Taki torcik cynamonowy sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie, ale może uświetnić każdą uroczystość, a tak w zasadzie, to nie potrzeba żadnej okazji, aby móc się cieszyć niezwykłym smakiem tego tortu :)
Aromatyczny, korzenny biszkopt przełożony jest powidłami ze śliwek oraz cynamonowym musem, a całość okrywa czekoladowa polewa – istna rozpusta.
Wszystkie smaki rewelacyjnie do siebie pasują – kwaskowate powidła idealnie łączą się z cynamonowym, aksamitnym kremem i delikatnym biszkoptem.
Torcik na pewno zasmakuje wszystkim i wzbudzi zachwyt :)
Ciasto przygotowałam według przepisu Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla, ale go trochę uprościłam, aby praca przebiegła szybciej.
Bardzo polecam :)
Ps. Przepis na foremkę 20-22 cm.

Torcik cynamonowy
Składniki
biszkopt piernikowy:
- 100 g masła
- 80 g miodu
- 2 laski cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 15 g przyprawy do piernika (mniej więcej czubata łyżka)
- 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 3 jajka , rozmiar M
- 35 g cukru trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 85 g mąki pszennej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
mus cynamonowy:
- 250 ml śmietanki UHT 30%
- 25 g cukru kryształu + 40 g wody
- 7 żółtek jaj , rozmiar M
- 4 g żelatyny namoczonej w 40 g wody (bardziej płaska łyżeczka)
- 80 g czekolady deserowej
- 50 g czekolady mlecznej (kilka kostek pozostawiamy do dekoracji)
- 5 g startego cynamonu (lekko czubata łyżeczka)
polewa:
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 tabliczki czekolady mlecznej , połamanej
- 50 g miodu
- 10 g żelatyny namoczonej w 80 ml wody (mniej więcej dwie lekko czubate łyżeczki żelatyny)
nasączenie:
- sok z jednej pomarańczy - około 50 ml
- 2-3 łyżeczki cukru
- około 150 ml gorącej wody
dodatkowo:
- słoiczek powideł śliwkowych
Instrukcja
biszkopt:
- W garnku na małym ogniu podgrzej masło, miód (do całkowitego rozpuszczenia), 2 laski cynamonu i 2 gwiazdki anyżu.
- Dodaj przyprawę do piernika oraz połamaną czekoladę, mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
- Zdejmij garnek z ognia i ostudź, na koniec wyjmij laski cynamonu i anyż (jeśli nie masz anyżu w gwiazdkach, to możesz dodać szczyptę mielonego anyżu).
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj porcjami do ubitych jaj.
- Dodaj czekoladę i krótko wymieszaj.
- Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20-22 cm.
- Piecz w temp. 160°C (na termoobiegu) przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
- Biszkopt wystudź, zetnij nierówny wierzch i przekrój na dwa blaty (jak dasz radę, to mogą być trzy blaty ;)).
mus cynamonowy:
- Ubij śmietankę i wstaw ją do lodówki.
- Przygotuj syrop cukrowy: wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej cukier i chwilę gotuj syrop.
- Ubij żółtka na puszystą masę.
- Cały czas mieszając, dodaj gorący syrop cukrowy do żółtek.
- Namoczoną w wodzie żelatynę podgrzej krótko w kuchence mikrofalowej.
- Pokruszoną czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej.
- Do rozpuszczonej czekolady dodaj niewielką ilość ubitych żółtek, delikatnie wymieszaj, dodaj część ubitej śmietanki.
- Dodaj rozpuszczoną żelatynę i połącz z pozostałą częścią ubitych żółtek oraz ze śmietanką.
- Na sam koniec dodaj cynamon i krótko wymieszaj.
złożenie tortu:
- Na dnie tortownicy ułóż blat biszkoptu, nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i sokiem pomarańczowym (płyn musi być ostudzony).
- Posmaruj powidłami śliwkowymi i wyłóż mniej więcej połowę musu.
- Ułóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż powidła i resztę musu - musem możesz też wypełnić szpary po bokach ciasta.
- Torcik schłódź w zamrażarce przez około 2 godziny.
polewa:
- Śmietankę z miodem zagotowuj w garnku.
- Czekoladę połam na kawałki i dodaj do śmietanki - wymieszaj, aby się rozpuściła.
- Żelatynę namocz w wodzie, a następnie rozpuść w mikrofali i dodaj do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Odstaw polewę do przestudzenia - jeśli zrobiły się w niej grudki, to możesz ją przelać przez sitko.
- Wyjmij schłodzony torcik z zamrażarki i oblej polewą - będzie ona dość szybko zastygała, więc trzeba wszystko zrobić energicznie - najlepiej aby ciasto postawić np. na kubku stojącym w większej foremce, wtedy polewa będzie mogła swobodnie spłynąć po bokach.
- Torcik schowaj do lodówki, aby polewa do końca stężała.
Notatki