Jak wiecie “poczyniłam” ostatnio krem ananasowy (pineapple curd) i żeby go nie zjeść całego prosto ze słoiczka, to wykorzystałam go do upieczenia czegoś pysznego :)

Zrobiłam minitarty z kremem ananasowym i bezą (która przez przypadek wyszła mi z “rosą” – pewnie gdybym się starała, bo byłoby z tym różnie ;))

Tarty okazały się pyszne – zresztą nie miały prawa wyjść inne :)

Z podanej porcji otrzymacie 6 minitart.

minitarty z kremem ananasowym5

minitarty z kremem ananasowym3

minitarty z kremem ananasowym2

Minitarty z kremem ananasowym

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Czas wykonania 35 minut
Czas całkowity 35 minut
Porcje 6

Składniki
  

kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 g masła
  • 60 g margaryny
  • 4-5 łyżek zimnej wody (do konsystencji)

krem ananasowy:

beza:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Składniki ciasta szybko zagnieć - wodę dodaj na koniec po jednej łyżce, tylko tyle, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i dało się ulepić w kulkę.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię i schłódź przez około 1 godzinę.
  • Zimne ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić między dwoma kawałkami foli spożywczej).
  • Wytnij 6 kółek i wylep nimi przygotowane foremki (lub jedną dużą o wielkości około 22 cm).
  • Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem.
  • Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach.

krem ananasowy:

  • Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.
  • Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
  • Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
  • Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
  • Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
  • Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
  • Krem nałóż na podpieczone ciasto (możesz też je przechować w lodówce w zamkniętym słoiku).
  • Piecz tarty przez kolejne 10 minut.

beza:

  • Ubij białko z solą, gdy piana będzie sztywna dodaj cukier puder i miksuj, aż białko będzie lśniące.
  • Wyłóż bezy na tarty.
  • Zapiecz przez około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni (przenieś tarty blisko górnej grzałki).
  • Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis własny.