Przepis na wilgotną babkę pomarańczową

Mogę śmiało napisać – jej Wysokość Babka Pomarańczowa – a to dlatego, że wyrosła jak na drożdżach (chociaż drożdży nie ma w niej ani grama).

Babka ma wspaniały, delikatnie pomarańczowy smak dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Ale to nie smak jest jej główną zaletą, ale jej tekstura.

Ta pomarańczowa babka jest niesamowicie aksamitna, puszysta i lekka (a jednocześnie, nie jest sucha jak biszkopt).

Sądzę, że będzie królowała na wielkanocnych stołach :)

Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking.

Polecam wam również inne moje przepisy na babki, znajdziecie tu mnóstwo pysznych inspiracji.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.34 z 6 ocen
Postaw mi kawę

babka pomarańczowa2

babka pomarańczowa4babka pomarańczowa1

Babka pomarańczowa przepis do druku

babka pomarańczowa3

Babka pomarańczowa

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitną i aromatyczną babkę pomarańczową idealną na Wielkanoc.
4.34 z 6 ocen
Porcje 12

Składniki

  • 7 białek rozmiar L
  • 6 żółtek
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej przesianej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki soku z pomarańczy (wyciśnięty z 2-3 dużych pomarańczy)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Instrukcja
 

  • W dużej misce zmieszaj razem przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól, 1 i 1/4 szklanki cukru i skórkę z pomarańczy.
    2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, skórka
  • Do suchych składników wlej sok z pomarańczy, olej i dołóż żółtka i wanilię - zmiksuj razem na jednolitą masę.
    6 żółtek, 0,5 szklanki oleju, 3/4 szklanki soku z pomarańczy, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Ubij białka na sztywną masę, pod koniec dodaj pozostały cukier (1/4 szklanki) i ubijaj aż białka będą lśniące.
    7 białek
  • Dodaj białka do ciasta i ostrożnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy do babki (najlepiej o średnicy przynajmniej 25 cm).
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 60 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij formę i postaw ją do góry nogami - nie ściągaj foremki z babki, dopóki nie ostygnie.
  • Gdy babka się ostudzi, ostrożnie zdejmij foremkę.
  • Posyp ciasto cukrem pudrem lub polej lukrem.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!