Truskawkowy tort ombre

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 1

 

Truskawkowy tort ombre upiekłam dla siebie :)

Na moje urodziny (tak wiem, że to już trochę czasu minęło, ale zapomniałam napisać posta :( )

Szybciutko się poprawiam i przekazuję przepis, bo tort wyszedł przepyszny :D

Przyznaję, że jest z nim trochę zabawy, ale warto – wygląda przepięknie i robi wrażenie.

Truskawki do tortu wcześniej upiekłam, a wytworzony w trakcie syrop wykorzystałam dodatkowo do polania wierzchu tortu.

Kolorowe biszkopty proponuję upiec wcześniej, bo jest z nimi zabawa.

Potem już tylko złożenie i barwienie kremu :)

Ps. Nie musicie robić go w wersji różowej – każdy kolor będzie świetny ;) Dajcie znać jak się wam podoba mój truskawkowy tort ombre :D

Zerknijcie również na tort z kremem truskawkowym, albo na mini torciki truskawkowe :D

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 2

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 4

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 5

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 7

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 8

 

tort ombre z pieczonymi truskawkami 9

 

Truskawkowy tort ombre

Wypieki Beaty
Przepis na formę o średnicy 22 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Danie Tort
Porcje 12

Składniki
  

biszkopt na tortownicę 22 cm średnicy:

krem twarożkowy:

pieczone truskawki:

poncz:

dodatkowo:

  • świeże truskawki do dekoracji
  • bezy do pokruszenia - opcjonalnie

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Zważ pustą miskę, w której będziesz robić biszkopt - przyda się ;)
  • Białka ubij ze szczyptą soli aż będą mocno puszyste.
  • Dodaj po trochu cukier do białek i miksuj aż piana będzie biała, lśniąca i gęsta, a cały cukier się rozpuści (jeśli weźmiesz trochę piany na palec i rozetrzesz go drugim palcem, to nie możesz czuć kryształków cukru).
  • Do białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na niskich obrotach.
  • Mąkę przesiej przez sito (koniecznie) i dodaj do białek - zmiksuj na najniższych obrotach miksera, albo wymieszaj łyżką.
  • Zważ ponownie miskę - tym razem z zawartością - od otrzymanej wagi odejmij wagę samej miski, a wynik podziel przez 4 - tyle mają ważyć poszczególne blaty biszkoptów :)
  • Do całość ciasta dodaj odrobinę barwnika - tylko tyle aby nadać delikatny pastelowy kolor.
  • Wymieszaj i wyłóż odważoną 1/4 część ciasta do przygotowanej formy - dno wyłożone papierem do pieczenia.
  • Piecz biszkopt w 180 stopniach przez około 10-12 minut - do suchego patyczka, wyjmij z tortownicy.
  • Do pozostałego ciasta dodaj ponownie trochę barwnika, wymieszaj, wyłóż drugą część do tortownicy i upiecz.
  • Do każdego blatu dodawaj po odrobinie barwnika - tak aby otrzymać stopniowo coraz ciemniejsze i intensywniejsze spody.
  • Gotowe blaty wystudź - ze względu na ilość potrzebnego czasu, proponuję upiec je wcześniej - ja piekę nawet 2-3 dni wcześniej i przechowuję biszkopty zawinięte w folię, aby nie obsychały.

pieczone truskawki:

  • Owoce umyj, usuń szypułki, mniejsze truskawki przekrój na pół, a większe na ćwiartki.
  • Włóż truskawki do naczynia żaroopornego, dodaj odrobinę wody - max 1/4 szklanki, dodaj cukier, sok z cytryny i wymieszaj.
  • Piecz w 180 stopniach (na termoobiegu, jeśli tylko góra-dół, to w temperaturze 190 stopni) przez około 10-15 minut - aż owoce lekko zmiękną i puszczą sok.
  • Gotowe owoce ostudź.

poncz:

  • Połącz ze sobą wodę, cukier i rum, przestudź.

krem twarożkowy:

  • Twaróg zmiksuj z połową cukru (75 g) oraz ekstraktem z wanilii.
  • W drugiej misce zmiksuj śmietanę kremówkę, gdy będzie gęsta dodaj do niej pozostały cukier puder (75 g) i krótko zmiksuj.
  • Dodaj kremówkę do twarogu i krótko zmiksuj.
  • Podziel krem na mniej więcej dwie równe części.

wykończenie:

  • Na paterze ułóż najciemniejszy blat biszkoptowy, nasącz go lekko ponczem.
  • Wyłóż 1/3 odłożonego kremu, a na nim ułóż 1/3 upieczonych truskawek.
  • Przykryj drugim nieco jaśniejszym biszkoptem, nasącz, wyłóż krem i truskawki.
  • To samo zrób z pozostałymi biszkoptami.
  • Ostatni biszkopt tylko zwilż z wierzchu.
  • Do odłożonego do obłożenia po wierzchu kremu możesz dodać rozpuszczoną żelatynę (łyżeczkę żelatyny zalej zimną wodą i poczekaj aż napęcznieje, wtedy podgrzej ją krótko w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, dodaj do niej 2-3 łyżki masy twarogowej i wymieszaj, teraz możesz dodać żelatynę do reszty masy - dokładnie wymieszaj).
  • Masę podziel na 3 albo 4 części - jedna trochę większa.
  • Do jednej dodaj barwnik spożywczy - tyle aby kolor był intensywny - wymieszaj i przy pomocy szpatułki albo noża nałóż krem na sam spód tortu.
  • Do drugiej części odłożonej dodaj trochę mniej barwnika i nałóż krem powyżej ciemniejszej części.
  • Przygotuj trzecią jaśniejszą porcję - jeśli to ostatnia, to nałóż ją powyżej drugiej części i na wierzchu tortu.
  • Teraz wszystko delikatnie i ostrożnie wyrównaj szpatułką i lekko wymieszaj warstwy - tak aby się ładnie przenikały.
  • Wierzch tortu polej syropem, który powstał przy pieczeniu truskawek i udekoruj świeżymi truskawkami oraz pokruszonymi bezami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

truskawkowy tort ombre