godz 30 minut

Składniki
  

ciasto:

polewa czekoladowa:

Instrukcja
 

  • Zmiksuj masło z cukrami i golden syrup (przepis na blogu :)).
  • Dodaj po jednym jajku i dokładnie wymieszaj, dodaj skórkę z pomarańczy.
  • Zmieszaj razem pozostałe suche składniki. Dodaj je na zmianę z sokiem pomarańczowym do masy maślanej.
  • Przełóż masę do foremki keksowej.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 45-60 minut (do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Składniki polewy umieść w misce i rozpuść w kąpieli wodnej (miseczkę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą). Wymieszaj dokładnie po tym, gdy czekolada się rozpuści.
  • Polewą polej ostudzone ciasto.

Notatki

Przepis na keksówkę około 24 cm długą.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!