Torcik truskawkowy
![tort z kremem truskawkowym biszkopt królowej wiktorii](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2017/05/torcik-truskawkowy-z-kasia-2.jpg)
Przepis na pyszny torcik truskawkowy
wpis sponsorowany
Torcik truskawkowy to doskonały wybór na specjalne okazje! Ten torcik składa się z delikatnego tłuszczowego biszkoptu przekładanego kremem truskawkowym. Każdy kęs tego cudownego wypieku dostarcza niezwykłych doznań smakowych. Podaruj sobie i swoim bliskim niezapomniane chwile dzięki temu torcikowi truskawkowemu. Spróbuj koniecznie!
Spis treści
![biszkopt królowej wiktorii torcik truskawkowy](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2017/05/torcik-truskawkowy-z-kasia-5.jpg)
Torcik truskawkowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na owocowy tort świetny na różne okazje, to wypróbuj przepis na truskawkowy tort z kremem truskawkowym. Na pewno zasmakuje każdemu!
![torcik truskawkowy z kasia 7 torcik truskawkowy](https://wypiekibeaty.com.pl/wp-content/uploads/2017/05/torcik-truskawkowy-z-kasia-7-400x600.jpg)
Torcik truskawkowy przepis
Wyposażenie
- Tortownica o średnicy 22 cm.
Składniki
składniki na biszkopt tłuszczowy
- 250 g kostki do pieczenia (Kasia)
- 250 g cukru pudru (- 1 i 2/3 szklanki)
- 5 jajek (rozmiar L)
- 250 g mąki pszennej (- 1 i 2/3 szklanki)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
składniki na krem truskawkowy
- 500 g serka mascarpone (zimnego)
- 100 g białej czekolady
- 100 g dżemu truskawkowego (- można dać więcej dla bardziej intensywnego smaku i większej słodyczy)
- 500 ml śmietany kremówki (zimnej)
- barwnik spożywczy w żelu (opcjonalnie)
- cukier puder (- opcjonalnie do smaku)
składniki do dekoracji tortu truskawkowego
- pistacje (posiekane )
- truskawki
- mini bezy ( – opcjonalnie)
Instrukcja
Jak zrobić biszkopt tłuszczowy do tortu
- Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem pudrem, dodaj pojedynczo jajka i krótko po każdym zmiksuj masę.250 g kostki do pieczenia, 250 g cukru pudru, 5 jajek
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy maślanej – krótko zmiksuj.250 g mąki pszennej, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przelej ciasto do trzech form do pieczenia o średnicy 22 cm (ewentualnie całość do jednej).
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka (jeśli pieczesz całość w jednej formie, to piecz przez około 50-55 minut – do suchego patyczka).
- Po upieczeniu ciasta ostudź i jeśli ciasto jest w jednej formie, to podziel je na trzy blaty.
Jak zrobić krem truskawkowy do tortu
- Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej a następnie lekko ostudź.100 g białej czekolady
- Dżem truskawkowy przetrzyj przez sito, aby pozbyć się grubszych kawałków owoców.100 g dżemu truskawkowego
- Do serka mascarpone dodaj czekoladę i dżem – zmiksuj do ładnego połączenia.500 g serka mascarpone
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj na sztywno, dodaj po łyżce serek mascarpone i krótko miksuj.500 ml śmietany kremówki
- Możesz dodatkowo dosłodzić krem cukrem pudrem, jeśli lubisz bardziej słodkie kremy – ja nie dosładzałam.cukier puder
- Część kremu możesz przełożyć do rękawa cukierniczego (albo grubszego woreczka) z końcówką gwiazdką.
Torcik truskawkowy złożenie
- Kremem posmaruj pierwszy blat ciasta, a jego brzeg udekoruj kremem wyciskanym z rękawa, posyp wierzch odrobiną posiekanych orzechów pistacjowych.pistacje
- To samo zrób z drugim blatem.
- Wierzch tortu posmaruj kremem i dokładnie wyrównaj jego powierzchnię.
- Kremem z rękawa cukierniczego udekoruj obwód tortu.
- Na koniec udekoruj torcik posiekanymi pistacjami, świeżymi truskawkami oraz mini bezami.pistacje, truskawki, mini bezy
Prywatne
Tort z kremem truskawkowym – uwagi
Dziś mam dla Was coś wyjątkowego :)
Z okazji moich kolejnych 25 urodzin ;) oraz bliskiego Światowego Dnia Pieczenia przygotowałam ten przepiękny torcik truskawkowy.
