babka pomarańczowa1

Przepis na wilgotną babkę pomarańczową

Puszysta babka pomarańczowa na oleju z dodatkiem skórki startej z pomarańczy to przepyszne i aromatyczne ciasto, które z pewnością zadowoli miłośników słodkości i cytrusów. Ciasto jest lekkie, puszyste i wilgotne, dzięki dodatkowi oleju roślinnego, który nadaje mu delikatną konsystencję. Pomarańczowa skórka, starta na tarce, dodaje ciastu intensywnego smaku i zapachu. Puszysta babka pomarańczowa jest idealna na popołudniową herbatę lub jako deser po obiedzie. Może być podana z lukrem, polewą czekoladową lub posypana cukrem pudrem, co dodaje jej jeszcze więcej smaku. Spróbujcie koniecznie!

babka pomarańczowa4

Babka pomarańczowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz wilgotne i jednocześnie puszyste ciasta to ta pomarańczowa babka będzie dla Ciebie idealna! Pyszna, aromatyczna i bardzo puszysta sprawdzi się zarówno jako babka na święta jak i na weekend do kawy.

babka pomarańczowa3

Babka pomarańczowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na aksamitną i aromatyczną babkę pomarańczową idealną na Wielkanoc i nie tylko.
4.34 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Porcje 12
Wyposażenie
  • Duża forma do babki z kominkiem.
Składniki

składniki na babkę pomarańczową

  • 7 białek (z jajek rozmiar L)
  • 6 żółtek
  • 340 g mąki pszennej (przesianej – 2 i 1/4 szklanki )
  • 300 g cukru pudru (- 1,5 szklanki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • skórka (starta z dwóch pomarańczy)
  • 120 ml oleju
  • 180 ml soku z pomarańczy ((wyciśnięty z 2-3 dużych pomarańczy))
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Instrukcja
 

Jak zrobić babkę pomarańczową

  • W dużej misce zmieszaj razem przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól, 1 i 1/4 szklanki cukru i skórkę z pomarańczy.
    340 g mąki pszennej, 300 g cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki soli, skórka
  • Do suchych składników wlej sok z pomarańczy, olej i dołóż żółtka i wanilię – zmiksuj razem na jednolitą masę.
    6 żółtek, 120 ml oleju, 180 ml soku z pomarańczy, 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • Ubij białka na sztywną masę, pod koniec dodaj pozostały cukier (1/4 szklanki) i ubijaj aż białka będą lśniące.
    7 białek
  • Dodaj białka do ciasta i ostrożnie wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy do babki (najlepiej o średnicy przynajmniej 25 cm).
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 60 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wyjmij formę i postaw ją do góry nogami – nie ściągaj foremki z babki, dopóki nie ostygnie.
  • Gdy babka się ostudzi, ostrożnie zdejmij foremkę.
  • Posyp ciasto cukrem pudrem lub polej lukrem.
Prywatne
Słowa kluczowe pomarańczowa babka, puszysta babka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Puszysta pomarańczowa babka – uwagi

Mogę śmiało napisać – jej Wysokość Babka Pomarańczowa – a to dlatego, że wyrosła jak na drożdżach (chociaż drożdży nie ma w niej ani grama).

Babka ma wspaniały, delikatnie pomarańczowy smak dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Ale to nie smak jest jej główną zaletą, ale jej tekstura.

Ta pomarańczowa babka jest niesamowicie aksamitna, puszysta i lekka (a jednocześnie, nie jest sucha jak biszkopt).

Sądzę, że będzie królowała na wielkanocnych stołach :)

Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking.

Polecam wam również inne moje przepisy na babki, znajdziecie tu mnóstwo pysznych inspiracji.


babka pomarańczowa2

 Sprawdzone przepisy na babki

Jeśli lubisz babki o różnych smakach i aromatach, to koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na te piękne i wdzięczne ciasta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: