Torciki z truskawkowym kremem maślanym i truskawkami

 

torciki z truskawkowym kremem maślanym 6

Torciki z truskawkowym kremem maślanym powstały „tak przy okazji” :)

Zostałam poproszona o przygotowanie tortu dla małego Alka i jego mama chciała właśnie tort z takim kremem.

Nigdy nie robiłam truskawkowego kremu, więc poszperałam w internecie i znalazłam to :)

Z braku innych ciekawszych propozycji postanowiłam wypróbować przepis.

Krem faktycznie jest mocno truskawkowy, a jednocześnie nie jest jakoś mega słodki – czego się najbardziej obawiałam.

Nie jestem fanką tortów z kremem maślanym i jak mam wybór, to takich nie jadam, ale dla tej wersji mogę zrobić wyjątek :)

Z oczywistych względów krem przygotowałam z mrożonych truskawek (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), ale w sezonie spokojnie możecie przygotować go ze świeżych owoców.

Podaję przepis na tort o wielkości 22 cm – chociaż kremu powinno również wystarczyć na taki o średnicy 24 cm.

Zapraszam również serdecznie do wypróbowania tortu truskawkowego ombre oraz ciasta z truskawkami i kruszonką.

 

torciki z truskawkowym kremem maślanym 1

torciki z truskawkowym kremem maślanym 3

tort truskawkowy z kremem truskawkowym

torciki z truskawkowym kremem maślanym

tort z kremem truskawkowym i truskawkami

 

tort z kremem truskawkowym

Torciki z truskawkowym kremem maślanym

Wypieki Beaty
4.25 z 8 ocen

Składniki
  

biszkopt na foremkę 22 cm średnicy:

poncz:

krem truskawkowy:

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  • Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż piana będzie biała i lśniąca.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na małych obrotach.
  • Wsyp mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach, albo ostrożnie wymieszaj łopatką.
  • Ciasto przełóż do tortownicy (dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, ale boki pozostaw suche i bez papieru).
  • Piecz biszkopt przez 30-40 minut w 180 stopniach - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź i pokrój na trzy blaty (ja lubię biszkopt piec dzień wcześniej, bo taki świeży ciężej się przekraja).

poncz:

  • Z podanych składników przygotuj płyn do nasączania - dostaw do wystudzenia.

krem:

  • Truskawki włóż do garnka razem z połową cukru i sokiem z cytryny.
  • Gotuj aż owoce puszczą sok i się rozpadną - jeśli jest dalej dużo całych owoców, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem.
  • Budyń rozpuść w połowie szklanki wody (nie dodawaj już do niego cukru) i dodaj do truskawek - zamieszaj energicznie.
  • Odstaw budyń do wystudzenia (wierzch przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą, wtedy na wierzchu nie utworzy się twarda skorupka).
  • Najlepiej budyń przygotować dzień wcześniej, aby porządnie wystygł - studź go w temperaturze pokojowej.
  • Przygotuj dwa garnki - większy i mniejszy. Do większego wlej wodę, a mniejszy ustaw na większym. Ustaw na gazie i podgrzewaj.
  • Do mniejszego garnka włóż jajka i pozostały cukier - miksuj aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.
  • Ostaw do lekkiego wystudzenia.
  • Masło zmiksuj mikserem, stopniowo dodaj masę jajeczną i dalej miksuj.
  • Dodaj po łyżce budyń truskawkowy, a na koniec wolno wlej spirytus.
  • Krem może być dość płynny, ale po schłodzeniu zestali się.

wykończenie:

  • Blaty biszkopta podlej przygotowanym ponczem i posmaruj kremem truskawkowym.
  • Możesz dodatkowo posypać krem świeżymi truskawkami.
  • Posmaruj kremem boki i wierzch tortu, udekoruj wg uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

torciki z truskawkowym kremem maślanym 11