Przepis na tort Sachera z konfiturą morelową

tort sachera


Tort Sachera został stworzony przez Franza Sachera w Wiedniu w XIX wieku.

W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha, Franz Sacher, otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem „króla deserów” (cytat za Wikipedią).

Receptura tego słynnego ciasta jest po dziś dzień owiana tajemnicą.

Wszystkie dostępne przepisy na ten tort są tylko interpretacją i jak najlepszą próbą zbliżenia się do oryginału :)

Ja dziś przedstawiam wam swoją wersję tego tortu.

Jak zrobić tort Sachera?

Najpierw upieczcie ciasto czekoladowe i je ostudźcie.

Potem ciasto trzeba przekroić i przełożyć konfiturą morelową (użyłam konfiturę ze Stovitu – ta konfitura ma duże kawałki owoców, a zależało mi na gładkiej konsystencji).

Konfiturą posmarujcie również wierzch i boki tortu.

Na koniec torcik oblejcie dużą ilością polewy czekoladowej zrobionej z czekolady i śmietany kremówki :)

Nie muszę chyba mówić, że tak przygotowany torcik będzie wyborny!

Gorąco wam go polecam!

Będzie idealny na różne okazje – takie jak święta, czy urodziny.

Zapraszam również do sprawdzenia innych przepisów, które przygotowałam razem ze Stovit.

torcik czekoladowy z polewą czekoladową ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

czekoladowe ciasto z konfiturą morelową czekoladowy tort sachera z konfiturą morelową

austriacki tort sachera z konfiturą ciasto czekoladowe z konfiturą

ciasto czekoladowe z morelami czekoladowy tort sachera

Tort Sachera  przepis do druku

tort sachera

Tort Sachera

Wypieki Beaty
Przepis na słynny czekoladowy tort Sachera z konfiturą morelową.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 1 godz
Czas całkowity 2 godz
Porcje 15
Kalorie 370 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 24 cm.

Składniki
  

ciasto czekoladowe:

polewa czekoladowa:

dodatkowo:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Masło zmiksuj z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym, aż będzie białe i napuszone.
  • Do masy maślanej dodaj pojedynczo żółtka i krótko je zmiksuj.
  • Wlej rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę - zmiksuj.
  • Dodaj przesianą mąkę i zmiksuj tylko do połączenia.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Dodaj ją w dwóch porcjach do ciasta i ostrożnie wymieszaj łopatką.
  • Formę do pieczenia o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Przelej ciasto, wyrównaj i piecz w 180 stopniach przez około godzinę - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, następnie delikatnie wyjmij z formy i połóż górą do dołu (aby ją spłaszczyć).

złożenie

  • Konfiturę z Moreli od Stovit przełóż do rondelka i podgrzej.
  • Gdy stanie się bardziej płynna zmiksują ją blenderem.
  • Ciasto czekoladowe obróć ponownie.
  • Przetnij na dwa blaty.
  • Posmaruj spodni blat połową konfitury, połóż drugi blat i posmaruj wierzch oraz boki ciasta resztą konfitury.
  • Ułóż ciasto na kratce, a ją postaw na dużej blaszce do pieczenia z piekarnika.

polewa

  • W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę.
  • Dodaj do niej połamaną czekoladę.
  • Zamieszaj aby czekolada się dobrze rozpuściła.
  • Odstaw na około pół godziny, a jak lekko ostygnie oblej czekoladą wierzch ciasta.
  • Nadmiar czekolady spłynie na dół do podstawionej blaszki.
  • Zostaw tak torcik, aby czekolada zastygła.
  • Nadmiar czekolady możesz zebrać do słoiczka i wykorzystać potem do podania ciasta, albo do naleśników lub placków :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 370kcalWeglowodany: 37gBiałko: 7gTłuszcz: 21g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit