Przepis na torcik czekoladowo-orzechowy na 5 urodziny bloga :)

torcik czekoladowo-orzechowy

Jak ten czas szybko leci, aż trudno uwierzyć.

Właśnie mija 5 lat od mojego pierwszego wpisu na blogu :)

Swoją przygodę z blogowaniem zaczęłam od moich ukochanych muffinek czekoladowych, a dziś nawiązując odrobinę do tego pierwszego wpisu zapraszam Was Kochani na wirtualny kawałeczek torcika czekoladowo-orzechowego.

5 lat to spory kawałek czasu, moje dzieci wyrosły, koty się upasły, dołączył do nas chomik, a w zasadzie chomiczka – Łatka, ja zaczęłam biegać, aby jakoś spalić kalorie z tych wszystkich ciast ;) a mąż przerzucił się na maratony :D

Blog stał się moją pasją i ciągle nie mam dość nowych przepisów – żebyście zobaczyli ile mam zapamiętanych przepisów „must do” i ile zapisałam zeszytów z przepisami i z nowymi pomysłami, a do tego jeszcze dochodzi szuflada wydrukowanych przepisów i dwie półki książek kucharskich (ostatnio postanowiłam, że już więcej nie kupuję książek z przepisami, ale trudno się czasami powstrzymać ;)).

Szafka z „propsami” (cudeńkami do zdjęć) pęka w szwach i po całym domu mam poutykane deski, tła, naczynia i szmatki …

Ale powiem Wam jedno – z perspektywy czasu – bardzo się cieszę, że mój mąż mnie namówił na prowadzenie bloga, bo daje mi to ogromną satysfakcję – uwielbiam te nowe przepisy, kocham robić im zdjęcia i dzielić się nimi z Wami. Cieszę się gdy je sprawdzacie i Wam wychodzą, a co najważniejsze, smakują :) Lubię odpowiadać na Wasze pytania, radzić, wspólnie cieszyć się i w razie potrzeby pocieszać :)

Za to wszystko bardzo Wam dziękuję :D

Przesyłam Wam buziaczki i oczywiście kawałeczek torcika ♥

Zaglądajcie również na mój funpage na facebooku – @wypiekibeaty oraz na mojego instagrama – wypiekibeaty – będzie mi ogromnie miło widzieć Was również tam – serdecznie zapraszam :D

Jak zrobić taki torcik czekoladowo-orzechowy?

Podstawą jest oczywiście biszkopt, a dokładnie biszkopt czekoladowy z orzechami.

Mój biszkopt jest z dodatkiem mielonych orzechów włoskich – jeśli macie uczulenie na orzechy, to upieczcie zwykły biszkopt kakaowy, albo nawet podstawowy biały. Ja upiekłam dwa biszkopty w foremkach o średnicy 16 cm, możecie upiec jeden biszkopt z foremce o średnicy 22 cm i przeciąć go na 3 blaty.

Ciasto przełożyłam prostym kremem czekoladowym na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Na koniec polałam cały tort rozpuszczoną czekoladą i udekorowałam czekoladowymi słodyczami.

Tak przygotowany tort czekoladowo-orzechowy smakował obłędnie! Sami spróbujcie.

Zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne domowe torty.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.75 z 12 ocen
Postaw mi kawę

torcik czekoladowy

tort czekoladowy

tort czekoladowo-orzechowy

tort czekoladowy

torcik czekoladowo-orzechowy

Torcik czekoladowo-orzechowy przepis do druku

tort czekoladowo-orzechowy

Torcik czekoladowo-orzechowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny tort czekoladowo-orzechowy z kremem czekoladowym.
3.75 z 12 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 40 minut
2 godz
Danie Ciasta
Porcje 10

Składniki

biszkopt czekoladowo-orzechowy (średnica 16 cm):

krem czekoladowy:

polewa:

dodatkowo do dekoracji:

  • czekoladowe wafelki
  • kawałki czekolady
  • chipsy czekoladowe
  • drażetki i posypki

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Białka zmiksuj aż będą sztywne, wsyp porcjami cukier i miksuj aż masa będzie gęsta, biała i lśniąca.
    4 białka, 100 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i kakao.
    100 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubata łyżka kakao
  • Dodaj mielone orzechy i wymieszaj.
    100 g orzechów włoskich
  • Do ubitych białek dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
    4 żółtka
  • Wsyp mąkę z orzechami, dolej rozpuszczone masło i delikatnie wymieszaj.
    70 g masła
  • Przelej masę po równo do dwóch foremek o średnicy 16 cm (lub jednej o średnicy 22 cm) - dno wyłożone papierem do pieczenia, boki czyste (bez papieru i nie posmarowane masłem).
  • Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na dwa blaty (jeśli biszkopt był pieczony w jednej foremce, to przekrój go na 3 blaty).

krem:

  • Śmietanę kremówkę zmiksuj aż będzie gęsta, dodaj cukier puder i po łyżce serek mascarpone.
    500 ml śmietany kremówki', 250 g serka mascarpone, 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • Pod koniec dodaj gorzkie kakao i zmiksuj do dobrego połączenia masy.
    1 czubata łyżka kakao
  • Blaty przed nałożeniem kremu możesz dodatkowo nasączyć osłodzoną wodą/herbatą/kawą.
  • Blaty biszkoptowe smaruj kremem - część zostaw na posmarowanie wierzchu.
  • Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej razem ze śmietaną kremówką.
    50 g gorzkiej czekolady, około 75 ml śmietany kremówki
  • Przestudź polewę, a następnie oblej nią wierzch tortu.
  • Na koniec ułóż czekoladowe słodycze.
  • Boki tortu posyp kolorowymi posypkami.
  • Tort przed podaniem przechowuj w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto czekoladowe