Przepis na pyszny torcik truskawkowy
wpis sponsorowany
Dziś mam dla Was coś wyjątkowego :)
Z okazji moich kolejnych 25 urodzin ;) oraz bliskiego Światowego Dnia Pieczenia przygotowałam ten przepiękny torcik truskawkowy.
Ja w tym roku włączyłam się do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i zgodnie z jej pięknym hasłem „Upiecz Bliskim Radość” postanowiłam sprawić radość mojej rodzinie i wywołać uśmiech na ich twarzach tym właśnie ciastem. Przygotowałam go z myślą o nich – moich dzieciach i mężu – w podziękowaniu za to, że mnie cały czas wspierają, kochają i dodają wiary. Ale żeby nie było – torcik jest też dla mnie, bo przecież JA jestem równie ważna i każdy z nas musi pamiętać, że jesteśmy wyjątkowi, jedyni i niepowtarzalni i sami sobie możemy robić prezenty – szczególnie w taki ważny dzień jak urodziny :D
Uwielbiam piec dla mojej rodziny, przyjaciół i znajomych, bo lubię o nich dbać i dawać im to co najlepsze. Nie wątpię, że Wy również dbacie o swoje rodziny i lubicie im sprawiać miłe niespodzianki. Teraz też możecie się włączyć do akcji i upiec swoim bliskim radość, którą tak łatwo się dzielić :)
Jak zrobić torcik truskawkowy?
Możecie skorzystać z mojego przepisu i upiec ten piękny torcik, albo upiec dowolne inne ciasto i podarować go bliskim.
Jeśli pieczecie teraz ze mną, to oto podstawowe wskazówki.
Bazą tortu jest biszkopt królowej Wiktorii – tylko tym razem przygotowałam go z wykorzystaniem kostki do pieczenia Kasia i tak zwiększyłam proporcje, aby otrzymać trzy biszkopty. Teraz można kupić Kasię o maślanym smaku – wtedy jeszcze dodatkowo podniesiecie walory smakowe tego biszkoptu.
Dodatkowo możecie zaromatyzować ciasto skórką z cytryny, albo z pomarańczy.
Przygotowanie biszkoptu z kostką jest prostsze i szybsze, gdyż Kasia jest miękka i jej ucieranie z cukrem przebiega znacznie szybciej. Dodatkowo polecam Wam użyć cukier puder zamiast zwykłego cukru – jeszcze szybciej zmiksujecie masę, a ciasto będzie delikatne.
Krem truskawkowy przygotowałam na bazie serka mascarpone, białej czekolady, dżemu truskawkowego i bitej śmietany. Spora ilość serka nadaje kremowi idealną konsystencję i nie musicie się martwić, że bita śmietana będzie puszczać wodę :)
Jak sami widzicie przygotowanie fantastycznego tortu wcale nie musi być trudne i bardzo pracochłonne. Z moimi wskazówkami wszystko przebiegnie Wam szybko i sprawnie, a Wy będziecie mogli sprawić komuś niesamowitą niespodziankę :D
Przyłączcie się razem ze mną do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i upieczcie pyszne ciasto komuś specjalnemu – i pamiętajcie, że to może być również ciasto dla Was samych :D
Jeśli jesteście ze mną, to koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków tutaj na blogu albo na moim facebooku.
Zapraszam również gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.
Ps. Pewnie będziecie się zastanawiać, więc powiem od razu, że tort udekorowałam zrobionymi przeze mnie żelatynowymi kuleczkami :)
Torcik truskawkowy przepis do druku

Torcik truskawkowy
Składniki
biszkopt:
- 250 g kostki do pieczenia Kasia
- 250 g cukru pudru
- 5 jajek rozmiar L
- 250 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 500 g serka mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 100 g dżemu truskawkowego
- 500 ml śmietany kremówki zimnej
- barwnik spożywczy w żelu opcjonalnie
do dekoracji:
- pistacje posiekane
- truskawki
- mini bezy - opcjonalnie
Instrukcja
biszkopt:
- Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj pojedynczo jajka i krótko po każdym zmiksuj masę.250 g kostki do pieczenia Kasia, 250 g cukru pudru, 5 jajek
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej - krótko zmiksuj.250 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przelej ciasto do trzech form do pieczenia o średnicy 22 cm (ewentualnie całość do jednej).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość w jednej formie, to piecz przez około 50-55 minut - do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasta ostudź i jeśli ciasto jest w jednej formie, to podziel je na trzy blaty.
krem:
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a następnie lekko ostudź.100 g białej czekolady
- Dżem truskawkowy przetrzyj przez sito, aby pozbyć się grubszych kawałków owoców.100 g dżemu truskawkowego
- Do serka mascarpone dodaj czekoladę i dżem - zmiksuj do ładnego połączenia.500 g serka mascarpone
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj.500 ml śmietany kremówki
- Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego (albo grubszego woreczka) z końcówką gwiazdką.
- Kremem posmaruj pierwszy blat ciasta, a jego brzeg udekoruj kremem wyciskanym z rękawa, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzechów pistacjowych.pistacje
- To samo zrób z drugim blatem.
- Wierzch tortu posmaruj kremem i dokładnie wyrównaj jego powierzchnię.
- Kremem z rękawa cukierniczego udekoruj obwód tortu.
- Na koniec udekoruj torcik posiekanymi pistacjami, świeżymi truskawkami oraz mini bezami.pistacje, truskawki, mini bezy
Wpis przygotowany w ramach akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią”