Przepis na pyszny torcik truskawkowy

wpis sponsorowany

biszkopt królowej wiktorii


Dziś mam dla Was coś wyjątkowego :)

Z okazji moich kolejnych 25 urodzin i bliskiego Światowego Dnia Pieczenia przygotowałam ten przepiękny torcik truskawkowy.

Ja w tym roku włączyłam się do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i zgodnie z jej pięknym hasłem „Upiecz Bliskim Radość” postanowiłam sprawić radość mojej rodzinie i wywołać uśmiech na ich twarzach tym właśnie ciastem. Przygotowałam go z myślą o nich – moich dzieciach i mężu – w podziękowaniu za to, że mnie cały czas wspierają, kochają i dodają wiary. Ale żeby nie było – torcik jest też dla mnie, bo przecież JA jestem równie ważna i każdy z nas musi pamiętać, że jesteśmy wyjątkowi, jedyni i niepowtarzalni i sami sobie możemy robić prezenty – szczególnie w taki ważny dzień jak urodziny :D

Uwielbiam piec dla mojej rodziny, przyjaciół i znajomych, bo lubię o nich dbać i dawać im to co najlepsze. Nie wątpię, że Wy również dbacie o swoje rodziny i lubicie im sprawiać miłe niespodzianki. Teraz też możecie się włączyć do akcji i upiec swoim bliskim radość, którą tak łatwo się dzielić :)

Możecie skorzystać z mojego przepisu i upiec ten piękny torcik, albo upiec dowolne inne ciasto i podarować go bliskim.

Jeśli pieczecie teraz ze mną, to oto podstawowe wskazówki.

Bazą tortu jest biszkopt królowej Wiktorii – tylko tym razem przygotowałam go z wykorzystaniem kostki do pieczenia Kasia i tak zwiększyłam proporcje, aby otrzymać trzy biszkopty. Teraz można kupić Kasię o maślanym smaku – wtedy jeszcze dodatkowo podniesiecie walory smakowe tego biszkoptu.

Dodatkowo możecie zaromatyzować ciasto skórką z cytryny, albo z pomarańczy.

Przygotowanie biszkoptu z kostką jest prostsze i szybsze, gdyż Kasia jest miękka i jej ucieranie z cukrem przebiega znacznie szybciej. Dodatkowo polecam Wam użyć cukier puder zamiast zwykłego cukru – jeszcze szybciej zmiksujecie masę, a ciasto będzie delikatne.

Krem truskawkowy przygotowałam na bazie serka mascarpone, białej czekolady, dżemu truskawkowego i bitej śmietany. Spora ilość serka nadaje kremowi idealną konsystencję i nie musicie się martwić, że bita śmietana będzie puszczać wodę :)

Jak sami widzicie przygotowanie fantastycznego tortu wcale nie musi być trudne i bardzo pracochłonne. Z moimi wskazówkami wszystko przebiegnie Wam szybko i sprawnie, a Wy będziecie mogli sprawić komuś niesamowitą niespodziankę :D

Przyłączcie się razem ze mną do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i upieczcie pyszne ciasto komuś specjalnemu – i pamiętajcie, że to może być również ciasto dla Was samych :D

Jeśli jesteście ze mną, to koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków tutaj na blogu albo na moim facebooku.

Zapraszam również gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.

Ps. Pewnie będziecie się zastanawiać, więc powiem od razu, że tort udekorowałam zrobionymi przeze mnie żelatynowymi kuleczkami :)

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


biszkopt królowej wiktorii

torcik z kremem i truskawkami

tort z kremem truskawkowym

torcik truskawkowy

torcik truskawkowy

tort truskawkowy z kremem

Torcik truskawkowy przepis do druku

torcik truskawkowy

Torcik truskawkowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i piękny tort z kremem truskawkowym.
5 z 1 oceny
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki
  

biszkopt:

krem:

do dekoracji:

  • posiekane pistacje
  • truskawki
  • mini bezy - opcjonalnie

Instrukcja
 

biszkopt:

  • Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj pojedynczo jajka i krótko po każdym zmiksuj masę.
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej - krótko zmiksuj.
  • Przelej ciasto do trzech form do pieczenia o średnicy 22 cm (ewentualnie całość do jednej).
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość w jednej formie, to piecz przez około 50-55 minut - do suchego patyczka).
  • Po upieczeniu ciasta ostudź i jeśli ciasto jest w jednej formie, to podziel je na trzy blaty.

krem:

  • Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a następnie lekko ostudź.
  • Dżem truskawkowy przetrzyj przez sito, aby pozbyć się grubszych kawałków owoców.
  • Do serka mascarpone dodaj czekoladę i dżem - zmiksuj do ładnego połączenia.
  • Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj.
  • Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego (albo grubszego woreczka) z końcówką gwiazdką.
  • Kremem posmaruj pierwszy blat ciasta, a jego brzeg udekoruj kremem wyciskanym z rękawa, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzechów pistacjowych.
  • To samo zrób z drugim blatem.
  • Wierzch tortu posmaruj kremem i dokładnie wyrównaj jego powierzchnię.
  • Kremem z rękawa cukierniczego udekoruj obwód tortu.
  • Na koniec udekoruj torcik posiekanymi pistacjami, świeżymi truskawkami oraz mini bezami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Wpis przygotowany w ramach akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią”