Tort Sachera

z konfiturą morelową

 

tort sachera z konfiturą

 

Tort Sachera został stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu w XIX wieku.

W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha, Franz Sacher, otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem „króla deserów” (cytat za Wikipedią).

Receptura tego słynnego ciasta jest po dziś dzień owiana tajemnicą.

Wszystkie dostępne przepisy są tylko interpretacją i jak najlepszą próbą zbliżenia się do oryginału 🙂

Ja dziś przedstawiam wam swoją wersję tego tortu.

Przygotowałam czekoladowe ciasto, które przełożyłam podgrzaną i zmiksowaną Konfiturą z Moreli od Stovit (ta konfitura ma duże kawałki owoców, a zależało mi na gładkiej konsystencji). Na koniec torcik oblałam dużą ilością czekolady 🙂

Ciasto wyszło wyborne. Gorąco wam je polecam.

Zapraszam również do sprawdzenia innych przepisów, które przygotowałam razem ze Stovit.

 

torcik czekoladowy z polewą czekoladową ciasto czekoladowe z polewą czekoladową
 

czekoladowe ciasto z konfiturą morelową czekoladowy tort sachera z konfiturą morelową
 

austriacki tort sachera z konfiturą ciasto czekoladowe z konfiturą
 

ciasto czekoladowe z morelami czekoladowy tort sachera
 

Tort Sachera – przepis do druku

Tort Sachera

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Tort
Ilość: 15
Składniki
ciasto czekoladowe:
  • 7 dużych jajek - białka i żółtka oddzielnie
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g (2 szklanki) cukru pudru
  • 200 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g (1 szklanka) przesianej przez sitko mąki pszennej
polewa czekoladowa:
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
dodatkowo:
  • słoiczek Konfitury z Moreli Stovit
Wykonanie
ciasto:
  1. Masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, aż będzie białe i napuszone.
  2. Do masy maślanej dodaj pojedynczo żółtka i krótko je zmiksuj.
  3. Wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę - zmiksuj.
  4. Dodaj przesianą mąkę i zmiksuj tylko do połączenia.
  5. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  6. Dodaj ją w dwóch porcjach do ciasta i ostrożnie wymieszaj łopatką.
  7. Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  8. Przelej ciasto, wyrównaj i piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  9. Po upieczeniu ostudź, następnie delikatnie wyjmij z formy i połóż górą do dołu (aby ją spłaszczyć).
  10. Konfiturę z Moreli od Stovit przełóż do rondelka i podgrzej.
  11. Gdy stanie się bardziej płynna zmiksują ją blenderem.
  12. Ciasto czekoladowe obróć ponownie.
  13. Przetnij na dwa blaty.
  14. Posmaruj spodni blat połową konfitury, połóż drugi blat i posmaruj wierzch oraz boki ciasta resztą konfitury.
  15. Ułóż ciasto na kratce, a ją postaw na dużej blaszce do pieczenia z piekarnika.
  16. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
  17. Dodaj do niej połamaną czekoladę.
  18. Zamieszaj aby czekolada się dobrze rozpuściła.
  19. Odstaw na około pół godziny, a jak lekko ostygnie oblej czekoladą wierzch ciasta.
  20. Nadmiar czekolady spłynie na dół do podstawionej blaszki.
  21. Zostaw tak torcik, aby czekolada zastygła.
  22. Nadmiar czekolady możesz zebrać do słoiczka i wykorzystać potem do podania ciasta, albo do naleśników lub placków 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 370 Tłuszcze: 21 g Węglowodany: 37 g Białka: 7 g

 

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit