Jogurtowa panna cotta z owocami

 

jogurtowa panna cotta z morelami

 

Co jest najlepsze w ciepłe letnie dni? Deserki na zimno :D

Zapraszam na fit panna cottę.

Moja panna cotta jest jogurtowa z owocami – zrobiona na greckim jogurcie.

Owocowy mus powstał z Dżemu z moreli bez dodatku cukrów od Stovit.

Mus swoją lekkość zawdzięcza zmiksowaniu dżemu blenderem :D

To kto się skusi na taką orzeźwiającą rozpustę?

Polecam wam także deser z czarnej porzeczki, lodowe tiramisu albo jogurt z gruszkami i musli.

Ps. Z tego przepisu otrzymacie 4 bardzo duże porcje, albo 8 mniejszych :)

 

lekka dietetyczna panna cotta na jogurcie greckim lekka panna cotta z owocami
 

fit deser jogurtowy deser jogurtowy z morelami
 

prosta panna cotta jogurtowa panna cotta
 

Jogurtowa panna cotta z owocami – przepis do druku

jogurtowa panna cotta z morelami

Jogurtowa panna cotta z owocami

Wypieki Beaty
Przepis na 4 duże porcje, albo około 8 mniejszych
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 35 minut
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 380 kcal

Składniki
  

  • 800 g jogurtu - użyłam grecki
  • 30 g (1/4 szklanki) cukru pudru - lub do smaku
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki żelatyny + woda do niej
  • słoiczek Dżemu morelowe bez cukru Stovit + 1 łyżeczka żelatyny
  • owoce do dekoracji

Instrukcja
 

  • Trzy łyżki żelatyny zalej zimną wodą - tylko tyle, aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.
  • Jogurty zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - jeśli masa jest dla ciebie za mało słodka, to dodaj więcej cukru pudru.
  • Napęczniałą żelatynę pogrzej krótko aby się rozpuściła - wystarczy około 20 sekund w mikrofalówce.
  • Dodaj do podgrzanej żelatyny 1-2 łyżki masy jogurtowej i dobrze wymieszaj, przelej całość do reszty jogurtu i zmiksuj na wysokich obrotach.
  • Przełóż masę do przygotowanych szklaneczek (jeśli chcesz aby masa była po zastygnięciu pochyła, to szklaneczki umieść np. w miseczkach, tak aby stały pochyło.
  • Schłódź masę w lodówce przez około 1-2 godziny.
  • Przygotuj mus morelowy - przełóż dżem do rondelka, dodaj odrobinę wody i krótko podgrzej - tylko tyle, aby dżem stał się bardziej płynny.
  • Zmiksuj dżem blenderem na puszysty mus.
  • Łyżeczkę żelatyny zalej odrobiną wody i poczekaj aż napęcznieje, następnie pogrzej i dodaj do musu morelowego - dokładnie wymieszaj.
  • Przestudzony mus wyłóż na wierzch masy jogurtowej.
  • Schłódź całość przez 1-2 godziny w lodówce.
  • Podawaj z owocami.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 380kcalWeglowodany: 40gBiałko: 14gTłuszcz: 20g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit