Przepis na pyszne małe tarteletki z ananasowym curdem i bezą
Jak wiecie „poczyniłam” ostatnio krem ananasowy (pineapple curd) i żeby go nie zjeść całego prosto ze słoiczka, to wykorzystałam go do upieczenia czegoś pysznego :)
Zrobiłam małe tarty z kremem ananasowym i bezą (która przez przypadek wyszła mi z „rosą” – pewnie gdybym się starała, bo byłoby z tym różnie ;))
Tarty okazały się pyszne – zresztą nie miały prawa wyjść inne :)
Z podanej porcji otrzymacie 6 minitart.
Możecie oczywiście upiec jedną dużą tartę zamiast kilku mniejszych.
Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery oraz przepisów na tarty.
Minitarty z kremem ananasowym przepis do druku

Minitarty z kremem ananasowym
Przepis na pyszne słodkie małe kruche tarty z kremem ananasowym i bezą.
Składniki
kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 60 g masła
- 60 g margaryny
- 4-5 łyżek zimnej wody (do konsystencji)
krem ananasowy:
- 200 g ananasa świeżego (waga po obraniu)
- 3 łyżeczki cukru
- 2 żółtka z jajek rozmiar L
- 1 jajko rozmiar L
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej albo skrobi ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki masła
beza:
- 1 białko z jajka L
- 1 szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
Instrukcja
ciasto:
- Składniki ciasta szybko zagnieć - wodę dodaj na koniec po jednej łyżce, tylko tyle, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i dało się ulepić w kulkę.1,5 szklanki mąki, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 60 g masła, 60 g margaryny, 4-5 łyżek zimnej wody
- Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź przez około 1 godzinę.
- Zimne ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić między dwoma kawałkami foli spożywczej).
- Wytnij 6 kółek i wylep nimi przygotowane foremki (lub jedną dużą o wielkości około 22 cm).
- Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem.
- Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach (góra-dół).
krem ananasowy:
- Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.200 g ananasa
- Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
- Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.3 łyżeczki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej, 2 żółtka
- Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
- Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
- Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.0,5 łyżeczki masła
- Krem nałóż na podpieczone ciasto (możesz też je przechować w lodówce w zamkniętym słoiku).
- Piecz tarty przez kolejne 10 minut.
beza:
- Ubij białko z solą, gdy piana będzie sztywna dodaj cukier puder i miksuj, aż białko będzie lśniące.1 białko, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru
- Wyłóż bezy na tarty.
- Zapiecz przez około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni (przenieś tarty blisko górnej grzałki).
- Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis własny.