Torciki z truskawkowym kremem maślanym i truskawkami
Torciki z truskawkowym kremem maślanym powstały „tak przy okazji” :)
Zostałam poproszona o przygotowanie tortu dla małego Alka i jego mama chciała właśnie tort z takim kremem.
Nigdy nie robiłam truskawkowego kremu, więc poszperałam w internecie i znalazłam taki przepis u Manci w kuchni:)
Z braku innych ciekawszych propozycji postanowiłam wypróbować przepis.
Krem faktycznie jest mocno truskawkowy, a jednocześnie nie jest jakoś mega słodki – czego się najbardziej obawiałam.
Nie jestem fanką tortów z kremem maślanym i jak mam wybór, to takich nie jadam, ale dla tej wersji mogę zrobić wyjątek :)
Z oczywistych względów krem przygotowałam z mrożonych truskawek (nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), ale w sezonie spokojnie możecie przygotować go ze świeżych owoców.
Podaję przepis na tort o wielkości 22 cm – chociaż kremu powinno również wystarczyć na taki o średnicy 24 cm.
Ja przygotowałam indywidualne mini torciki, ale oczywiście możecie zrobić jeden duży tort – na pewno będzie z tym mniej zabawy ;)
Zapraszam również serdecznie do wypróbowania tortu truskawkowego ombre oraz ciasta z truskawkami i kruszonką.
Torciki z truskawkowym kremem maślanym przepis do druku

Torciki z truskawkowym kremem maślanym
Składniki
biszkopt na foremkę 22 cm średnicy:
- 5 białek z jajek rozmiar L
- 5 żółtek
- 165 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
poncz:
- 1 szklanka wody gorącej
- 2 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
krem truskawkowy:
- 300 g truskawek (mrożonych lub świeżych)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 200 g cukru w porcjach po 100 g
- 250 g masła miękkiego
- 2 jajka (użyłam rozmiar L)
- 1 budyń waniliowy
- 1 kieliszek spirytusu lub śmietankowy
Instrukcja
biszkopt:
- Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.5 białek
- Stopniowo dodawaj cukier i miksuj aż piana będzie biała i lśniąca.165 g cukru
- Mąkę przesiej przez sito razem z mąką ziemniaczaną.150 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej
- Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj na małych obrotach.5 żółtek
- Wsyp mąkę i zmiksuj krótko na małych obrotach, albo ostrożnie wymieszaj łopatką.
- Ciasto przełóż do tortownicy (dno foremki wyłóż papierem do pieczenia, ale boki pozostaw suche i bez papieru).
- Piecz biszkopt przez 30-40 minut w 180 stopniach (tryb góra-dół) - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź i pokrój na trzy blaty (ja lubię biszkopt piec dzień wcześniej, bo taki świeży ciężej się przekraja).
poncz:
- Z podanych składników przygotuj płyn do nasączania - dostaw do wystudzenia.1 szklanka wody, 2 łyżeczki cukru, sok
krem:
- Truskawki włóż do garnka razem z połową cukru i sokiem z cytryny.300 g truskawek, 200 g cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny
- Gotuj aż owoce puszczą sok i się rozpadną - jeśli jest dalej dużo całych owoców, to rozgnieć je widelcem, albo zmiksuj blenderem.
- Budyń rozpuść w połowie szklanki wody (nie dodawaj już do niego cukru) i dodaj do truskawek - zamieszaj energicznie.1 budyń waniliowy
- Odstaw budyń do wystudzenia (wierzch przykryj woreczkiem foliowym lub folią spożywczą, wtedy na wierzchu nie utworzy się twarda skorupka).
- Najlepiej budyń przygotować dzień wcześniej, aby porządnie wystygł - studź go w temperaturze pokojowej.
- Przygotuj dwa garnki - większy i mniejszy. Do większego wlej wodę, a mniejszy ustaw na większym. Ustaw na gazie i podgrzewaj.
- Do mniejszego garnka włóż jajka i pozostały cukier - miksuj aż cukier się rozpuści, a masa będzie puszysta.2 jajka
- Ostaw do lekkiego wystudzenia.
- Masło zmiksuj mikserem - miksuj aż nabierze jasnego koloru i napuszy się, stopniowo dodaj masę jajeczną i dalej miksuj.250 g masła
- Dodaj po łyżce budyń truskawkowy, a na koniec wolno wlej spirytus.1 kieliszek spirytusu
- Krem może być dość płynny, ale po schłodzeniu zestali się.
wykończenie:
- Blaty biszkopta podlej przygotowanym ponczem i posmaruj kremem truskawkowym.
- Możesz dodatkowo posypać krem świeżymi truskawkami.
- Posmaruj kremem boki i wierzch tortu, udekoruj wg uznania.