torcik cynamonowy_9

Taki torcik cynamonowy sprawdzi się nie tylko w Boże Narodzenie, ale może uświetnić każdą uroczystość, a tak w zasadzie, to nie potrzeba żadnej okazji, aby móc się cieszyć niezwykłym smakiem tego tortu :)

Aromatyczny, korzenny biszkopt przełożony jest powidłami ze śliwek oraz cynamonowym musem, a całość okrywa czekoladowa polewa – istna rozpusta.

Wszystkie smaki rewelacyjnie do siebie pasują – kwaskowate powidła idealnie łączą się z cynamonowym, aksamitnym kremem i delikatnym biszkoptem.

Torcik na pewno zasmakuje wszystkim i wzbudzi zachwyt :)

Ciasto przygotowałam według przepisu Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla, ale go trochę uprościłam, aby praca przebiegła szybciej.

Bardzo polecam :)

Ps. Przepis na foremkę 20-22 cm.

torcik cynamonowy_2a

torcik cynamonowy_4

torcik cynamonowy_5

torcik cynamonowy_7

torcik cynamonowy_8

torcik cynamonowy_12

cinnamon mousse cake

Torcik cynamonowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

biszkopt piernikowy:

mus cynamonowy:

polewa:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej , połamanej
  • 50 g miodu
  • 10 g żelatyny namoczonej w 80 ml wody (mniej więcej dwie lekko czubate łyżeczki żelatyny)

nasączenie:

  • sok z jednej pomarańczy - około 50 ml
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • około 150 ml gorącej wody

dodatkowo:

  • słoiczek powideł śliwkowych

Instrukcja
 

biszkopt:

  • W garnku na małym ogniu podgrzej masło, miód (do całkowitego rozpuszczenia), 2 laski cynamonu i 2 gwiazdki anyżu.
  • Dodaj przyprawę do piernika oraz połamaną czekoladę, mieszaj, aż czekolada się rozpuści.
  • Zdejmij garnek z ognia i ostudź, na koniec wyjmij laski cynamonu i anyż (jeśli nie masz anyżu w gwiazdkach, to możesz dodać szczyptę mielonego anyżu).
  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej przez sito i dodaj porcjami do ubitych jaj.
  • Dodaj czekoladę i krótko wymieszaj.
  • Ciasto wlej do okrągłej formy o średnicy 20-22 cm.
  • Piecz w temp. 160°C (na termoobiegu) przez 35-40 minut (do suchego patyczka).
  • Biszkopt wystudź, zetnij nierówny wierzch i przekrój na dwa blaty (jak dasz radę, to mogą być trzy blaty ;)).

mus cynamonowy:

  • Ubij śmietankę i wstaw ją do lodówki.
  • Przygotuj syrop cukrowy: wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej cukier i chwilę gotuj syrop.
  • Ubij żółtka na puszystą masę.
  • Cały czas mieszając, dodaj gorący syrop cukrowy do żółtek.
  • Namoczoną w wodzie żelatynę podgrzej krótko w kuchence mikrofalowej.
  • Pokruszoną czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej.
  • Do rozpuszczonej czekolady dodaj niewielką ilość ubitych żółtek, delikatnie wymieszaj, dodaj część ubitej śmietanki.
  • Dodaj rozpuszczoną żelatynę i połącz z pozostałą częścią ubitych żółtek oraz ze śmietanką.
  • Na sam koniec dodaj cynamon i krótko wymieszaj.

złożenie tortu:

  • Na dnie tortownicy ułóż blat biszkoptu, nasącz go wodą zmieszaną z cukrem i sokiem pomarańczowym (płyn musi być ostudzony).
  • Posmaruj powidłami śliwkowymi i wyłóż mniej więcej połowę musu.
  • Ułóż drugi blat ciasta, nasącz go, nałóż powidła i resztę musu - musem możesz też wypełnić szpary po bokach ciasta.
  • Torcik schłódź w zamrażarce przez około 2 godziny.

polewa:

  • Śmietankę z miodem zagotowuj w garnku.
  • Czekoladę połam na kawałki i dodaj do śmietanki - wymieszaj, aby się rozpuściła.
  • Żelatynę namocz w wodzie, a następnie rozpuść w mikrofali i dodaj do śmietanki z czekoladą. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw polewę do przestudzenia - jeśli zrobiły się w niej grudki, to możesz ją przelać przez sitko.
  • Wyjmij schłodzony torcik z zamrażarki i oblej polewą - będzie ona dość szybko zastygała, więc trzeba wszystko zrobić energicznie - najlepiej aby ciasto postawić np. na kubku stojącym w większej foremce, wtedy polewa będzie mogła swobodnie spłynąć po bokach.
  • Torcik schowaj do lodówki, aby polewa do końca stężała.

Notatki

Nie wyrzucaj nadmiaru polewy - tej która spłynęła na dół z boków ciasta, możesz ją wykorzystać do dekoracji ciasteczek - wystarczy ją lekko podgrzać, aby nabrała płynności :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!