Ja w tym roku włączyłam się do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i zgodnie z jej pięknym hasłem „Upiecz Bliskim Radość” postanowiłam sprawić radość mojej rodzinie i wywołać uśmiech na ich twarzach tym właśnie ciastem. Przygotowałam go z myślą o nich – moich dzieciach i mężu – w podziękowaniu za to, że mnie cały czas wspierają, kochają i dodają wiary. Ale żeby nie było – torcik jest też dla mnie, bo przecież JA jestem równie ważna i każdy z nas musi pamiętać, że jesteśmy wyjątkowi, jedyni i niepowtarzalni i sami sobie możemy robić prezenty – szczególnie w taki ważny dzień jak urodziny :D
Uwielbiam piec dla mojej rodziny, przyjaciół i znajomych, bo lubię o nich dbać i dawać im to co najlepsze. Nie wątpię, że Wy również dbacie o swoje rodziny i lubicie im sprawiać miłe niespodzianki. Teraz też możecie się włączyć do akcji i upiec swoim bliskim radość, którą tak łatwo się dzielić :)
Jak zrobić torcik truskawkowy?
Możecie skorzystać z mojego przepisu i upiec ten piękny torcik, albo upiec dowolne inne ciasto i podarować go bliskim.
Jeśli pieczecie teraz ze mną, to oto podstawowe wskazówki.
Bazą tortu jest biszkopt królowej Wiktorii – tylko tym razem przygotowałam go z wykorzystaniem kostki do pieczenia Kasia i tak zwiększyłam proporcje, aby otrzymać trzy biszkopty. Teraz można kupić Kasię o maślanym smaku – wtedy jeszcze dodatkowo podniesiecie walory smakowe tego biszkoptu.
Dodatkowo możecie zaromatyzować ciasto skórką z cytryny, albo z pomarańczy.
Przygotowanie biszkoptu z kostką jest prostsze i szybsze, gdyż Kasia jest miękka i jej ucieranie z cukrem przebiega znacznie szybciej. Dodatkowo polecam Wam użyć cukier puder zamiast zwykłego cukru – jeszcze szybciej zmiksujecie masę, a ciasto będzie delikatne.
Krem truskawkowy przygotowałam na bazie serka mascarpone, białej czekolady, dżemu truskawkowego i bitej śmietany. Spora ilość serka nadaje kremowi idealną konsystencję i nie musicie się martwić, że bita śmietana będzie puszczać wodę :)
Jak sami widzicie przygotowanie fantastycznego tortu wcale nie musi być trudne i bardzo pracochłonne. Z moimi wskazówkami wszystko przebiegnie Wam szybko i sprawnie, a Wy będziecie mogli sprawić komuś niesamowitą niespodziankę :D
Przyłączcie się razem ze mną do akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią” i upieczcie pyszne ciasto komuś specjalnemu – i pamiętajcie, że to może być również ciasto dla Was samych :D
Jeśli jesteście ze mną, to koniecznie podzielcie się zdjęciami swoich wypieków tutaj na blogu albo na moim facebooku.
Zapraszam również gorąco do wypróbowania przepisu na ciasto z truskawkami i kruszonką.
Ps. Pewnie będziecie się zastanawiać, więc powiem od razu, że tort udekorowałam zrobionymi przeze mnie żelatynowymi kuleczkami :)
Polecane przepisy na torciki
Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na pyszne torty i torciki. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Wpis przygotowany w ramach akcji „Światowy Dzień Pieczenia z Kasią”
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Torcik truskawkowy przepis
Przepis na pyszny torcik truskawkowy z truskawkowym kremem z białą czekoladą. Ten tort przygotowany na biszkopcie królowej wiktorii to idealny tort urodzinowy albo tort na święta i inne okazje rodzinne. Tort truskawkowy pięknie się prezentuje mimo bardzo prostej formy. Ten tort jest wręcz rustykalny w wyglądzie. To typ naked cake - czyli nagi tort, bez zakrywania boków. Taki tort pięknie się prezentuje, a jego urok tkwi właśnie w prostocie. Przez to, że boki tortu truskawkowego nie są smarowane kremem możemy obrzeża blatów udekorować fantazyjnie wyciskanym kremem. To dodaje tortu niezmiernego uroku.
Przepis na truskawkowy torcik z białą czekoladą
Zobaczcie mój dokładny przepis na torcik truskawkowy i sprawdźcie jak zrobić tort z truskawkowym kremem. Ten krem truskawkowy jest przepyszny i lekki. Bitą śmietanę połączyłam tu z rozpuszczoną białą czekoladą, dżemem truskawkowym i serkiem mascarpone. Cały torcik truskawkowy smakuje nieziemsko i wspaniale się prezentuje. Koniecznie wykorzystajcie mój przepis na torcik truskawkowy i przygotujcie go dla kogoś specjalnego. Jeśli lubicie kremy maślane, to polecam wam również tort z truskawkowym kremem maślanym.