Zaktualizowany: 2023 12 wrześniaOpublikowano: 2019 8 listopada
tort sachera

Przepis na tort Sachera z konfiturą morelową

wpis sponsorowany

Dziś u mnie słynny tort Sachera, czyli mocno czekoladowe ciasto posmarowane pyszną konfiturą morelową i na koniec oblane pyszną polewą czekoladową. Ten torcik jest mega czekoladowy, bogaty w smaku, aksamitny i przepyszny! Jeśli jeszcze go nie robiliście, to koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić tort sachera w domu.

czekoladowe ciasto z konfiturą morelową

Czekoladowy Tort Sacher  przepis krok po kroku

Jeśli lubisz mocno czekoladowe ciasta i torty, to koniecznie wypróbuj ten przepis na tradycyjny torcik.

tort sachera

Tort Sachera przepis

Wypieki Beaty
Przepis na słynny czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 2 hours
Porcje 15
Kalorie 370 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 24 cm.
Składniki

składniki na ciasto czekoladowe to tortu Sachera

składniki na polewę czekoladową do tortu

dodatkowo:

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto czekoladowe sacher

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, aż będzie białe i napuszone.
    150 g masła, 200 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo żółtka i krótko je zmiksuj.
    7 żółtek
  • Wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę – zmiksuj.
    200 g czekolady
  • Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksuj tylko do połączenia.
    150 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    7 białek
  • Dodaj ją w dwóch porcjach do ciasta i ostrożnie wymieszaj łopatką.
  • Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto, wyrównaj i piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około godzinę – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, następnie delikatnie wyjmij z formy i połóż górą do dołu (aby ją spłaszczyć).

Tort Sacher – złożenie

  • Konfiturę z Moreli od Stovit przełóż do rondelka i podgrzej.
    1 słoiczek konfitury
  • Gdy stanie się bardziej płynna zmiksują ją blenderem.
  • Ciasto czekoladowe obróć ponownie.
  • Przetnij na dwa blaty.
  • Posmaruj spodni blat połową konfitury, połóż drugi blat i posmaruj wierzch oraz boki ciasta resztą konfitury.
  • Ułóż ciasto na kratce, a ją postaw na dużej blaszce do pieczenia z piekarnika.

Jak zrobić polewę czekoladową na tort

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
    250 ml śmietany kremówki
  • Dodaj do niej połamaną czekoladę.
    200 g czekolady
  • Zamieszaj aby czekolada się dobrze rozpuściła.
  • Odstaw na około pół godziny, a jak lekko ostygnie oblej czekoladą wierzch ciasta.
  • Nadmiar czekolady spłynie na dół do podstawionej blaszki.
  • Zostaw tak torcik, aby czekolada zastygła
  • Nadmiar czekolady możesz zebrać do słoiczka i wykorzystać potem do podania ciasta, albo do naleśników lub placków :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 370kcalWeglowodany: 37gBiałko: 7gTłuszcz: 21g
Słowa kluczowe czekoladowy tort z morelami, sacher tort
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowy tort sachera z konfiturą morelową

Czekoladowy tort Sachera z moralami – uwagi

Tort Sachera został stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu w XIX wieku.

W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha, Franz Sacher, otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem „króla deserów” (cytat za Wikipedią).

Receptura tego słynnego ciasta jest po dziś dzień owiana tajemnicą.

Wszystkie dostępne przepisy na ten tort są tylko interpretacją i jak najlepszą próbą zbliżenia się do oryginału :)

Ja dziś przedstawiam wam swoją wersję tego tortu.

torcik czekoladowy z polewą czekoladową

Jak zrobić tort Sachera – wskazówki

Najpierw upieczcie ciasto czekoladowe i je ostudźcie.

Potem ciasto trzeba przekroić i przełożyć konfiturą morelową (użyłam konfiturę ze Stovitu – ta konfitura ma duże kawałki owoców, a zależało mi na gładkiej konsystencji).

Konfiturą posmarujcie również wierzch i boki tortu.

Na koniec torcik oblejcie dużą ilością polewy czekoladowej zrobionej z czekolady i śmietany kremówki :)

Nie muszę chyba mówić, że tak przygotowany torcik będzie wyborny!

Gorąco wam go polecam!

Będzie idealny na różne okazje – takie jak święta, czy urodziny.

Zapraszam również do sprawdzenia innych przepisów, które przygotowałam razem ze Stovit.

ciasto czekoladowe z polewą czekoladową
austriacki tort sachera z konfiturą ciasto czekoladowe z konfiturą
ciasto czekoladowe z morelami czekoladowy tort sachera

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na pyszne torty

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i piękne torty idealne na różne okazje. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Podziel się przepisem