Przepis na tort ombre z pieczonymi truskawkami
Truskawkowy tort ombre upiekłam dla siebie :)
Na moje urodziny (tak wiem, że to już trochę czasu minęło, ale zapomniałam napisać posta :( )
Szybciutko się poprawiam i przekazuję przepis, bo tort wyszedł przepyszny :D
Przyznaję, że jest z nim trochę zabawy, ale warto – wygląda przepięknie i robi wrażenie.
Truskawki do tortu wcześniej upiekłam, a wytworzony w trakcie syrop wykorzystałam dodatkowo do polania wierzchu tortu.
Kolorowe biszkopty proponuję upiec wcześniej, bo jest z nimi zabawa.
Potem już tylko złożenie i barwienie kremu :)
Ps. Nie musicie robić go w wersji różowej – każdy kolor będzie świetny ;) Dajcie znać jak się wam podoba mój tort ombre z truskawkami :D
Zerknijcie również na tort z kremem truskawkowym, albo na mini torciki truskawkowe :D
Truskawkowy tort ombre przepis

Truskawkowy tort ombre
Wyposażenie
- Przepis na formę o średnicy 22 cm.
Składniki
biszkopt na tortownicę 22 cm średnicy:
- 5 białek z jajek rozmiar L
- 5 żółtek
- 165 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- różowy barwnik spożywczy - najlepiej w żelu lub w proszku
krem twarożkowy:
- 750 g twarogu sernikowego - zdecydowanie polecam Piątnicę w wiaderku, albo twaróg półtłusty do samodzielnego zmielenia
- 500 ml śmietany kremówki - u mnie tradycyjnie 30% - mocno schłodzonej
- 75 + 75 g cukru pudru
- 1 łyżeczka estraktu z wanilii
- 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie (na koniec, do obłożenia tortu).
pieczone truskawki:
- ok 500 g truskawek
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- sok z połowy cytryny
poncz:
- 3/4 szklanki wody ciepłej
- 2 łyżeczki cukru
- 1/4 szklanki ciemnego rumu możesz nie używać
dodatkowo:
- truskawki do dekoracji
- bezy do pokruszenia - opcjonalnie
Instrukcja
biszkopt:
- Zważ pustą miskę, w której będziesz robić biszkopt - przyda się ;)
- Białka ubij ze szczyptą soli aż będą mocno puszyste.5 białek
- Dodaj po trochu cukier do białek i miksuj aż piana będzie biała, lśniąca i gęsta, a cały cukier się rozpuści (jeśli weźmiesz trochę piany na palec i rozetrzesz go drugim palcem, to nie możesz czuć kryształków cukru).165 g cukru
- Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na niskich obrotach.5 żółtek
- Mąki przesiej przez sito (koniecznie) i dodaj do białek - zmiksuj na najniższych obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.150 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
- Zważ ponownie miskę - tym razem z zawartością - od otrzymanej wagi odejmij wagę samej miski, a wynik podziel przez 4 - tyle mają ważyć poszczególne blaty biszkoptów :)
- Do całości ciasta dodaj odrobinę barwnika - tylko tyle aby nadać delikatny pastelowy kolor.różowy barwnik spożywczy
- Wymieszaj i wyłóż odważoną 1/4 część ciasta do przygotowanej formy - dno wyłożone papierem do pieczenia.
- Piecz biszkopt w 180 stopniach (góra/dół) przez około 10-12 minut - do suchego patyczka, wyjmij z tortownicy.
- Do pozostałego ciasta dodaj ponownie trochę barwnika, wymieszaj, wyłóż drugą część do tortownicy i upiecz.
- Do każdego blatu dodawaj po odrobinie barwnika - tak aby otrzymać stopniowo coraz ciemniejsze i intensywniejsze spody.
- Gotowe blaty wystudź - ze względu na ilość potrzebnego czasu, proponuję upiec je wcześniej - ja piekę nawet 2-3 dni wcześniej i przechowuję biszkopty zawinięte w folię, aby nie obsychały.
pieczone truskawki:
- Owoce umyj, usuń szypułki, mniejsze truskawki przekrój na pół, a większe na ćwiartki.ok 500 g truskawek
- Włóż truskawki do naczynia żaroopornego, dodaj odrobinę wody - max 1/4 szklanki, dodaj cukier, sok z cytryny i wymieszaj.2-3 łyżki cukru trzcinowego, sok
- Piecz w 180 stopniach (na termoobiegu, jeśli tylko góra-dół, to w temperaturze 190 stopni) przez około 10-15 minut - aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok.
- Gotowe owoce ostudź.
poncz:
- Połącz ze sobą wodę, cukier i rum, przestudź.3/4 szklanki wody, 2 łyżeczki cukru, 1/4 szklanki ciemnego rumu
krem twarożkowy:
- Twaróg zmiksuj z połową cukru (75 g) oraz ekstraktem z wanilii.750 g twarogu sernikowego, 75 + 75 g cukru pudru, 1 łyżeczka estraktu z wanilii
- W drugiej misce zmiksuj śmietanę kremówkę, gdy będzie gęsta dodaj do niej pozostały cukier puder (75 g) i krótko zmiksuj.500 ml śmietany kremówki
- Dodaj kremówkę do twarogu i krótko zmiksuj.
- Podziel krem na mniej więcej dwie równe części.
wykończenie:
- Na paterze ułóż najciemniejszy blat biszkoptowy, nasącz go lekko ponczem.
- Wyłóż 1/3 odłożonego kremu, a na nim ułóż 1/3 upieczonych truskawek.
- Przykryj drugim nieco jaśniejszym biszkoptem, nasącz, wyłóż krem i truskawki.
- To samo zrób z pozostałymi biszkoptami.
- Ostatni biszkopt tylko zwilż z wierzchu.
- Do odłożonego do obłożenia po wierzchu kremu możesz dodać rozpuszczoną żelatynę (łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje, wtedy podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2-3 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, teraz możesz dodać żelatynę do reszty masy - dokładnie wymieszaj).1 łyżeczka żelatyny
- Masę podziel na 3 albo 4 części - jedna trochę większa.
- Do jednej dodaj barwnik spożywczy - tyle aby kolor był intensywny - wymieszaj i przy pomocy szpatułki albo noża nałóż krem na sam spód tortu.
- Do drugiej części odłożonej dodaj trochę mniej barwnika i nałóż krem powyżej ciemniejszej części.
- Przygotuj trzecią jaśniejszą porcję - jeśli to ostatnia, to nałóż ją powyżej drugiej części i na wierzchu tortu.
- Teraz wszystko delikatnie i ostrożnie wyrównaj szpatułką i lekko wymieszaj warstwy - tak aby się ładnie przenikały.
- Wierzch tortu polej syropem, który powstał przy pieczeniu truskawek i udekoruj świeżymi truskawkami oraz pokruszonymi bezami.truskawki, bezy