Przepis na pyszny deser – jogurtową panna cottę z owocami
wpis sponsorowany
Co jest najlepsze w ciepłe letnie dni? Deserki na zimno :D
Zapraszam na fit panna cottę.
Moja panna cotta jest jogurtowa z owocami – zrobiona na greckim jogurcie.
Owocowy mus powstał z Dżemu z moreli bez dodatku cukrów od Stovit.
Mus swoją lekkość zawdzięcza zmiksowaniu dżemu blenderem :D
To kto się skusi na taką orzeźwiającą rozpustę?
Polecam wam także deser z czarnej porzeczki, lodowe tiramisu albo jogurt z gruszkami i musli.
Ps. Z tego przepisu otrzymacie 4 bardzo duże porcje, albo 8 mniejszych :)
Jogurtowa panna cotta z owocami – przepis do druku

Jogurtowa panna cotta z owocami
Przepis na pyszny i lekki deser jogurtowy z morelami.
Składniki
- 800 g jogurtu - użyłam grecki
- 30 g cukru pudru (1/4 szklanki) - lub do smaku
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3 łyżki żelatyny + woda do niej
- 1 słoiczek Dżemu morelowego bez cukru Stovit + 1 łyżeczka żelatyny
- owoce do dekoracji
Instrukcja
- Trzy łyżki żelatyny zalej zimną wodą - tylko tyle, aby przykryła żelatynę i odstaw do napęcznienia.
- Jogurty zmiksuj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - jeśli masa jest dla ciebie za mało słodka, to dodaj więcej cukru pudru.
- Napęczniałą żelatynę pogrzej krótko aby się rozpuściła - wystarczy około 20 sekund w mikrofalówce.
- Dodaj do podgrzanej żelatyny 1-2 łyżki masy jogurtowej i dobrze wymieszaj, przelej całość do reszty jogurtu i zmiksuj na wysokich obrotach.
- Przełóż masę do przygotowanych szklaneczek (jeśli chcesz aby masa była po zastygnięciu pochyła, to szklaneczki umieść np. w miseczkach, tak aby stały pochyło.
- Schłódź masę w lodówce przez około 1-2 godziny.
- Przygotuj mus morelowy - przełóż dżem do rondelka, dodaj odrobinę wody i krótko podgrzej - tylko tyle, aby dżem stał się bardziej płynny.
- Zmiksuj dżem blenderem na puszysty mus.
- Łyżeczkę żelatyny zalej odrobiną wody i poczekaj aż napęcznieje, następnie pogrzej i dodaj do musu morelowego - dokładnie wymieszaj.
- Przestudzony mus wyłóż na wierzch masy jogurtowej.
- Schłódź całość przez 1-2 godziny w lodówce.
- Podawaj z owocami.
Notatki
Przepis na 4 duże porcje lub 8 mniejszych.
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 380kcalWeglowodany: 40gBiałko: 14gTłuszcz: 20g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!