Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Torcik truskawkowy


Torcik truskawkowy

 

biszkopt królowej wiktorii

 

Dziś mam dla Was coś wyjątkowego 🙂

Z okazji moich kolejnych 25 urodzin i bliskiego Światowego Dnia Pieczenia przygotowałam ten przepiękny torcik truskawkowy.

Ja w tym roku włączyłam się do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i zgodnie z jej pięknym hasłem „Upiecz Bliskim Radość” postanowiłam sprawić radość mojej rodzinie i wywołać uśmiech na ich twarzach tym właśnie ciastem. Przygotowałam go z myślą o nich – moich dzieciach i mężu – w podziękowaniu za to, że mnie cały czas wspierają, kochają i dodają wiary. Ale żeby nie było – torcik jest też dla mnie, bo przecież JA jestem równie ważna i każdy z nas musi pamiętać, że jesteśmy wyjątkowi, jedyni i niepowtarzalni i sami sobie możemy robić prezenty – szczególnie w taki ważny dzień jak urodziny 😀

Uwielbiam piec dla mojej rodziny, przyjaciół i znajomych, bo lubię o nich dbać i dawać im to co najlepsze. Nie wątpię, że Wy również dbacie o swoje rodziny i lubicie im sprawiać miłe niespodzianki. Teraz też możecie się włączyć do akcji i upiec swoim bliskim radość, którą tak łatwo się dzielić 🙂

Możecie skorzystać z mojego przepisu i upiec ten piękny torcik, albo upiec dowolne inne ciasto i podarować go bliskim.

Jeśli pieczecie teraz ze mną, to oto podstawowe wskazówki.

Bazą tortu jest biszkopt królowej Wiktorii – tylko tym razem przygotowałam go z wykorzystaniem kostki do pieczenia Kasia i tak zwiększyłam proporcje, aby otrzymać trzy biszkopty. Teraz można kupić Kasię o maślanym smaku – wtedy jeszcze dodatkowo podniesiecie walory smakowe tego biszkoptu.

Dodatkowo możecie zaromatyzować ciasto skórką z cytryny, albo z pomarańczy.

Przygotowanie biszkoptu z kostką jest prostsze i szybsze, gdyż Kasia jest miękka i jej ucieranie z cukrem przebiega znacznie szybciej. Dodatkowo polecam Wam użyć cukier puder zamiast zwykłego cukru – jeszcze szybciej zmiksujecie masę, a ciasto będzie delikatne.

Krem truskawkowy przygotowałam na bazie serka mascarpone, białej czekolady, dżemu truskawkowego i bitej śmietany. Spora ilość serka nadaje kremowi idealną konsystencję i nie musicie się martwić, że bita śmietana będzie puszczać wodę 🙂

Jak sami widzicie przygotowanie fantastycznego tortu wcale nie musi być trudne i bardzo pracochłonne. Z moimi wskazówkami wszystko przebiegnie Wam szybko i sprawnie, a Wy będziecie mogli sprawić komuś niesamowitą niespodziankę 😀

Przyłączcie się razem ze mną do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i upieczcie pyszne ciasto komuś specjalnemu – i pamiętajcie, że to może być również ciasto dla Was samych 😀

Jeśli jesteście ze mną, to koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków tutaj na blogu albo na moim facebooku.

Zapraszam również gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.

Ps. Pewnie będziecie się zastanawiać, więc powiem od razu, że tort udekorowałam zrobionymi przeze mnie żelatynowymi kuleczkami 🙂

 

biszkopt królowej wiktorii

 

torcik z kremem i truskawkami

 

tort z kremem truskawkowym

 

torcik truskawkowy

 

torcik truskawkowy

 

tort truskawkowy z kremem

 

Torcik truskawkowy
 
Autor:
Składniki
biszkopt:
  • 250 g kostki do pieczenia Kasia
  • 250 g cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 100 g białej czekolady
  • 100 g dżemu truskawkowego
  • 500 ml śmietany kremówki
  • opcjonalnie barwnik spożywczy w żelu
do dekoracji:
  • posiekane pistacje
  • truskawki
  • mini bezy - opcjonalnie
Wykonanie
biszkopt:
  1. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj pojedynczo jajka i krótko po każdym zmiksuj masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej - krótko zmiksuj.
  3. Przelej ciasto do trzech form do pieczenia o średnicy 22 cm (ewentualnie całość do jednej).
  4. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut - do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość w jednej formie, to piecz przez około 50-55 minut - do suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu ciasta ostudź i jeśli ciasto jest w jednej formie, to podziel je na trzy blaty.
krem:
  1. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a następnie lekko ostudź.
  2. Dżem truskawkowy przetrzyj przez sito, aby pozbyć się grubszych kawałków owoców.
  3. Do serka mascarpone dodaj czekoladę i dżem - zmiksuj do ładnego połączenia.
  4. Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj.
  5. Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego (albo grubszego woreczka) z końcówką gwiazdką.
  6. Kremem posmaruj pierwszy blat ciasta, a jego brzeg udekoruj kremem wyciskanym z rękawa, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzechów pistacjowych.
  7. To samo zrób z drugim blatem.
  8. Wierzch tortu posmaruj kremem i dokładnie wyrównaj jego powierzchnię.
  9. Kremem z rękawa cukierniczego udekoruj obwód tortu.
  10. Na koniec udekoruj torcik posiekanymi pistacjami, świeżymi truskawkami oraz mini bezami.
 

Wpis przygotowany w ramach akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią”

Reklama

6 komentarzy

  1. Daylicooking 2017/05/21 at 16:54 - Reply

    wszystkiego najsłodszego z okazji urodzin :* z takim tortem na pewno będą to wyjątkowe urodziny 🙂

  2. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/05/21 at 15:54 - Reply

    Zrobiłaś sobie wspaniały prezent! Wszystkiego dobrego 🙂

  3. Bajeczny <3 Wygląda przesłodko 😀 Wszystkiego najsłodszego dla Ciebie :*

  4. Anna Zabrowarny 2017/05/19 at 10:01 - Reply

    Wyglada bosko 🙂 Wielkie brawa!

    Pozdrawiam serdecznie

    Anna

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: