Przepis na pyszne małe tarteletki z ananasowym curdem i bezą

Jak wiecie „poczyniłam” ostatnio krem ananasowy (pineapple curd) i żeby go nie zjeść całego prosto ze słoiczka, to wykorzystałam go do upieczenia czegoś pysznego :)

Zrobiłam małe tarty z kremem ananasowym i bezą (która przez przypadek wyszła mi z „rosą” – pewnie gdybym się starała, bo byłoby z tym różnie ;))

Tarty okazały się pyszne – zresztą nie miały prawa wyjść inne :)

Z podanej porcji otrzymacie 6 minitart.

Możecie oczywiście upiec jedną dużą tartę zamiast kilku mniejszych.

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery oraz przepisów na tarty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

minitarty z kremem ananasowym5

minitarty z kremem ananasowym3

minitarty z kremem ananasowym2

Minitarty z kremem ananasowym przepis do druku

minitarty z kremem ananasowym4

Minitarty z kremem ananasowym

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne słodkie małe kruche tarty z kremem ananasowym i bezą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 35 minut
1 godz
Czas całkowity 2 godz 5 minut
Porcje 6

Składniki

kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 g masła
  • 60 g margaryny
  • 4-5 łyżek zimnej wody (do konsystencji)

krem ananasowy:

beza:

  • 1 białko z jajka L
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru

Instrukcja
 

ciasto:

  • Składniki ciasta szybko zagnieć - wodę dodaj na koniec po jednej łyżce, tylko tyle, aby ciasto osiągnęło odpowiednią konsystencję i dało się ulepić w kulkę.
    1,5 szklanki mąki, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru, 60 g masła, 60 g margaryny, 4-5 łyżek zimnej wody
  • Gotowe ciasto zawiń w folię i schłodź przez około 1 godzinę.
  • Zimne ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić między dwoma kawałkami foli spożywczej).
  • Wytnij 6 kółek i wylep nimi przygotowane foremki (lub jedną dużą o wielkości około 22 cm).
  • Ciasto nakłuj kilkakrotnie widelcem.
  • Popiecz ciasto przez 10 minut w 200 stopniach (góra-dół).

krem ananasowy:

  • Ananasa obierz, usuń brązowe "dziurki" i pokrój na kawałki.
    200 g ananasa
  • Zmiksuj je w blenderze, a następnie przetrzyj przez sito, by pozbyć się grubych, niezmiksowanych kawałów.
  • Przełóż puree z ananasa do garnka, dodaj cukier, żółtka i jajka oraz mąkę kukurydzianą.
    3 łyżeczki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżka mąki kukurydzianej, 2 żółtka
  • Roztrzep wszystko na jednolitą masę.
  • Gotuj na małym gazie, aż zacznie bulgotać, bardzo często mieszając, by masa nie przypaliła się.
  • Na koniec dodaj masło i dokładnie wymieszaj.
    0,5 łyżeczki masła
  • Krem nałóż na podpieczone ciasto (możesz też je przechować w lodówce w zamkniętym słoiku).
  • Piecz tarty przez kolejne 10 minut.

beza:

  • Ubij białko z solą, gdy piana będzie sztywna dodaj cukier puder i miksuj, aż białko będzie lśniące.
    1 białko, 1 szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru
  • Wyłóż bezy na tarty.
  • Zapiecz przez około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni (przenieś tarty blisko górnej grzałki).
  • Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis własny.