Jogurtowa panna cotta z owocami

 

jogurtowa panna cotta z morelami

 

Co jest najlepsze w ciepłe letnie dni? Deserki na zimno 😀

Zapraszam na fit panna cottę.

Moja panna cotta jest jogurtowa z owocami – zrobiona na greckim jogurcie.

Owocowy mus powstał z Dżemu z moreli bez dodatku cukrów od Stovit.

Mus swoją lekkość zawdzięcza zmiksowaniu dżemu blenderem 😀

To kto się skusi na taką orzeźwiającą rozpustę?

Polecam wam także deser z czarnej porzeczki, lodowe tiramisu albo jogurt z gruszkami i musli.

Ps. Z tego przepisu otrzymacie 4 bardzo duże porcje, albo 8 mniejszych 🙂

 

lekka dietetyczna panna cotta na jogurcie greckim lekka panna cotta z owocami
 

fit deser jogurtowy deser jogurtowy z morelami
 

prosta panna cotta jogurtowa panna cotta
 

Jogurtowa panna cotta z owocami – przepis do druku

Jogurtowa panna cotta z owocami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 duże porcje, albo około 8 mniejszych
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 4
Składniki
  • 800 g jogurtu - użyłam grecki
  • 30 g (1/4 szklanki) cukru pudru - lub do smaku
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki żelatyny + woda do niej
  • słoiczek Dżemu morelowe bez cukru Stovit + 1 łyżeczka żelatyny
  • owoce do dekoracji
Wykonanie
  1. Trzy łyżki żelatyny zalej zimną wodą - tylko tyle, aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.
  2. Jogurty zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - jeśli masa jest dla ciebie za mało słodka, to dodaj więcej cukru pudru.
  3. Napęczniałą żelatynę pogrzej krótko aby się rozpuściła - wystarczy około 20 sekund w mikrofalówce.
  4. Dodaj do podgrzanej żelatyny 1-2 łyżki masy jogurtowej i dobrze wymieszaj, przelej całość do reszty jogurtu i zmiksuj na wysokich obrotach.
  5. Przełóż masę do przygotowanych szklaneczek (jeśli chcesz aby masa była po zastygnięciu pochyła, to szklaneczki umieść np. w miseczkach, tak aby stały pochyło.
  6. Schłódź masę w lodówce przez około 1-2 godziny.
  7. Przygotuj mus morelowy - przełóż dżem do rondelka, dodaj odrobinę wody i krótko podgrzej - tylko tyle, aby dżem stał się bardziej płynny.
  8. Zmiksuj dżem blenderem na puszysty mus.
  9. Łyżeczkę żelatyny zalej odrobiną wody i poczekaj aż napęcznieje, następnie pogrzej i dodaj do musu morelowego - dokładnie wymieszaj.
  10. Przestudzony mus wyłóż na wierzch masy jogurtowej.
  11. Schłódź całość przez 1-2 godziny w lodówce.
  12. Podawaj z owocami.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 duża porcja Kalorie: 380 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 40 g Białka: 14 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit